Michael Regan/Getty Images/Ideal Image
ΥΠΝΟΣ

Γιατί ο Erling Haaland κοιμάται με ταινία στο στόμα

Πρόκειται για μια τάση που έγινε γνωστή μέσα από το TikTok, βοηθάει όμως και την υγεία του ύπνου μας;

Είναι δεδομένο ότι ένας σκόρερ του βεληνεκούς του Erling Haaland πρέπει να έχει μια ισορροπημένη ζωή και εκτός αγωνιστικού χώρου προκειμένου να κρατά το σώμα του σε ετοιμότητα σε όλες τις μεγάλες στιγμές. Ο Νορβηγός επιθετικός μίλησε για πράγματα άσχετα με το ποδόσφαιρο στο podcast Impaulsive του Logan Paul.

Και, ναι είχε πολλά να πει. Ανάμεσα σε άλλα λοιπόν, ο Erling Haaland έδωσε μερικές συμβουλές στο κοινό του Paul ούτως ώστε να προσθέσει ορισμένες υγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά του. Ανάμεσα σε αυτές είναι η συνεχής κίνηση και η άσκηση, όμως αυτό που προκάλεσε περισσότερη εντύπωση είναι η τακτική που ακολουθεί ο 23χρονος κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

Συγκεκριμένα, ο φορ της Μάντσεστερ Σίτι συμβούλεψε το κοινό του Logan να τοποθετεί ταινία στο στόμα μόλις σβήσουν τα φώτα. Η ιδέα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο προωθείται η ρινική αναπνοή, η οποία θεωρείται ότι έχει ένα σωρό οφέλη.

Υπάρχει όμως κάποια εγκυρότητα σε όλο αυτό;

«Νομίζω ότι ο ύπνος είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο», λέει ο Haaland, προς μεγάλη ικανοποίηση του οικοδεσπότη του. «Θα πρέπει να προσπαθήσεις να κολλάς το στόμα σου με ταινία τη νύχτα και όταν προπονείσαι».

Στην πραγματικότητα, το θέμα δεν είναι απαραίτητα να κρατάμε το στόμα κλειστό, αλλά να ενθαρρύνουμε την αναπνοή από τη μύτη. «Η θεωρία πίσω από το να κοιμάστε με το στόμα σας κλειστό με ταινία είναι ότι μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνέετε από τη μύτη σας», εξηγεί στο GQ ο Jeff Kahn, ειδικός ύπνου της Rise Science.

«Όταν αναπνέετε από το στόμα σας, είναι πιο πιθανό να στεγνώσει το στόμα και ο λαιμός σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό, ξηροστομία και άλλα προβλήματα. Η ρινική αναπνοή, από την άλλη πλευρά, λέγεται ότι βελτιώνει τον κορεσμό του οξυγόνου και ενδεχομένως οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα ύπνου».

Γιατί είναι ιδιαίτερα χρήσιμο την ώρα του ύπνου;

Λοιπόν, δεν είναι, στην πραγματικότητα. Απλώς όταν κοιμόμαστε, δεν μπορούμε να ελέγξουμε από που αναπνέουμε, οπότε η ταινία μπορεί να μας βεβαιώσει ότι γίνονται όλα σωστά. «Θα πρέπει να τονίσω ότι ενώ υπάρχουν μελέτες που υποδηλώνουν ότι η ρινική αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, λίγες εστιάζουν ειδικά στην πρακτική του να κλείνεις με ταινία το στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», προσθέτει ο Kahn.

Οφέλη και μύθοι

Ανεπίσημα το mouth taping μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, η οποία με τη σειρά της παρέχει περισσότερη ενέργεια. Εκτός από αυτό, το θέμα είναι λίγο ασαφές. «Οι ισχυρισμοί ότι το κλείσιμο του στόματός σας με ταινία μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να μειώσει τις ασθένειες των ούλων, να μειώσει την ομίχλη του εγκεφάλου και να βελτιώσει τη γραμμή του σαγονιού σας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκδοτολογικοί και δεν έχουν επαρκή στοιχεία για την τεκμηρίωσή τους», εξηγεί ο Kahn.

Οι ερευνητές του Harvard Health συμφωνούν, γράφοντας πρόσφατα: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν από τις λεγόμενες ιατρικές συμβουλές που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, και αυτό ακούγεται σαν ένα ακόμη παράδειγμα. Ενώ η σκόπιμη αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη -συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης της αναπνοής, του φιλτραρίσματος των αλλεργιογόνων και της ανακούφισης από το άγχος- το να κολλάτε το στόμα σας ενώ κοιμάστε για να το πετύχετε αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, οδηγώντας σε παρεμποδισμένη αναπνοή, διαταραγμένο ύπνο ή ερεθισμό του δέρματος. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει το μέτρο, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα οξυγόνου ενός ατόμου κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Είναι λοιπόν ασφαλές να το δοκιμάσουμε;

Αν και τα στοιχεία είναι επισφαλή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν το δοκιμάσουμε. Ο Kahn προτείνει η πρώτη φορά πάντως να μην είναι σε βραδινό ύπνο, αλλά σε μια σιέστα, ώστε να τσεκάρουμε αν λειτουργεί σε εμάς. «Αν οι οκτώ ώρες σας φαίνονται τρομακτικές, σίγουρα δεν θέλετε να το δοκιμάσετε για πρώτη φορά το βράδυ, καθώς το άγχος πριν από τον ύπνο είναι ο εχθρός του υγιούς ύπνου. Αν είστε σε θέση να αναπνέετε άνετα από τη μύτη σας, δοκιμάστε να κολλήσετε το στόμα σας με ταινία για 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας και να δείτε πώς αισθάνεστε. Βεβαιωθείτε επίσης ότι μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα την ταινία».