© Lars Baron / Staff / Getty Images
EXPLAINED

Γιατί οι νικητές του Μουντιάλ δεν κρατούν το τρόπαιο στη χώρα τους

Ο Lionel Messi μπορεί να κοιμήθηκε μαζί του, ωστόσο, πρέπει να το επιστρέψει.

Οι φωτογραφίες με τον Lionel Messi να κρατά στα χέρια του το ολόχρυσο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάνουν τις τελευταίες μέρες τον γύρο του διαδικτύου. Ο ίδιος, μάλιστα, πόσταρε ορισμένες από αυτές στα social media, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, καθώς η ανάρτηση κατάφερε σε λιγότερες από τρεις μέρες να γίνει η δημοφιλέστερη της πλατφόρμας, ρίχνοντας, έτσι, από την κορυφή το αυγό του Christ Godfey που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 56 εκατομμύρια likes.

Λίγο πριν συμπληρωθεί, όμως, μια βδομάδα από την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική Αργεντινής και τον Lionel Messi, η FIFA ανακοίνωσε πως το χρυσό τρόπαιο επιστρέφει στη βάση του.

Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό μετά από κάθε διοργάνωση; Επίσης, και πιο σημαντικό: τι κρατούν στη θέση του οι εθνικές ομάδες οι οποίες φτάνουν στην κορυφή του κόσμου;

Η απάντηση στο ποδοσφαιρικό μυστήριο

Αυτό το παράδοξο ισχύει εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, στο παρελθόν ήταν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Πιο συγκεκριμένα, οι εθνικές ομάδες και οι ποδοσφαιριστές τους μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους το τρόπαιο, μέχρι την ημέρα της κλήρωσης για το επόμενο τουρνουά. Επειδή όμως δημιουργήθηκαν με τα χρόνια ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά του, τώρα πια επιστρέφει σχετικά γρήγορα σ’ ένα ασφαλές και πολύ καλά φυλασσόμενο μέρος.

Αντί για αυτό, λοιπόν, η FIFA παραχωρεί στις ομοσπονδίες των χωρών που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα πιστό χάλκινο αντίγραφο το οποίο είναι επικαλυμμένο με χρυσό. Το όνομά του; Τρόπαιο των Νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και όχι Τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μόνη χώρα που έχει στην κατοχή της το πραγματικό τρόπαιο του Μουντιάλ είναι η Βραζιλία, ωστόσο, πρόκειται για το Κύπελλο του Ζιλ Ριμέ.

Αυτό συνέβη καθώς η επιθυμία του ιδρυτή του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το τρόπαιο να παραχωρηθεί στην ομάδα που θα το κατακτούσε πρώτη τρεις φορές. Κι αυτό συνέβη τελικά στο Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, όταν η Σελεσάο με ηγέτη τον Πελέ βγήκε πρώτη στον κόσμο για τρίτη φορά μετά το 1958 και το 1962.

Πόσο κοστίζει το αυθεντικό κύπελλο

Όταν η FIFA ανέθεσε την ίδια χρονιά στον Silvio Gazzaniga να δημιουργήσει το νέο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φημολογείται πως η κατασκευή του κόστισε 50 χιλιάδες δολάρια. Εάν, όμως, ποτέ το συγκεκριμένο κύπελλο έβγαινε σε δημοπρασία, τότε είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους εκτιμητές, η πώλησή του να ξεπερνούσε ακόμη και τα 20 εκατομμύρια δολάρια.

Από τι είναι φτιαγμένο, όμως; Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ζυγίζει λίγο περισσότερο από 6 κιλά, ενώ έχει κατασκευαστεί από χρυσό 18 καρατίων. H FIFA το φυλάσσει σε μια ειδική αίθουσα στη Ζυρίχη και βγαίνει εκτός του κτιρίου, μόνο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.

Έτσι, η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια ένα παγκόσμιο τουρ του κυπέλλου προκειμένου να το δουν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται. Ακόμη και τότε, όμως, βρίσκεται κλεισμένο σε ειδικές προστατευτικές τζαμαρίες προκειμένου να μη φθαρεί ή ακόμα χειρότερα, να κλαπεί.