AP Photo/Martin Meissner
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

Ο Messi έσωσε το Μουντιάλ: Σημειώσεις από τον καλύτερο τελικό όλων των εποχών

Ο GOAT πήρε το μόνο τρόπαιο που του έλειπε σε μια διοργάνωση που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ για όσα έγιναν εντός και εκτός γηπέδου.

Συζητώντας στο Uncut με τον Δημήτρη Χρυσικό, λίγες ημέρες πριν τη σέντρα του Μουντιάλ του Κατάρ, συμφωνήσαμε πως το καλύτερο σενάριο για να διασωθεί κάπως η υστεροφημία του πιο αιματοβαμμένου και βρώμικου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία, θα ήταν ο Lionel Messi να οδηγήσει επιτέλους την Αργεντινή στη γη της επαγγελίας και να κλείσει έτσι την τελευταία εκκρεμότητα με τη λαμπρή μοίρα του.

Ο Pulga τα κατάφερε έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό, πιθανότατα τον καλύτερο που έχουμε δει ποτέ και έτσι μάς δόθηκε η δυνατότητα να μπορούμε να θυμόμαστε τη φετινή διοργάνωση ως την εποποιία του νέου GOAT και όχι -μόνο- ως το απόλυτο ξεπούλημα της FIFA.

Πάμε να δούμε με ψυχραιμία τι κρατάμε από αυτό το αλλοπρόσαλλο παιχνίδι που μας κράτησε με τους σφυγμούς στα ύψη για σχεδόν 3 ώρες.

Από θρίαμβος, θρίλερ, σε 2 λεπτά

Για 70 λεπτά, η Γαλλία του 2022 έμοιαζε με τη Βραζιλία του 1998. Επηρεασμένη από ιώσεις, εκτός κλίματος, σε άλλο γήπεδο, έρμαιο στις ορέξεις των Αργεντινών. Με το πέναλτι του Messi και το γκολ του δακρυσμένου Ángel Di María, οι Αργεντινοί έμοιαζαν να φτάνουν στην τρίτη τους κούπα πιο εύκολα από ό,τι περίμεναν κι οι ίδιοι.

Όταν στο γήπεδο υπάρχει όμως ο Kylian Mbappé, απαγορεύεται να τους ξεγράψεις. 2 γκολ μέσα σε 2 λεπτά και ξαφνικά το μομέντουμ γύρισε τούμπα. Τουλάχιστον μέχρι την παράταση, όταν η αλμπισελέστε ανασυγκροτήθηκε και βρήκε ξανά το προβάδισμα  με τον MVP της, για ένα 3-2 βγαλμένο από το 1986 και το Μεξικό. Και πάλι ο Mbappé όμως έφερε το παιχνίδι στα ίσα και η τύχη του ασύλληπτου αυτού τελικού, θα κρινόταν στα πέναλτι.

Emiliano Martínez, ο τρελός πρωταγωνιστής της τελευταίας στιγμής

Πριν φτάσουμε βέβαια στα πέναλτι, έπρεπε να σώσει ο Emiliano Martínez το ανεπανάληπτο τετ α τετ του Kolo Muani στο 120. Στη διαδικασία που είναι υποχρεωτικό να αποκαλέσω «ρώσικη ρουλέτα», ολοκλήρωσε τη δουλειά και με τους συμπαίκτες του να είναι απόλυτα ψύχραιμοι και εύστοχοι, φτάσαμε στο τελικό 4-2.

Τα καραγκιοζιλίκια του στην απονομή θα μπορούσαν να λείπουν αλλά ΟΚ, για τέρμα τον πήραμε, όχι για γαμπρό.

Lionel Messi, ο GOAT

Ο Lionel Messi είναι ο GOAT και θα ήταν ακόμη κι αν είχε μπει το γκολ του Muani στο 120 και έχανε το τρόπαιο. Το να περιμένεις να δεις αν αυτός ο ποδοσφαιριστής που παίζει σε τόσο υψηλό επίπεδο και έχει τέτοιους αριθμούς επί 15 χρόνια θα πάρει το Μουντιάλ για να τον παραδεχτείς ως κορυφαίο, δείχνει είτε ασχετοσύνη, είτε κόμπλεξ.

Το χθεσινό έπος είναι απλά μία προσωπική εξιλέωση του Pulga, ο οποίος κατάφερε να εκπληρώσει το παιδικό του όνειρο. Πήρε μία ολόκληρη χώρα στις πλάτες του και την οδήγησε στον θρίαμβο, βγάζοντας τους συμπατριώτες του στους δρόμους με δάκρυα χαράς. Μια υπέροχη ιστορία, ένα φινάλε βγαλμένο από σενάριο ταινίας.

Ο Messi είναι ο GOAT και τώρα θα απολαύσει το υπόλοιπο της καριέρας του δίχως κάποιο άγχος και δίχως 15χρονους haters να του λένε «όσο δεν παίρνει τίποτα με την Αργεντινή είναι λούζερ». MVP του τουρνουά, με 7 γκολ και 3 ασίστ, γκολ σε όλες τις φάσεις και 2 από αυτά στον τελικό. Αν είναι έτσι οι λούζερ…

Kylian Mbappé, ο διάδοχος

Εντάξει το παιδί δεν υπάρχει. Χατ τρικ σε τελικό Μουντιάλ στα 23 του, παραλίγο να γυρίσει το παιχνίδι μόνος του και να κατακτήσει και δεύτερη κούπα. Δεν τα κατάφερε, αλλά σίγουρα θα τον δούμε ξανά να το διεκδικεί αρκετές φορές.

Θα το πω μια τελευταία φορά. Kylian σεβάσου το εξωπραγματικό ταλέντο σου και σήκω φύγε από το Παρίσι, για να μπορέσεις να μπεις κι εσύ κάποια στιγμή στην κουβέντα για τους GOAT.

Κατάρ, έπρεπε να χαλάσεις τη φωτογραφία της ζωής του Messi;

Η στιγμή που περίμενε ο ίδιος ο Messi μια ζωή, η στιγμή που περιμέναμε κι όλοι οι φανς του, στιγματίστηκε για πάντα. Ο αρχηγός της Αργεντινής φόρεσε την αραβική ρόμπα bisht, σε μια θλιβερή απόπειρα του Κατάρ να προβάλλει προς τα έξω την εικόνα και τις παραδόσεις του. Κι έτσι, όποτε βλέπουμε τον MVP της διοργάνωσης να σηκώνει το τρόπαιο, θα τον βλέπουμε να μοιάζει με τη διαχειρίστρια που ζητάει τα κοινόχρηστα.

Το κράξιμο στον Messi για τη στιγμή αυτή μου μοιάζει υπερβολικό. Προφανώς κι ο Μαραντόνα δεν θα δεχόταν να το φορέσει, αλλά Ντιέγκο σε αυτά ήταν μόνο ένας.

Τώρα που τελείωσε το τουρνουά, καλό θα ήταν η FIFA να μη σταθεί στην αγωνιστική επιτυχία του -που είναι αδιαμφισβήτητη, ακόμη και το ότι έγινε χειμώνα πέτυχε- αλλά να κάνει την αυτοκριτική της για όσα συνέβησαν εκτός γηπέδων. Τους χρηματισμούς, τους θανάτους, τους πληρωμένους οπαδούς, τις απαγορεύσεις, την παρουσία κατά κύριο λόγο ξένων ηγετών δικτατόρων στις εξέδρες. Διότι όσο μπροστά πήγε το άθλημα μέσα στο χορτάρι, άλλο τόσο πίσω και ακόμη περισσότερο πήγε εκτός αυτού.

Αργεντίνικα πανηγύρια, βάλσαμο στην ψυχή

Οι παίκτες τραγουδούσαν το Muchachos στα αποδυτήρια, στους δρόμους της χώρας επικράτησε πανδαιμόνιο και τα ανατριχιαστικά βίντεο και φωτογραφίες αποτέλεσαν λόγο για πηγαίο χαμόγελο. Όταν το σήκωσε ο Sergio Agüero, το χαμόγελο έγινε λίγο μεγαλύτερο.

Οι Αργεντίνοι βγήκαν στους δρόμους

Και ο Laprovittola τρελάθηκε στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα.

Ραντεβού πλέον το 2026 στα γήπεδα της Αμερικής, εκεί που ελπίζουμε να ασχοληθούμε μόνο με τα αγωνιστικά.

Αυτό το Μουντιάλ το ζήσαμε παρέα με τα super market Μασούτης με όλο και περισσότερες προσφορές στα αγαπημένα σου προϊόντα για να διοργανώσεις μοναδικές Μουντιαλικές βραδιές.