Julia Nikhinson / AP
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

Γιατί το Ιράν – ΗΠΑ είναι το πιο περίπλοκο ματς του φετινού Μουντιάλ

Οι δύο ομάδες θα ριχτούν στη μάχη για τη νίκη και την πρόκριση στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Μόνο που αυτή η μάχη δεν είναι μόνο ποδοσφαιρική.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν με τις ΗΠΑ συναντιούνται σε Μουντιάλ. Το 1998, οι δυο ομάδες αναμετρήθηκαν στον έκτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με το Ιράν τελικά να επικρατεί με σκορ 2-1, μένοντας, ωστόσο, εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Το ματς της Τρίτης, όμως, πρόκειται να είναι εντελώς διαφορετικό. Κι αυτό γιατί, πέρα από τη μάχη για την πρόκριση στη φάση των 16, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν αρκετά ζητήματα όσον αφορά τις διπλωματικές τους σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό τους.

 

Το κλίμα είναι τεταμένο τις τελευταίες μέρες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την περασμένη Δευτέρα, υπήρξε ένα μίνι επεισόδιο μεταξύ ενός Ιρανού δημοσιογράφου και του  ποδοσφαιριστή των ΗΠΑ Tyler Adams.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ρεπόρτερ πήρε το μικρόφωνο και έκανε την εξής ερώτηση στον ποδοσφαιριστή: «Πώς αισθάνεσαι που εκπροσωπείς μια χώρα ρατσιστών;». Ο Tyler Adams, ο οποίος πρόφερε τη χώρα Αϊράν και όχι Ιράν απάντησε μεταξύ άλλων:

«Διακρίσεις υπάρχουν όπου κι αν πας. Ένα πράγμα που έμαθα, ειδικά στα χρόνια μου στο εξωτερικό που έπρεπε να ταιριάζω σε διαφορετικές κουλτούρες, είναι πως στις ΗΠΑ κάνουμε πρόοδο κάθε μέρα». Η συζήτηση έληξε εκεί, ωστόσο, το κλίμα δείχνει ακόμη έκρυθμο. Την ίδια ώρα, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες των Ιρανών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος στη χώρα τους στα γήπεδα του Κατάρ δίνουν και παίρνουν.

Πριν, όμως, στηθούμε όλοι μπροστά από τους τηλεοπτικούς δέκτες για να παρακολουθήσουμε τον κρίσιμο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, καλό θα ήταν να κάνουμε μια ανάλυση σχετικά με τις σχέσεις των δύο κρατών και το πώς αυτές αποτυπώνονται στο χορτάρι.

Οι ποδοσφαιριστές του Ιράν εναντίον του ιρανικού καθεστώτος

Στο Ιράν εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων κατά των καταπιέσεων που δέχονται οι γυναίκες από το καθεστώς της χώρας. Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στο πλευρό των διαδηλωτών είναι οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Ιράν, οι οποίοι επέλεξαν να μην τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο, ως ένδειξη πένθους. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετοί αντιφρονούντες που τους επέκριναν, ενώ συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο της χώρας,

Αλλά παρόλο που η ομάδα μπορεί να φαινόταν αντικαθεστωτική στον περιστασιακό οπαδό, δε φέρει απαραίτητα αυτή τη φήμη στο Ιράν ή στη μεγάλη διασπορά της χώρας. Πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, πολλοί Ιρανοί επέκριναν τους παίκτες επειδή συναντήθηκαν με τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας, Ebrahim Raisi.

Την ίδια ώρα, ο Voria Ghafouri, ένας Ιρανός – Κούρδος παίκτης που δεν μπήκε στην ομάδα, – σύμφωνα με τις φήμες – εξαιτίας της έντονης κριτικής κατά της κυβέρνησης του Ιράν, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της «υποκίνησης εναντίον του καθεστώτος».

Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού καθεστώτος

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε στα social media το ταμπλό της βαθμολογίας του δεύτερου ομίλου του Μουντιάλ. Μόνο που από τη σημαία της ιρανικής ομάδας, έβγαλαν το σύμβολο της ισλαμικής δημοκρατίας, κρατώντας μόνο το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο χρώμα.

Το λάθος τελικά διορθώθηκε ύστερα από μερικές ώρες και αρκετά μηνύματα αντίδρασης. Η ομοσπονδία προσπάθησε να δικαιολογήσει τον εαυτό της, λέγοντας πως προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση θέλοντας έτσι να δείξει την «υποστήριξή της στις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα». Σε απάντηση, το Ιράν ζήτησε να αποκλειστούν οι ΗΠΑ από το Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι το οποίο τελικά δε συνέβη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού καθεστώτος

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο χωρών κρατούν εδώ και μια δεκαετία. Το τελευταίο διάστημα, οι ελπίδες για αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ – Ιράν εντάθηκαν, ύστερα, μάλιστα, και από την εκλογή του δημοκρατικού Joe Biden. Οι ήδη περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των κρατών όμως, έγιναν ακόμη πιο σύνθετες, ύστερα από την αμερικάνικη υποστήριξη του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του ιρανικού καθεστώτος. Από την άλλη, το καθεστώς κατηγορεί τις ΗΠΑ πώς υποκινούν τις διαδηλώσεις.

Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, το βράδυ της Τρίτης, μια πιθανή νίκη της εθνικής ομάδας του Ιράν να θεωρηθεί όπλο του καθεστώτος προκειμένου να ενισχύσει την εθνική υπερηφάνεια και το αίσθημα πως ο μεγάλος εχθρός τελικά νικήθηκε.

Το ιρανικό καθεστώς εναντίον Ιρανών οπαδών

Στο Κατάρ έχουν φτάσει χιλιάδες Ιρανοί οπαδοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν αισθητή την εναντίωσή τους κατά της κυβέρνησης της χώρας. Ωστόσο, το Κατάρ, το οποίο αποτελεί σύμμαχο του Ιράν, προσπαθεί να «πνίξει» αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εντός του γηπέδου.

Χαρακτηριστικό είναι πως τις τελευταίες μέρες, έχουν γίνει γνωστές καταγγελίες πως ακτιβιστές οι οποίοι φορούσαν μπλουζάκια με συνθήματα που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις εκδιώχθηκαν από την ασφάλεια του γηπέδου.

Είναι, όμως, αδύνατο να αποσοβήσουν όλες τις διαμαρτυρίες. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, ένας οπαδός που κρατούσε μια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου έτρεξε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Πορτογαλίας και Ουρουγουάης, φορώντας μια φανέλα που έγραφε «Σεβασμός στις γυναίκες του Ιράν».

Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ εναντίον της εθνικής ομάδας του Ιράν

Μέσα σ’ όλα, υπάρχει κι ένα ματς που έχουμε να παρακολουθήσουμε. Και οι δύο ομάδες παλεύουν για το ίδιο πράγμα: την πρόκριση στη φάση των 16 του Μουντιάλ. Το Ιράν βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 3 βαθμούς, ύστερα από τη νίκη κόντρα στην Ουαλία, ενώ οι ΗΠΑ στην τρίτη με 2 (ισοπαλίες με Ουαλία και Αγγλία). Και οι δύο ομάδες διαθέτουν ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν εύκολα τη ζημιά.

Το ματς αναμένεται συναρπαστικό. Τόσο για αυτά που θα συμβαίνουν εντός του αγωνιστικού χώρου, όσο και στις εξέδρες.