Barrington Coombs/Getty Images/Ideal Image
PROFILE

Pep Guardiola, ο άνθρωπος που άλλαξε ξανά το ποδόσφαιρο

O Pep δεν ψάχνει ποτέ δικαιολογίες και όταν οι θεωρίες του για το ποδόσφαιρο παλιώνουν, δε διστάζει να τις αλλάξει και μαζί τους να αλλάξει το ίδιο το άθλημα.

Aν πιστεύουμε ότι οι κορυφαίοι προπονητές του πλανήτη είναι απλά τύποι που ξέρουν από ποδόσφαιρο και εφαρμόζουν κάποιες τεχνικές γνώσεις που απέκτησαν ως ποδοσφαιριστές στην προπονητική τους καριέρα, μάλλον κάνουμε λάθος. Το ποδόσφαιρο στο υψηλότατο επίπεδο λειτουργεί όπως κάθε τομέας της ανθρώπινης γνώσης. Ξεκινάει από μια κοσμοθεωρία που μέσω πάρα πολλών εξειδικευμένων ανθρώπων (πλέον και επιστημόνων) εφαρμόζεται στο χορτάρι. Παραδοσιακά, οι σπουδαιότεροι προπονητές ήταν και φιλόσοφοι του ποδοσφαίρου. Βγαίνοντας από το love or hate της περσόνας του δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι ο Pep Guardiola είναι πράγματι ένας από αυτούς.

Ο Pep κατέκτησε πέρσι το τρεμπλ με την Μάντσεστερ Σίτι, πιστοποιώντας πως όχι μόνο είναι από τους κορυφαίους αλλά μπορεί να προσαρμοστεί τέλεια και στις αλλαγές που υφίστανται στο ποδόσφαιρο. Αλλαγές που εν πολλοίς είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας των άλλων ομάδων να γίνουν ανταγωνιστικές ενάντια σε προηγούμενες εκδοχές του εαυτού του.

Με αφορμή τα 53α γενέθλια του μαζέψαμε διάφορες δηλώσεις του όπου αποκάλυψε πάρα πολλά για την περί του ποδοσφαίρου σκέψη του.

> Στο ποδόσφαιρο, το χειρότερο πράγμα είναι οι δικαιολογίες. Οι δικαιολογίες δείχνουν ότι δεν μπορείς να αναπτυχθείς ή να προχωρήσεις μπροστά.

> Αν δεν προπονηθείς σωστά, δεν θα παίξεις και σωστά. Αν δουλέψεις σαν κτήνος στην προπόνηση, θα παίξεις και σαν τέτοιο.

> Κάθομαι και βλέπω video. Σημειώνω πράγματα. Τότε έρχεται και η έμπνευση – η στιγμή που νοηματοδοτεί το επάγγελμά μου. Η στιγμή που ξέρω σίγουρα ότι το’χω, ότι ξέρω πώς να κερδίζω. Είναι εκείνη η στιγμή που η δουλειά μου αποκτάει πραγματικό νόημα.

> Δεν έχω να κάνω με ποδοσφαιριστές, έχω να κάνω με ανθρώπους. Έχουν φοβίες, ανησυχούν ότι θα αποτύχουν και θα γίνουν ρεζίλι μπροστά σε 80.000 θεατές. Πρέπει, λοιπόν, να τους κάνω να καταλάβουν ότι ο ένας χωρίς τον άλλο είναι ένα τίποτα.

> Ήταν τιμή μου να γίνω ο προπονητής του καλύτερου ποδοσφαιριστή που έχω δει ποτέ μου μέχρι τώρα και πιθανότατα και στο μέλλον (ενν. τον Messi).

> Ο Lahm είναι καταπληκτικός. Είναι πανέξυπνος, αντιλαμβάνεται το παιχνίδι με φανταστικό τρόπο, ξέρει ακριβώς πότε να βγει προς τις πτέρυγες και πότε να κινηθεί προς το κέντρο. Αυτός ο τύπος είναι απίστευτος!

ⓒ 2021/ Dave Thompson/Associated Press

> Από όλους τους ποδοσφαιριστές της Manchester United, θα διάλεγα τον Scholes. Είναι ο κορυφαίος μέσος της γενιάς του. Θα λάτρευα να παίζω δίπλα του.

> Η ομορφιά του αθλητισμού είναι ότι κάποιες φορές γελάς και κάποιες άλλες κλαις.

> Αν δεν υπάρχει μια ακολουθία από 15 πάσες, το καλό transition μεταξύ επίθεσης και άμυνας είναι αδύνατο. Αδύνατο!.

> Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο προπονητής είναι το πιο ισχυρό πρόσωπο σε μια ομάδα, το αφεντικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο αδύναμος κρίκος. Είμαστε εδώ ευάλωτοι. Μας φθείρουν όσοι δεν παίζουν, τα media, οι οπαδοί. Όλοι έχουν τον ίδιο σκοπό: Να υποβαθμίσουν τον προπονητή.

> Χρειάζομαι χρόνο αλλά όσο το δυνατόν γρηγορότερα πρέπει να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ομαδικό πνεύμα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Μετά από αυτό, μπορείς να δημιουργήσει τακτική. Πριν όμως είναι προϋπόθεση να φτιάξουμε κάτι σπουδαίο μεταξύ μας.

> Οι άνθρωποι θέλουν να διασκεδάζουν, δεν θέλουν να τους κοροϊδεύεις.

> Έχω κερδίσει 21 τίτλους σε 7 χρόνια. Τρεις τίτλοι τον χρόνο με το να παίζω σε αυτό το στιλ. Συγγνώμη, παιδιά. Δεν πρόκειται να αλλάξω.

> Το αποτέλεσμα είναι ένα κενό πράγμα. Αποτέλεσμα σημαίνει ότι είμαι χαρούμενος για τις επόμενες δύο μέρες, επειδή με κριτικάρουν λιγότερο, οπότε έχω και περισσότερο χρόνο να βελτιώσω την ομάδα μου. Αλλά αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο στη δουλειά μου είναι να νιώθω πράγματα λόγω του τρόπου με τον οποίο παίζουμε.

> Όταν έχουμε την μπάλα δεν πρέπει με τίποτα να τη χάσουμε. Όταν όμως τύχει και τη χάσουμε, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να την πάρουμε πίσω. Αυτό είναι όλο βασικά.

> Το πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο είναι το να βάλεις γκολ.

> Σε όλα τα ομαδικά σπορ το μυστικό είναι ένα. Φορτώνεις τη μια πλευρά του γηπέδου, ώστε υποχρεώνεις τον αντίπαλο να προσαρμόσει ανάλογα τη δική του άμυνα. Τραβώντας τους προς τη μια πλευρά όμως, αφήνουν αδύναμη την απέναντι. Όταν, λοιπόν, τα έχουμε κάνει όλα και επιτεθούμε, από εκείνη την αδύναμη πλευρά θα σκοράρουμε.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στις 18 Ιανουαρίου του 2021 από τον Νίκο Σταματίνη.