Denis Doyle/Getty Images/Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η πονεμένη ιστορία των Άγγλων παικτών στη Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Jude Bellingham θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα των Βρετανών που έχουν φορέσει τη λευκή φανέλα για να επιτύχει στο «Μπερναμπέου».

Πολλοί πιστεύουν ότι αν η Ντόρτμουντ είχε διαθέσιμο τον Jude Bellingham στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τη Μάιντς, θα είχε αποφευχθεί το πατατράκ. Πιθανότατα, αλλά δε θα το μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι ο 20χρονος Άγγλος μέσος θα ξεπεράσει νωρίτερα από κάθε άλλον (πρώην) συμπαίκτη του το σοκ της απώλειας του τίτλου, αφού το επόμενο project είναι τόσο μεγαλεπήβολο που δεν επιτρέπει πισωγυρίσματα.

Ήδη στο μυαλό του είναι θέλοντας και μη αποκλειστικά η Ρεάλ και το πώς θα φανεί αντάξιος στο ποσό – ρεκόρ που έδωσαν οι Μαδριλένοι για χάρη του. Έως τώρα ακριβότερη μεταγραφή της «βασίλισσας» ήταν τα 115 εκατ. ευρώ για τον Eden Hazard, ενώ οριακά «εννιαψήφιοι» ήταν οι Cristiano Ronaldo και Gareth Bale, με 100 και 101 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Για τον Bellingham το κόστος ενδέχεται να φτάσει στα 134 εκατ. ευρώ, καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εφάπαξ καταβολή ποσού 101 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 31 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται σε μορφή μπόνους.

Ο Bellingham λοιπόν είναι ο 6ος Άγγλος που θα φορέσει τα λευκά των μερένχες. Βάσει ταλέντου και δυνατοτήτων έχει όλα τα φόντα να πετύχει. Βάσει της παράδοσης όμως που κληρονομεί από τους συμπατριώτες του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα.. Διότι κανένας από τους πέντε προηγούμενους δεν άφησε το στίγμα του στη Μαδρίτη, με αποκορύφωμα τον γυάλινο Jonathan Woodgate.

Laurie Cunningham

O Laurie Cunningham ντριμπλάρει τους Graeme Souness και Phil Neal της Λίβερπουλ στον τελικό του Παρισιού το 1981 during © 1981/AP Photo/Staff/Lipchitz

Ο πρώτος Βρετανός που είχε την τιμή να παίξει στη Ρεάλ ήταν ο Laurie Cunningham, ο οποίος έχει μείνει στη συλλογική μνήμη και ως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής των Μαδριλένων που έχει γνωρίσει την αποθέωση στο «Καμπ Νόου». Βεβαίως στην Ισπανία τον θυμούνται κυρίως για κάτι πολύ πιο στενάχωρο, αφού τον Ιούλιο του 1989 έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα στη Μαδρίτη, ως παίκτης της Ράγιο Βαγιεκάνο τότε και σε ηλικία μόλις 33 ετών. Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε μεταγραφεί από τη Γουέστ Μπρομ αντί του ποσού – ρεκόρ έως τότε στην ιστορία της Ρεάλ των 190 εκατομμυρίων πεσετών.

O Cunningham ήταν ένας ταχύς εξτρέμ με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, ο πρώτος μαύρος παίκτης που έπαιξε στην Εθνική Αγγλίας U21 και ο δεύτερος που το έκανε για την ανδρική ομάδα (μετά τον Viv Anderson). Την πρώτη σεζόν του στη Μαδρίτη τα πήγε πολύ καλά, με 8 γκολ σε 29 ματς, αλλά η κορυφαία εμφάνιση του ήταν μία που έμεινε άσφαιρος. Ήταν 19 Φεβρουαρίου του 1980 όταν η «βασίλισσα» πέρασε με 2-0 από την έδρα της Μπαρτσελόνα, με τους οπαδούς της να επευφημούν ξανά και ξανά τον Cunningham για όσα έκανε εκείνη τη μέρα στο τερέν. Πότε πριν αλλά και ποτέ ξανά δεν συνέβη κάτι ανάλογο στο «Καμπ Νόου» για παίκτη της αιώνιας αντιπάλου.

Οι καλές μέρες του όμως στη Μαδρίτη ήταν μετρημένες. Το Νοέμβριο του 1980 υπέστη σοβαρό τραυματισμό από ένα σκληρό μαρκάρισμα αντιπάλου σε αγώνα με την Μπέτις, υποβλήθηκε σε επέμβαση και πρακτικά δεν επανήλθε ποτέ στο ίδιο επίπεδο. Λίγες μέρες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο εθεάθη σε νυχτερινό club παρότι είχε ακόμα το γύψο στο πόδι και τιμωρήθηκε από το σύλλογο με πρόστιμο ενός εκατομμυρίου πεσετών. Η καριέρα του στη Ρεάλ ολοκληρώθηκε το 1982 με το δανεισμό του στη Σπόρτινγκ Χιχόν.

Το 1988 ήταν μέλος της «Crazy Gang» της Γουίμπλεντον (παρέα με Fashanu, Dennis Wise, Vinnie Jones) που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας. Δυστυχώς για αυτόν, το καλοκαίρι του ’88 επέστρεψε στη Μαδρίτη για ένα δεύτερο πέρασμα στη Βαγιεκάνο, απόφαση που απέβη μοιραία για την ίδια του τη ζωή.

Steve McManaman

Σε μόλις τέσσερα χρόνια (1999-2003) κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ισπανίας και ισάριθμα Τσάμπιονς Λιγκ, παίρνοντας μάλιστα και το βραβείο του MVP στον τελικό του 2000 με τη Βαλένθια. Στην τελευταία σεζόν του όμως έπαιξε μόνο εννιά φορές βασικός σε όλες τις διοργανώσεις και έκανε ως επί το πλείστον πενιχρές εμφανίσεις, με αποτέλεσμα μερίδα των βρετανικών ταμπλόιντ να του καταλογίζει «θολούρα» λόγω του μεγάλου συμβολαίου και αδιαφορία για το ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι του 2003, μετά την αντικατάσταση του Vicente Del Bosque από τον Carlos Queiroz κρίθηκε περιττός και έμεινε ελεύθερος. Βεβαίως ήταν ένας παίκτης που ταλαιπωρήθηκε σε όλη την καριέρα του από τραυματισμούς και τελικά έβαλε στοπ στην καριέρα του στα 33 χρόνια του.

David Beckham

O David Beckham είναι o πιο αγαπημένος Άγγλος που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης. © 2007/AP Photo/Jasper Juinen

Η τελευταία δουλειά που έκανε ο McManaman στη Μαδρίτη ήταν να θητεύσει για λίγες ημέρες ως διερμηνέας του David Beckham, αφού η έλευση του ενός σηματοδότησε την αποχώρηση του άλλου. Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στη Μαδρίτη ο Beckham, δεν έβγαλε ακριβώς μάτια, αφού οι Galacticos του Florentino Perez μόνο τέτοιοι δεν αποδείχθηκαν εντός τερέν.

Κατέκτησε μόνο ένα πρωτάθλημα και πέτυχε 13 γκολ στη La Liga και δύο στο Champions League. H αλήθεια είναι ότι κανείς δε θυμάται την καριέρα του μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με εξαίρεση κάποιες σκόρπιες – εξαιρετικές είναι η αλήθεια – εμφανίσεις που βοήθησαν τη Ρεάλ (όχι περισσότερο πάντως από τον Ραούλ Ταμούδο…) να πάρει εκείνο το πρωτάθλημα του 2007.

Michael Owen

O Michael Owen στην παρουσίαση του στο Μπερναμπέου μαζί με τον μεγάλο Alfredo di Stefano © 2004/AP Photo/Denis Doyle

Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του Beckham η Ρεάλ ενεργοποίησε και τη «βόμβα» με τον Michael Owen, που όμως αν και 25 ετών τότε έμοιαζε να έχει αφήσει πίσω του τα καλύτερα χρόνια λόγω τραυματισμών. Στη Μαδρίτη έπαιζε σπάνια βασικός (λόγω Ronaldo) και στο τέλος της χρονιάς έγινε αποδεκτή η πολύ καλή πρόταση της Νιούκαστλ για την απόκτηση του (έδωσε τα διπλά από τα 12 εκατ. ευρώ που είχε δαπανήσει η Ρεάλ), ώστε να βρεθεί χώρος στο ρόστερ για τους Robinho και Julio Baptista.

Έβαλε 16 γκολ σε 45 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, στην πραγματικότητα όμως δεν τα πήγε άσχημα. Και αυτό γιατί ήταν ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με βάση τα λεπτά συμμετοχής.

Jonathan Woodgate

Ίσως η πιο… μυστηριώδης μεταγραφή στην ιστορία της Ρεάλ. Όταν το 2004 ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε πακέτο με τον Owen είχε ήδη ένα σοβαρό τραυματισμό στο βιογραφικό του, από τον οποίο ανάρρωνε μάλιστα εκείνο το καλοκαίρι. Εξαιρετικός έως τα 24 χρόνια του (πέντε με Λιντς – ένα με Νιούκαστλ), ποτέ όμως ξανά στο ίδιο επίπεδο. Στο ντεμπούτο του με τη Ρεάλ, τον Σεπτέμβριο του 2004 απέναντι στην Μπιλμπάο, έβαλε αυτογκόλ και είδε κόκκινη κάρτα.

Ήταν ο ορισμός του «η κακή μέρα φαίνεται από το πρωί», καθώς μια σειρά από τραυματισμών περιόρισε τις συμμετοχές του σε μια τριετία σε μόλις 14 σε όλες τις διοργανώσεις. Έφυγε το 2007 και σε ψηφοφορία οπαδών της Ρεάλ έχει «αναδειχτεί» σε δεύτερη χειρότερη μεταγραφή της στον 21ο αιώνα.

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.