Mike Egerton / PA Images via Getty Images
ΚΟΣΜΟΣ

Και στο τέλος κερδίζει ο Lineker: Τι συνέβη με το BBC και τον Gary Lineker

Η απομάκρυνση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή από την παρουσίαση της ιστορικής εκπομπής Match of the Day προκάλεσε αναταραχή στη Μεγάλη Βρετανία. Το ζήτημα, ωστόσο, φαίνεται πως λύθηκε.

Πρωτόγνωρες μέρες βιώνει το BBC Sports, ύστερα από τις τεράστιες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για την απομάκρυνση του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και νυν παρουσιαστή της ιστορικής αθλητικής εκπομπής Match of the Day, Gary Lineker. Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν και ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έκανε γνωστό πως ο παρουσιαστής απομακρύνεται από τα καθήκοντά του.

Αφορμή για την αποχώρηση του Gary Lineker ήταν ένα tweet που έκανε ο ίδιος, διαμαρτυρόμενος με την πολιτική που πρόκειται να εφαρμόσει το βρετανικό κράτος κατά των μεταναστών. Ο παρουσιαστής έκανε λόγο συγκεκριμένα για μια ρητορική που μοιάζει αρκετά με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30.

Το BBC αιτιολόγησε την απόφασή του βάσει ενός όρου, σύμφωνα με τον οποίο κανείς από τους εργαζομένους δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανοιχτά τις πολιτικές τους θέσεις. Κανείς, όμως, δε φάνηκε ότι πείστηκε. Χαρακτηριστικό είναι πως, ύστερα από τη δημοσίευση της υπόθεσης, ξεκίνησε ένα κύμα μποϊκοτάζ, το οποίο σκέπασε τα πάντα το περασμένο σαββατοκύριακο στην Αγγλία.

Το μεγαλύτερο μποϊκοτάζ που έχει συμβεί στο BBC

Αυτός που άνοιξε τον χορό ήταν ο συμπαρουσιαστής του και επίσης πρώην ποδοσφαιριστής, Ian Wright, ο οποίος δήλωσε πως πρόκειται να απέχει από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, ως ένδειξη συμπαράστασης στον Gary Lineker.

Ο ίδιος είχε κάνει γνωστή τη θέση του μερικά λεπτά νωρίτερα μέσω του podcast Wrighty’s House. «Εάν το κάνουν, εάν διώξουν τον Gary από το BBC, σας το λέω είμαι εκτός. Δεν πρόκειται να μείνω εκεί. Στη δική του προσωπική πλατφόρμα μπορεί να λέει ό,τι θέλει, έτσι ακριβώς όπως θέλει» σημείωσε ο ίδιος. Την ίδια κίνηση έκανε και ο έτερος συμπαρουσιαστής, Alan Shearer.

Η υπόθεση, όμως, δεν έμεινε εκεί, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρκετοί δημοσιογράφοι του BBC Sport, ακόμη και ομάδες της Premier League, αποφάσισαν να απέχουν από τις καθιερωμένες δηλώσεις και συνεντεύξεις ύστερα από τη λήξη των ματς. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα έμεινε χωρίς εκπομπές, ενώ στη θέση του Match of the Day, προβλήθηκε ένα 25λεπτο πρόγραμμα, μόνο με τις φάσεις των ματς και χωρίς κανέναν απολύτως σχολιασμό.

Όπως επεσήμαναν ανώνυμα δημοσιογράφοι στο Athletic, το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πιο χαώδες στην ιστορία του φορέα. Το BBC δημοσίευσε μια ανακοίνωση, ζητώντας ουσιαστικά συγνώμη για όλη αυτή την αναταραχή που προέκυψε, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα λυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η φόρμουλα της επιστροφής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν παρουσιαστής πρόκειται να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Η είδηση έγινε γνωστή από τον ίδιο τον Gary Lineker, ο οποίος έκανε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο BBC. «Χαίρομαι που βρήκαμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε. Υποστηρίζω αυτήν την απόφαση και ανυπομονώ να επιστρέψω στον αέρα».

Ο Tim Davie, γενικός διευθυντής του BBC, επεσήμανε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, τους συντελεστές, τους παρουσιαστές και, το πιο σημαντικό, το κοινό μας. Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Θέλω να επιλυθούν τα θέματα και το αθλητικό μας περιεχόμενο να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Ο Gary είναι ένα πολύτιμο κομμάτι του BBC και ανυπομονώ να επιστρέψει από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο».

Η απόφαση αυτή του BBC δείχνει πως βάζει τέλος στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση στον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό αέρα σχετικά με το κατά πόσο οι εργαζόμενοί του είναι σε θέση να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους στα social media ή όχι.