Charlie Riedel / AP
GOAT

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Armand Duplantis

Ο 22χρονος Σουηδός υπεραθλητής έφτασε στα 6,21 μ. και έσπασε ένα ακόμη παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ. Όλοι ξέρουμε, όμως, πως δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο.

Ο Armand Duplantis έχει βαλθεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ. Το απέδειξε για ακόμη μία φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Όρεγκον, όταν και κατάφερε να περάσει πάνω από τα 6,21 μ. και να γίνει ο βασιλιάς του άλματος επί κοντώ. Το πιο εντυπωσιακό από όλα, όμως, δεν ήταν το ότι έσπασε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ στα 6.20 μ. αλλά το ότι πέρασε άνετα, με το σώμα του να φτάνει έως και τα 6,36 μ.

Που σημαίνει με απλά λόγια: ο Armand Duplantis έχει τις αθλητικές δυνατότητες να γράψει ιστορία και να φτάσει σε ύψη που κανείς πριν ή μετά από αυτόν δεν θα μπορέσει ούτε καν να πλησιάσει. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, είναι ένα: μέχρι που μπορεί να ανέβει ο πήχης για τον Σουηδό αθλητή;

Ο 20αρης που έσπασε το «στοιχειωμένο» ρεκόρ από το 1994

O Armand Duplantis, ο οποίος γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ από Αμερικανό πατέρα και Σουηδή μητέρα, έδειξε τις άγριες διαθέσεις του από μικρό παιδί. Χαρακτηριστικό είναι πως το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ το έσπασε σε ηλικία επτά ετών, ενώ από την εφηβεία του και έπειτα μετρά μόνο μετάλλια. Τις πιο πολλές φορές, μάλιστα, χρυσά.

Το μεγάλο μπαμ, ωστόσο, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ο 21χρονος Σουηδός αθλητής κατάφερε στο Golden Gala της Ρώμης, με άλμα στα 6,15, να σπάσει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Ουκρανού θρύλου Sergey Bubka στα 6,14 μ., το οποίο κρατούσε από το μακρινό 1994. Ο ίδιος, μάλιστα, χάρηκε ιδιαίτερα για αυτή την αλλαγή σκυτάλης και δήλωσε πως ο Armand Duplantis έχει να σπάσει πολλά ακόμη παγκόσμια ρεκόρ μπροστά του. Κι όντως η θέση του ίσχυε πέρα για πέρα.

Κι αυτό γιατί από το 2020 μέχρι σήμερα, ο Σουηδός έχει σπάσει πέντε φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ (6,17 μ. – 6,18 μ. – 6,19 μ. – 6,20 μ. – 6,21 μ.). Την ίδια ώρα, οι δύο αθλητές που ανέβηκαν μαζί του στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Όρεγκον, ο Αμερικανός Chris Nilsen και ο Φιλιππινέζος Ernest Obiena κατάφεραν να φτάσουν έως τα 5,94 μ. Σχεδόν 30 πόντους διαφορά. Είναι, ουσιαστικά, σαν να παίζει μόνος του.

Ο Armand Duplantis και τα 6,30 μ. που δεν είναι μακριά

Όλοι καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως ο μόνος αντίπαλος του Σουηδού υπεραθλητή είναι ο πήχης που έχει μπροστά του κάθε φορά που τρέχει να κάνει ένα άλμα. Σύμφωνα με το γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι διοργανωτές μερικά δευτερόλεπτα μετά την επίτευξη του νέου παγκοσμίου ρεκόρ, ο Armand Duplantis πέρασε 14,9 εκατοστά πάνω από τον πήχη. Που σημαίνει πως το 6,21 δεν είναι ακόμη το πικ του.

Ο ίδιος, όμως, σε συνεννόηση με τον προπονητή του, έχουν αποφασίσει να το πηγαίνουν βήμα-βήμα και εκατοστό-εκατοστό. Για ποιο λόγο, όμως, ακολουθεί τη συγκεκριμένη τακτική και γιατί δεν επιλέγει με τη μία να δοκιμάσει την τύχη του στα 6,30 μ.; Ένας από τους κυρίαρχους λόγους είναι οικονομικός. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε φορά που κάποιος αθλητής σπάει ένα παγκόσμιο ρεκόρ, λαμβάνει μια επιταγή με ένα αξιοσέβαστο πόσο.

Ο Armand Duplantis στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Όρεγκον έλαβε 100 χιλιάδες δολάρια. Κι αυτό θα συμβαίνει για κάθε νέο ρεκόρ. Επιπλέον, έτσι ο Σουηδός θα κρατά σε εγρήγορση τόσο τους οπαδούς του, οι οποίοι θα περιμένουν πώς και πώς για το επόμενο άλμα του, όσο και τους χορηγούς του. Ο μόνος φόβος, ακολουθώντας τη συγκεκριμένη τακτική είναι να αναλωθεί σε αρκετά – κατώτερα από τα στάνταρ του – άλματα και να μη δούμε ποτέ πόσο πραγματικά ψηλά μπορεί να φτάσει.

Με τη συνεχώς ανοδική του πορεία, όμως, είναι σχεδόν δεδομένο πως ο Σουηδός θα δοκιμάσει σίγουρα για τα 6,30 μ., ίσως και παραπάνω. Και ποιος ξέρει; Μπορεί και να καταφέρει. Άλλωστε είναι μόλις 22 χρονών. Ένας 22χρονος που έχει γράψει ήδη το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του στίβου στον αιώνα των αιώνων.