AP
ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι εξωφρενικοί κανόνες μπάσκετ που ισχύουν στη Βόρεια Κορέα

Τρίποντα που μετρούν για τετράποντα και ματς που λήγουν ισοπαλία. Αυτός είναι ο παρανοϊκός τρόπος με τον οποίο παίζεται το άθλημα στη γη του Kim Jong-un.

Δεν είναι μυστικό πως ο Kim Jong-un λατρεύει το μπάσκετ. Το 2013, μάλιστα, είχε καλέσει στη Βόρεια Κορέα τον άσο των Chicago Bulls τη δεκαετία του ’90, Dennis Rodman, προκειμένου να μεταδώσει τα φώτα του στους νεαρούς μπασκετμπολίστες της χώρας που ήθελαν να ασχοληθούν με το άθλημα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, διοργανώθηκε μάλιστα ένας αγώνας μπάσκετ, μεταξύ Αμερικανών και ντόπιων αθλητών, τον οποίο μπορεί να παρακολουθήσει οποιοσδήποτε σήμερα στο YouTube.

Πέρα, όμως, από το συγκεκριμένο video, είναι πολύ λίγες οι εικόνες που έχουμε από το μπάσκετ στη Βόρεια Κορέα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι οι κανονισμοί του, οι οποίοι διαφέρουν αρκετά με αυτούς που ισχύουν στον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τον πατέρα του Kim Jong-un και τροποποιήθηκαν από τον γιο του, όταν αυτός έλαβε την εξουσία της χώρας. Ποιοι είναι αυτοί οι κανονισμοί και κατά πόσο διαφέρουν από το μπάσκετ που έχουμε συνηθίσει όλοι να βλέπουμε;

Τα καρφώματα μετρούν για τρεις πόντους

Τα καρφώματα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στο μπάσκετ. Η επίτευξή τους ξεσηκώνει το κοινό, ενώ δίνει τρομερή ώθηση στην ομάδα που τα καταφέρνει.

Σε – σχεδόν – ολόκληρο τον πλανήτη, μετρούν για δίποντα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα, όπου και κάθε κάρφωμα ισοδυναμεί με τρίποντο. Πώς θα ήταν, άραγε, το παγκόσμιο μπάσκετ εάν υιοθετούσαμε τον συγκεκριμένο κανονισμό;

Τα τρίποντα μετρούν για τέσσερις πόντους εάν δεν βρει στεφάνη

Τα τρίποντα έχουν πια κυρίαρχο ρόλο στο παγκόσμιο μπάσκετ. Όλοι οι παίκτες πρέπει να σουτάρουν πίσω από τα 6,75 μέτρα στην Ευρώπη και πίσω από τα 7,25 μέτρα στο NBA για να έχουν θέσει στα ρόστερ των καλύτερων ομάδων.

Στη Βόρεια Κορέα, όμως, το συγκεκριμένο σουτ έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τους κανονισμούς του εθνικού της πρωταθλήματος, τα «χλατσωτά» τρίποντα αξίζουν τέσσερις πόντους. Σκεφτείτε πόσους περισσότερους πόντους θα είχαν σκοράρει ο Steph Curry και ο Βασίλης Σπανούλης, αν ίσχυε ο συγκεκριμένος κανόνας παγκοσμίως.

Αφαιρείται ένας πόντος μετά από κάθε χαμένη ελεύθερη βολή

Η ελεύθερη βολή θεωρείται από πολλούς το ευκολότερο σουτ στο μπάσκετ. Αρκετοί βέβαια είναι οι μπασκετμπολίστες οι οποίοι λόγω άγχους ή κακής φόρμας μπορούν να χάσουν μια κρίσιμη βολή, ιδιαίτερα στο τέλος του ματς.

Οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ αυστηροί με αυτό. Έτσι, κάθε φορά που κάποιος αστοχεί από τη συγκεκριμένη θέση αφαιρείται ένας πόντος από την ομάδα του. Ευτυχώς που δεν έπαιξε ο Shaquille O’Neal εκεί.

Το σουτ που μπαίνει στα τρία τελευταία δευτερόλεπτα του ματς μετράει για οκτώ πόντους

Πόσες φορές δεν έχουμε δει παιχνίδια να τελειώνουν με buzzer-beater. Πόσες φορές δεν έχουμε δει μπασκετμπολίστες να τρέχουν να πανηγυρίσουν σαν τρελοί, και από την άλλη οι αντίπαλοι να πέφτουν στο παρκέ απογοητευμένοι από την εξέλιξη του ματς. Η ήττα του Ολυμπιακού από την Εφές είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα.

Στη Βόρεια Κορέα αποφάσισαν να εντείνουν ακόμη περισσότερο το δράμα, δίνοντας οκτώ πόντους στους μπασκετμπολίστες που σκοράρουν σε σουτ εντός πεδιάς στα τρία τελευταία δευτερόλεπτα. Που σημαίνει πως μια ομάδα που βρίσκεται πίσω ακόμη και με επτά πόντους στο τελευταίο λεπτό του αγώνα έχει τη δυνατότητα να το «κλέψει» λίγο πριν σφυρίξει η κόρνα της λήξης. Μαγεία.

Τα ματς μπορούν να λήξουν ισοπαλία

Το μοναδικό ματς που παρακολούθησε το 2013 ο Dennis Rodman στη Βόρεια Κορέα έληξε με σκορ 110-110. Ναι, οι ομάδες δεν πήγαν στην παράταση για να λύσουν τις διαφορές τους. Κι αυτό γιατί η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που οι μπασκετικοί αγώνες μπορούν να λήξουν ισοπαλία.

Σκεφτείτε, λοιπόν, τι θα γινόταν εάν στο Game 7 των τελικών του NBA συνέβαινε κάτι τέτοιο. Το ματς θα τελείωνε και οι δύο ομάδες θα μοιράζονταν τα δαχτυλίδια.