Eurokinissi
ΕΙΔΩΛΟ

Οι ποδοσφαιρικές μεταδόσεις που γιγάντωσαν τον μύθο του Γιάννη Διακογιάννη

Ένας από τους σημαντικότερους αθλητικούς εκφωνητές της χώρας πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Η φωνή του, όμως, θα συνοδεύει για πάντα μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

«Πώς μας ενώνει και μας δονεί, του Διακογιάννη η φωνή», τραγουδούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ο θάνατος του Γιάννη Διακογιάννη, ενός από τους σημαντικότερους εκφωνητές και αθλητικούς δημοσιογράφους της Ελλάδας σε ηλικία 91 ετών, έχει σκορπίσει θλίψη. Η είδηση έγινε γνωστή από την ΕΡΤ, από τις συχνότητες της οποίας μετέδωσε εκατοντάδες αγώνες τόσο του ελληνικού πρωταθλήματος όσο και των μεγάλων ευρωπαϊκών και παγκοσμίων διοργανώσεων.

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1931 στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή Καλπάκα στο Παγκράτι. Σε ηλικία 11 χρονών βίωσε τον χαμό του πατέρα του από καρκίνο στον εγκέφαλο. Η μητέρα του, τότε, προκειμένου να τα βγάλει πέρα η οικογένεια, αποφάσισε να πουλήσει το πιάνο του και έτσι να του κόψει τα φτερά στη μουσική, την οποία, όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος σε συνέντευξή του, αγαπούσε περισσότερο και από την αθλητισμό όταν ήταν μικρός.

Ποδόσφαιρο άρχισε να παρακολουθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1940, όταν παρευρέθηκε με έναν συγγενή του σε ένα φιλικό του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ. Έπαιξε μπάσκετ στους έφηβους της ομάδας της περιοχής, ενώ υπήρξε αθλητής στίβου, κάνοντας 100μ., 200μ. και μήκος.

Η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησε τελικά να σπουδάσει αθλητική δημοσιογραφία στη Γαλλία, από όπου καταγόταν ο παππούς του. Έμεινε εκεί από το 1954 έως το 1960 και συνεργάστηκε με την Equipe, ενώ έγινε και ανταποκριτής της Αθλητικής Ηχούς. Το 1966 αποτέλεσε χρονιά ορόσημο, κάνοντας την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ελλάδα, με μαγνητοσκοπημένη περιγραφή.

Κάλυψε σχεδόν όλες τις μεγάλες διοργανώσεις έως και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία. Το μόνο Μουντιάλ που δεν ακούστηκε η φωνή του ήταν το 1994 λόγω διαφωνιών με την ΕΡΤ. Ανάμεσα στις αμέτρητες μεταδόσεις που έχει κάνει είναι μερικές που έχουν μείνει στην ιστορία. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Το ιστορικό γκολ που πήγε τον Παναθηναϊκό στο Γουέμπλεϊ

Ο Παναθηναϊκός προερχόταν από πολύ βαριά ήττα στο Βελιγράδι. Το 4-1 φαινόταν σχεδόν απίθανο να ανατραπεί. Τελικά, το θαύμα έγινε: μετά τα δύο γκολ του Αντώνη Αντωνιάδη, ήταν η σειρά του Αριστείδη Καμάρα να σφραγίσει την πρόκριση με ένα αριστερό βολέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Ένα ιστορικό γκολ που έστειλε τους Πράσινους στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ένα γκολ που έκανε τη φωνή του Γιάννη Διακογιάννη να «σπάσει».

Η έκρηξη του Γιάννη Διακογιάννη στο γκολ του Marco Tardelli

Κανείς δεν περίμενε την Ιταλία. Όλοι περίμεναν το jogo bonito της Βραζιλίας του Socrates το 1982. Τελικά, η Σκουάντρα Ατζούρα με ήρωα τον Paolo Rossi (ο οποίος προερχόταν από αποκλεισμό εξαιτίας ενός σκανδάλου με στημένους αγώνες) έκανε τη μεγάλη έκπληξη. Το γκολ που έδωσε -επί της ουσίας- τη νίκη στον τελικό απέναντι στους Γερμανούς ανήκε στον Marco Tardelli. Και μαζί με αυτό ο ίσως πιο επικός πανηγυρισμός όλων των εποχών σε Μουντιάλ. Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν εκεί για να το περιγράψει.

Όταν μετέδωσε την κατάκτηση του Μουντιάλ από τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Γιάννης Διακογιάννης δεν ήταν εκεί για το Χέρι του Θεού ούτε για το Γκολ του Αιώνα (τον πρόλαβε ο Μανώλης Μαυρομμάτης). Ήταν, όμως, εκεί για να περιγράψει τον τελικό του 1986: όταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα ανέβηκε στο πιο ψηλό ποδοσφαιρικό σκαλί του πλανήτη, μετά από τη μεγάλη μάχη με τους Γερμανούς. Το ματς έληξε 3-2 και ο θρυλικός Έλληνας σπίκερ μετέφερε όλη την αγωνία για την κούρσα του Jorge Burruchaga, ύστερα από μαγική πάσα του Diego, και το τετ α τετ  με το τέρμα των Πάντσερ.

Το βράδυ που η Ευρώπη γνώρισε τον Φάντομ

Τον Οκτώβριο του 1980, ολόκληρη η Δανία έμαθε την ύπαρξη του Νίκου Σαργκάνη. Ο Έλληνας τερματοφύλακας κατέβασε ρολά, μην επιτρέποντας στους Δανούς, που είχαν μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας τους, να σκοράρουν κόντρα στην εθνική Ελλάδος. Τη μετάδοση του συγκεκριμένου αγώνα που έχει μείνει στην ιστορία έκανε ο Γιάννης Διακογιάννης, ωστόσο, ο χαρακτηρισμός Φάντομ ανήκει στις δανέζικες εφημερίδες της επόμενης ημέρας.

Η εγκατάλειψη στο ματς της Δυτικής Γερμανίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Μουντιάλ 1990. Η Δυτική Γερμανία αγωνίζεται κόντρα στα Εμιράτα και προηγείται με σκορ 5-1. Κατά τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, αρχίζει να πέφτει καταρρακτώδης βροχή στο Τζουζέπε Μεάτσα. Ο Γιάννης Διακογιάννης εγκαταλείπει τη μετάδοση του αγώνα, καθώς εξαιτίας της βροχής, δεν μπορεί να δει το μόνιτορ, ενώ δε λειτουργούν και τα ακουστικά του. Μετά τη διακοπή της μετάδοσης μεταφέρεται εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο, όπου διαγιγνώσκεται με βαριά ωτίτιδα.

Η τελευταία μετάδοση αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου

Το 1998 γράφτηκε ο μουντιαλικός επίλογος του Γιάννη Διακογιάννη. Τη δεκαετία του ’90, περιόρισε τις τηλεοπτικές του μεταδόσεις, με τον κόσμο να νομίζει πως έχει αποσυρθεί. Ο ίδιος τελικά αποφάσισε να επανενεργοποιηθεί, μεταδίδοντας τους αγώνες του Μουντιάλ στη γη της Γαλλίδας μητέρας του. Παρά την παρατεταμένη απουσία του από τις μεταδόσεις, ανταπεξήλθε με επιτυχία στο ματς της Ιταλίας εναντίον της Χιλής. Ήταν 11 Ιουνίου 1998.