AlHilal Saudi Club / Handout/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image
MODERN FOOTBALL

Οι Σαουδάραβες αλλάζουν το status quo του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Τη δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς…

Κάποτε, όχι παλιά, η μετακίνηση ποδοσφαιριστή με βαρύ βιογραφικό σε χώρα της Μέσης Ανατολής συνοδευόταν από τη γνωστή φράση περί συμπλήρωσης ποδοσφαιρικών ενσήμων. Κάπως έτσι εκλήφθηκε και η μεταγραφή του Cristiano Ronaldo στην Αλ Νασρ (έστω κι αν μιλάμε μάλλον για τα ακριβότερα ένσημα από καταβολής… καθιέρωσης συντάξεων), ωστόσο η κατάσταση πλέον είναι πολύ διαφορετική, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στη Σαουδική Αραβία.

O Ronaldo θα είναι για πάντα πρωτοπόρος στην εξέλιξη ενός φαινομένου. Η τάση που δημιουργήθηκε μέσω του Πορτογάλου έχει αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα και το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας τείνει να αναδειχτεί σε χρόνο – ρεκόρ ένα από τα ισχυρότερα του πλανήτη!

Πλέον δεν προσελκύει μόνο σταρ στα ποδοσφαιρικά γεράματά τους, αλλά και παίκτες με αρκετά χρόνια καριέρας μπροστά τους. Όπως ο πρώην ηγέτης της Γουλβς, ο 26χρονος Πορτογάλος Ruben Neves, που η μετακίνηση του στην Αλ-Χιλάλ κόστισε 55 εκατομμύρια ευρώ. Ή ο 24χρονος συμπατριώτης του, εξτρέμ Jota, που την τελευταία διετία είχε στη Σέλτικ 28 γκολ και 26 ασίστ και μεταπήδησε στην Αλ Ιτιχάντ αντί 28 εκατ. ευρώ.

Τα πετροδόλαρα κατέκλυσαν το φετινό μεταγραφικό παζάρι και αλλάζουν το status quo του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Οι Σαουδάραβες ακολούθησαν το παράδειγμα των Η.Α.Ε. (Μάντσεστερ Σίτι) και του Κατάρ (Παρί Σεν Ζερμέν), εξαγοράζοντας τη Νιούκαστλ, αλλά δεν αρκέστηκαν εκεί. Λίγες μέρες αφότου εγκαταστάθηκε στο Ριάντ, τον περασμένο Νοέμβριο, ο CR7 έλεγε ότι «σε λίγα χρόνια το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας θα είναι από τα καλύτερα στον κόσμο».

Φυσικά ελάχιστοι δεν απέδωσαν τη δήλωση του στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την επιλογή του και το μυθικό συμβόλαιο που καρπώθηκε, τώρα όμως φαίνεται ότι είχε απόλυτο δίκιο. Μόνο στη δική του ομάδα υπέγραψαν ο Sadio Mane, ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Alex Telles, ο Κροάτης χαφ Marcelo Brozovic, ο δευτεραθλητής Γαλλίας, 28χρονος Ιβοριανός μέσος Seko Fofana και ακολουθεί ο Aymeric Laporte, που επιβεβαίωσε ότι είναι καθ’ οδόν για τη Μέση Ανατολή. Η Αλ Νασρ ψώνισε δηλαδή από Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίντερ και Λανς, δαπανώντας μόνο για αποζημιώσεις στους συλλόγους 108 εκατ. ευρώ.

Εκείνη βέβαια που τίναξε κυριολεκτικά την μπάνκα ήταν η Αλ-Χιλάλ. H μεταγραφή του Neymar κόστισε 90 εκατ. ευρώ, χώρια τα υπέρογκα έξοδα για το συμβόλαιο και τα μπόνους του. Για τον Ruben Neves τα είπαμε, ενώ ο Σενεγαλέζος στόπερ Kalidou Koulibaly άφησε την Τσέλσι, που εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ και ο διεθνής Μαροκινός γκολκίπερ Yassine Bounou τη Σεβίλλη, που τσέπωσε 21 εκατ. ευρώ.

O Σέρβος χαφ Sergej Milinkovic-Savic, για τον οποίο ενδιαφέρονταν Άρσεναλ και Λίβερπουλ θα πάρει σε μία σεζόν όσα έβγαλε περίπου από τη Λάτσιο σε 8 χρόνια καριέρας. Στα 28 του υπέγραψε τριετές συμβόλαιο αντί 20 εκατ. ευρώ ετησίως (!), ενώ η αποζημίωση της Λάτσιο ήταν 40 εκατ. ευρώ. Άλλα 60 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη Ζενίτ για την απόκτηση του Malcom. Ο Βραζιλιάνος πέρασε και δεν ακούμπησε στην Μπαρτσελόνα το 2018, έκτοτε όμως βρήκε την… υγειά του στη Ζενίτ, με την οποία αναδείχτηκε πέρσι πρώτος σκόρερ στο ρωσικό πρωτάθλημα (23 γκολ). Μάλιστα έχει ήδη βάλει πέντε γκολ σε ισάριθμα ματς με την Αλ Χιλάλ.

Ο N’Golo Kante είναι άνθρωπος τέτοιας ποιότητας που δεν θα πήγαινε εύκολα σε μία χώρα που επέτρεψε την οδήγηση στις γυναίκες το 2018. Ωστόσο με απολαβές 86 εκατ. ευρώ ετησίως, άντε να τον… κακίσεις. Στα 31 χρόνια του έφυγε ως ελεύθερος ύστερα από 7 χρόνια από την Τσέλσι για να παίξει συμπαίκτης με τον Karim Benzema, που υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Αλ Ιτιχάντ, αντί 400 εκατ. ευρώ! Στην ίδια ομάδα θα παίζει ο προαναφερόμενος Jota και ο Fabinho, για τον οποίο η Λίβερπουλ εισέπραξε 46,7 εκατ. ευρώ.

Η τέταρτη σαουδαραβική ομάδα που ανήκει κατά 75% στο δημόσιο ταμείο επενδύσεων της χώρας (το οποίο έχει στην κατοχή του και τη Νιούκαστλ) είναι η Αλ Αχλί. Δεν τα πήγε καθόλου… άσχημα και αυτή, με τους νεοφερμένους Riyad Mahrez, Edouard Mendy, Franck Kessie, Roberto Firmino, Allan Saint-Maximin και Rojer Ibanez. Πήρε δηλαδή παίκτες απευθείας από Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Νιούκαστλ και Ρόμα. Ο φαντεζί Γάλλος Saint-Maximin είναι στα 26 του, όπως και ο Ιβοριανός Kessie, ενώ ο Βραζιλιάνος στόπερ Ibanez στα 24. «Νεκροταφείο παικτών», συνηθίζαμε να αποκαλούμε αυτές τις χώρες, πλέον όμως ο όρος δεν είναι δόκιμος. Στα ντέρμπι μεταξύ των Αλ Αχλί, Αλ Χιλάλ και Αλ Νασρ θα υπάρχει παρέλαση αστέρων και φυσικά αυξημένο ενδιαφέρον σε κάθε χώρα με ποδοσφαιρόφιλους.

Η Αλ Ετιφάκ δεν ανήκει σε αυτό το τετραμελές γκρουπ των πιο εύρωστων ομάδων της χώρας (Αλ Νασρ και Αλ Χιλάλ εδρεύουν στο Ριάντ, ενώ Αλ Ιτιχάντ και Αλ Αχλί στην Τζέντα), αυτό όμως δεν την εμπόδισε να προσλάβει προπονητή τον Stephen Gerrard και αυτός με τη σειρά του να προσελκύσει τον κάπτεν της Λίβερπουλ, Jordan Henderson. Η ομάδα από την πόλη Νταμάμ (τέταρτη πολυπληθέστερη της χώρας) έχει αποκτήσει επίσης τον 27χρονο φορ Moussa Dembele από τη Λυών και τον Σκωτσέζο αμυντικό Jack Hendry από την Μπριζ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι Σαουδαραβικοί σύλλογοι έχουν ξοδέψει για την ώρα στο φετινό μεταγραφικό παζάρι 777 εκατ. ευρώ, μόνο για αποζημιώσεις στους συλλόγους από τους οποίους αγοράζουν. Και φυσικά το νούμερο μεγάλο διαρκώς, μέχρι το τέλος των μεταγραφών δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το δισ. Το αντίστοιχο περσινό ήταν μόλις 34 εκατ. ευρώ, ενώ τη σεζόν 2021/22 δαπανήθηκαν 78 εκατ. ευρώ. Πού οφείλεται αυτή η εκτόξευση εξόδων; Φυσικά και υπάρχει σχέδιο πίσω από αυτό το σαρωτικό μπάσιμο, το ζητούμενο είναι αν θα επιτύχει τον σκοπό του. Το σχέδιο έχει την κωδική ονομασία “Vision 2030” και αποσκοπεί στη γενικότερη αναβάθμιση της χώρας και τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου, στις οποίες αντιστοιχεί άνω του 75% της οικονομίας.

Το βασίλειο της χώρας επιδιώκει να επεκτείνει την οικονομία του μέσω άλλων βιομηχανιών, προκειμένου να εξασφαλίσει το οικονομικό του μέλλον. Ο αθλητισμός είναι ο βασικός τομέας που στοχεύει να αναπτύξει και κυρίαρχη θέση σε αυτή την επιδίωξη έχει βέβαια το ποδόσφαιρο. Θέλουν μέσω των μεγάλων επενδύσεων να προσελκύσουν χορηγούς και να στρέψουν όσο το δυνατόν περισσότερο ντόπιο κόσμο στο άθλημα, δημιουργώντας υποδομές και φυτώρια.

Η πρώτη ύλη υπάρχει ήδη. Το 70% του πληθυσμού είναι κάτω των 40 ετών και το ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο είναι τεράστιο. Αξιοποιώντας αυτό, η ιδέα είναι να δημιουργήσουν τη δική τους βιομηχανία αναψυχής και ψυχαγωγίας και έως τώρα το πλάνο οδεύει κατ’ ευχή. Με «κράχτη» τον Ronaldo η απήχηση της Saudi Pro League επεκτάθηκε πέρσι σημαντικά και το πρωτάθλημα μεταδόθηκε σε 45 χώρες, ενώ αυτό το νούμερο έχει εκτοξευτεί φέτος στις 150!

Επειδή το στοίχημα είναι σοβαρή υπόθεση, για ψαγμένα προγνωστικά στοιχήματος, στατιστικά, αναλύσεις αγώνων μπείτε στο www.matchmoney.com.gr.