Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Οι σημαντικότερες στιγμές στα σπορ για το 2022

Από την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική Αργεντινής και τον Lionel Messi, μέχρι την απόσυρση του GOAT του τένις, Roger Federer, αυτά είναι τα πιο σημαντικά αθλητικά στιγμιότυπα του 2022.

Το 2022 ήταν μια χρονιά με μεγάλες αθλητικές συγκινήσεις. Μια χρόνια με μεγάλα ματς, δυνατές στιγμές εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, απογοητεύσεις, γέλια, δάκρια. Ο Lionel Messi κατέκτησε το Μουντιάλ με την εθνική Αργεντινής και έγινε επισήμως GOAT, η ΑΕΚ επέστρεψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, o Marcelo ήρθε στην Ελλάδα, ο Karim Benzema κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα.

Η χρόνια που πέρασε, όμως, στιγματίστηκε και από ένα τραγικό συμβάν. Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ενός 19χρονου παιδιού, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του και το «Κλεάνθης Βικελίδης» από οπαδούς του ΠΑΟΚ, είναι μια ακόμη υπενθύμιση πως οι παθογένειες γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο και το οπαδικό κίνημα δεν έχουν λυθεί ακόμη. Κάθε άλλο, μάλιστα.

Μπορεί να έχουν περάσει 10 μήνες και ακόμη ακούμε για επεισόδια, για σοβαρούς τραυματισμούς, για προπηλακισμούς. Αυτό δεν είναι το ποδόσφαιρο που αγαπάμε. Ευτυχώς, βέβαια, που υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι όπως ο Sergio Araujo και οι γονείς του Άλκη, για να μπορούμε να δούμε πως υπάρχει μια ακτίδα φωτός. Γιατί ο αθλητισμός αυτό είναι. Ας δούμε τις πιο σημαντικές αθλητικές στιγμές για το 2022:

Η χρονιά που ένα παιδί σκοτώθηκε επειδή υποστήριζε μια ομάδα

Οι ποδοσφαιριστές του Άρη, κρατώντας τη φανέλα με το όνομα του Άλκη, λίγα λεπτά πριν την έναρξη του ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ για την 21η αγωνιστική της Super League. © Παύλος Μακρίδης / Eurokinissi

Το πρωί της 1ης Φεβρουάριου 2022 ξύπνησε, μ’ όλη την Ελλάδα να μένει παγωμένη με τις εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη. Ο Άλκης Καμπανός, ένα παιδί μόλις 19 ετών, δολοφονήθηκε μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι του και το γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» από οπαδούς του ΠΑΟΚ. 

Συγκεκριμένα, δύο αυτοκίνητα με χούλιγκαν σταμάτησαν στο σημείο και ρώτησαν τον Άλκη και την παρέα του τι ομάδα είναι. Όταν άκουσαν την απάντηση «Άρης», άρχισαν να ξυλοκοπούν βάναυσα τον Άλκη και τους υπόλοιπους με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. 

Ο Άλκης δέχθηκε μαχαιριά από δρεπάνι και τραυματίστηκε στο πόδι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του από ακατάσχετη αιμορραγία. Το έγκλημα πήρε πανελλήνιες διαστάσεις, ενώ ξέσπασε ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων κατά της οπαδικής βίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην υπόλοιπη χώρα. 

Την επόμενη μέρα, και παρά τις έντονες διαμαρτυρίες, πραγματοποιήθηκε κανονικά η 21η αγωνιστικής της Super League. Ανάμεσα στα ματς της αγωνιστικής ήταν και το ντέρμπι Άρης – ΑΕΚ. Το κλίμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ενώ στην ιστορία πρόκειται να μείνει ο πανηγυρισμός του Sergio Araujo που, μετά από ένα εκπληκτικό γκολ που πέτυχε, σχημάτισε με τα δάχτυλά του το γράμμα Α, στη μνήμη του 19χρονου που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή.

Το Μουντιάλ του Messi

Ο Lionel Messi φιλάει το χρυσό δισκοπότηρο λίγο πριν την απονομή. © Martin Meissner / AP

O Lionel Messi είχε κατακτήσει τα πάντα τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Χρυσές μπάλες, Champions League, Copa America. Υπήρχε μόνο ένα τρόπαιο που του έλειπε: αυτό του Μουντιάλ. Λίγες μέρες πριν να φύγει το 2022, έμελλε να το κάνει κι αυτό. 

Η Αργεντινή τελικά τα κατάφερε μετά από 36 χρόνια και ο «κοντός» έγινε ο απόλυτος GOAT. Τα πανηγύρια που σημειώθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου δεν είχαν προηγούμενα. Ήταν λες κι ολόκληρος ο πλανήτης περίμενε πώς και πώς να έρθει αυτή η στιγμή. Αυτή η λύτρωση μετά από τόσες αποτυχίες με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. 

Ο 35χρονος Αργεντινός star, ο οποίος συνήθως είναι ανέκφραστος, το γιόρτασε και με το παραπάνω. Γέλασε, πανηγύρισε, πήρε αγκαλιά τα παιδιά του, χόρεψε στα αποδυτήρια μαζί με τους συμπαίκτες του. Τελείωσε το Μουντιάλ με 7 γκολ, αποτελώντας τον μοναδικό ποδοσφαιριστή στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που κατάφερε να σκοράρει στη φάση των 16, στα προημιτελικά, στα ημιτελικά και στον τελικό. 

Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ωστόσο, αναδείχθηκε ο Kylian Mpappe, που έκανε χατ – τρικ στον τελικό. Λίγο πριν το τέλος του ματς οι δυο τους έδωσαν τα χέρια. Μια μάχη μεταξύ δύο θρύλων. Αυτού που φεύγει και αυτού που έρχεται. 

H επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια 

Ο Mijat Gacinovic εκτελεί ένα από τα πρώτα πέναλτι στην Αγιά Σοφιά, ενώ πίσω του οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν ανάψει καπνογόνα. © Μάρκος Χουζούρης / Eurokinissi

«Γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια». Αυτό ήταν ένα σύνθημα που την τελευταία εικοσαετία οι οπαδοί της ΑΕΚ τραγουδούσαν όπου κι αν βρίσκονταν. Μόνο που τελικά ήρθε η ώρα να το φωνάξουν και μέσα στην Αγιά Σοφιά

Η κατασκευή της Opap Arena, όπως είναι η εμπορική της ονομασία, κράτησε για αρκετά χρόνια, με τους φιλάθλους της Ένωσης να περνούν αρκετές φορές από τη Νέα Φιλαδέλφεια προκειμένου να κάνουν μερικές κλεφτές ματιές στο πώς πρόκειται να μοιάζει το γήπεδο. 

Το έργο τελικά παραδόθηκε στον κόσμο της ΑΕΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 31 του ίδιου μήνα, σε μια φαντασμαγορική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, όλοι οι παίκτες – θρύλοι που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα. 

Ο μεγάλος χαμός, όμως, έγινε το βράδυ της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου, στον πρώτο επίσημο αγώνα της ομάδας κόντρα στον Ιωνικό για τη Super League. Το ματς ήταν μια γιορτή. Η ΑΕΚ τελικά επικράτησε με σκορ 4-0, ενώ αρκετοί από τους οπαδούς δεν ήθελαν να φύγουν ακόμη και ώρες μετά το σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή. 

Marcelo και James Rodriguez στην Ελλάδα

Ο Marcelo εντυπωσιάστηκε από την υποδοχή, ενώ κράτησε κι ένα καπνογόνα για να συμμετάσχει στα πανηγύρια. © Ανδρέας Παπακωνσταντίνου Tourette Photography / SOOC

Αν μας έλεγε κανείς πριν από μερικά χρόνια που θα έφταναν στην Ελλάδα ποδοσφαιριστές όπως ο Marcelo και ο James Rodriguez, θα τον περνούσαμε για τρελό. Πόσες θα ήταν, άλλωστε, οι πιθανότητες να δούμε στη Super League δύο ποδοσφαιριστές που έχουν κατακτήσει Champions League και είναι πασίγνωστοι σε ολόκληρο τον πλανήτη; Τελικά συνέβη. 

O πρώτος ανακοινώθηκε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου από τον Ολυμπιακού, με τους οπαδούς της ομάδας να παθαίνουν παροξυσμό στο άκουσμα της είδησης. Η υποδοχή του έγινε στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με τους Πειραιώτες να συρρέουν κατά χιλιάδες στο Φάληρο για να τον υποδεχτούν. 

Εκείνος έμεινε έκπληκτος από τις εκδηλώσεις αγάπης. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στην περίπτωση του James Rodriguez. Η είδηση πήρε παγκόσμιες διαστάσεις, με αρκετά μέσα να κάνουν λόγο πως τώρα μένει να έρθει στο λιμάνι και ο Cristiano Ronaldo. Μετά την αποχώρησή του από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι όλα είναι δυνατά. 

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για το 2022. Ήταν η πρώτη κατάκτηση τροπαίου για το τριφύλλι από το 2014. © Μενέλαος Μυρίλλας / SOOC

Για αρκετά χρόνια, το τριφύλλι πέρασε μια τεράστια ποδοσφαιρική καμπή. Ποδοσφαιριστές χαμηλής αγοραστικής αξίας, μειωμένα μπάτζετ και αρκετές χρονιές χωρίς Ευρώπη. Το 2022 ήταν η χρονιά που άλλαξαν όλα. 

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης αγωνιστικής σεζόν, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις. Μπροστάρης της εκπληκτικής πορείας ήταν και παραμένει ο Ivan Jovanovic, το όνομα του οποίου έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας. Το επιστέγασμα της προσπάθειας ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. 

Μπορεί να μην κατάφερε να μπει στους ομίλους του Conference League, μένοντας εκτός στον τρίτο γύρο των προκριματικών από τη Σλάβια Πράγας, ωστόσο, η πορεία του συνέχισε να είναι ασύλληπτη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στο τέλος του πρώτου γύρου της Super League, με 12 νίκες και μόλις 1 ισοπαλία με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο δρόμος για τον 21ο του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδος είναι μπροστά του. 

O Karim Benzema κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα

Ο Karim Benzema φιλά τη χρυσή μπάλα που κατέκτησε λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης - Σεβίλλη για τη La Liga. © Manu Fernandez / AP

Η Ρεάλ Μαδρίτης πραγματοποίησε μυθικές εμφανίσεις στο Champions League της περασμένης αγωνιστικής σεζόν, φτάνοντας τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου, επικρατώντας στον τελικό της 30ης Μαΐου κόντρα στη Λίβερπουλ με σκορ 0-1. 

Ένας από τους πρωταγωνιστές της πορείας ήταν ο αρχηγός της ομάδας, Karim Benzema. Τα γκολ του κόντρα σε Παρί Σεν Ζερμέν και Τσέλσι πρόκειται να μείνουν στην ιστορία, το ίδιο και οι πανηγυρισμοί του. Είχε φτάσει η ώρα να εκτιμηθεί και με το παραπάνω ο ρόλος του στη Βασίλισσα. 

Μήνες ακόμη πριν από την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας, όλοι οι ποδοσφαιρικοί αναλυτές θεωρούσαν πως ήταν το μεγάλο φαβορί. Οι προβλέψεις τους τελικά έπεσαν μέσα. Ο Karim Benzema κατέκτησε το μεγαλύτερο ατομικό ποδοσφαιρικό βραβείο του κόσμου αφήνοντας πίσω του τον Mohamed Salah, τον Lionel Messi, τον Cristiano Ronaldo. Ο ίδιος, ωστόσο, υπήρξε άτυχος και δεν κατάφερε, λόγω τραυματισμού, να αγωνιστεί με τη φανέλα της εθνικής Γαλλίας στο Μουντιάλ του Κατάρ

Ο Ολυμπιακός έφτασε ένα σουτ μακριά από τον τελικό του Final Four στο Βελιγράδι

Το σουτ του Vasilije Micić που έστειλε την Εφές Ανατολού στον τελικό του Final Four της Euroleague. © Γιώργος Ματθαίος / Eurokinissi

Οι Πειραιώτες τα έκαναν σχεδόν όλα καλά. Έπαιξαν φοβερό μπάσκετ κατά την περασμένη αγωνιστική σεζόν στην Euroleague, προκρίθηκαν εναντίον της Μονακό στο Final Four του Βελιγραδίου, κόντραραν στα ίσια την Εφές Ανατολού, ωστόσο, ένα buzzer beater τρίποντο του Vasilije Micić, δεν επέτρεψε στον Ολυμπιακό να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. 

Παρά την απογοήτευση, οι χιλιάδες οπαδοί της ομάδας που ταξίδεψαν στη Σερβία ακόμη και οδικώς στάθηκαν στο πλευρό της και δεν σταμάτησαν να τραγουδάνε ακόμη και ώρες μετά την ήττα. Η ίδια εικόνα σημειώθηκε και στον μικρό τελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Πολλοί από αυτούς έμειναν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο τελικό της Εφές κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Τούρκοι τελικά κατάφεραν να κάνουν το back-to-back. 

Η νέα σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό στην ίδια θέση. Ήδη μετά το πέρας των πρώτων 13 αγωνιστικών, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, κυνηγώντας στα ίσια την πρόκριση στο Final Four του 2023 που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. 

Η Ισπανία κατέκτησε το Eurobasket, η Ελλάδα έμεινε και πάλι εκτός μεταλλίων

Η αντίδραση του Κώστα Αντετοκούνμπο ύστερα από την ήττα κόντρα στη Γερμανία στα προημιτελικά του Eurobasket 2022. © Michael Sohn / AP

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όλοι κάτσαμε μπροστά από τις τηλεοράσεις προκειμένου να δούμε την προσπάθεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των υπόλοιπων Ελλήνων διεθνών να κατακτήσουν ένα πολυπόθητο μετάλλιο. Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. 

Ας μην το κρύβουμε: οι ελπίδες όλων μας ήταν μεγάλες. Άλλωστε δεν έχεις και κάθε μέρα στο ρόστερ της εθνικής σου ομάδας έναν πρωταθλητή και μελλοντικό θρύλο του NBA; Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως την ίδια ώρα στο τουρνουά, συμμετείχαν μερικοί ακόμη σπουδαίοι μπασκετμπολίστες, όπως ο Nikola Jokic και ο Luka Doncic. 

Τελικά, όμως, κανείς από τους παραπάνω δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Οι Σέρβοι αποκλείστηκαν από την εκπληκτική Ιταλία του εκκεντρικού Gianmarco Pozzecco, ενώ οι Σλοβένοι έμειναν εκτός από την Πολωνία, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των τουρνουά. Οι Ισπανοί, λοιπόν, για ακόμη μία φορά κατέκτησαν την κορυφή και απέδειξαν σε όλους πως δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να τους υποτιμά κανείς. 

Η εθνική γυναικών της Αγγλίας το έφερε τελικά σπίτι

Οι γυναίκες της εθνικής Αγγλίας πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου μπροστά σε χιλιάδες Άγγλους οπαδούς. © Alessandra Tarantino / AP

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος παγκοσμίως για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Αυτή η εκτίμηση τελικά αποτυπώθηκε με την καλύτερο τρόπο, στο Euro γυναικών που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στο Γουέμπλεϊ. 

Σε αντίθεση με το κάζο του Euro 2020, τελικά οι διοργανωτές κατάφεραν να πανηγυρίσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο και να το «φέρουν τελικά σπίτι», σύμφωνα με το γνωστό τους σύνθημα, που έχει γίνει πια meme σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Η στήριξη των Άγγλων οπαδών στην εθνική ομάδα της χώρας ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα όχι μόνο του ποδοσφαίρου γυναικών αλλά και των ανδρών. Χαρακτηριστικό είναι πως στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Γερμανία, που ήταν και το μεγάλο φαβορί, παρευρέθηκαν 87.192 θεατές, ξεπερνώντας έτσι κάθε προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην ιστορία του Euro, είτε μεταξύ ανδρικών είτε γυναικείων ομάδων.

Το προηγούμενο ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα γυναικών ήταν στους 68.871 θεατές και είχε σημειωθεί στις αρχές του μήνα, στο Ολντ Τράφορντ, στον εναρκτήριο αγώνα της Αγγλίας με την Αυστρία.

O Roger Federer είπε το μεγάλο αντίο

Η σκηνή με τον Roger Federer και τον Rafa Nadal να κλαίνε σαν μικρά παιδιά κατά το τελευταίο τουρνουά του πρώτου έγινε viral παγκοσμίως. © Kin Cheung / AP

Το 2022 ήταν γεμάτο αθλητικές συγκινήσεις. Μία από τις μεγαλύτερες σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου αγώνα του Roger Federer κατά τη διάρκεια του Laver Cup που διεξήχθη τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Αυτό που συγκίνησε τα πλήθη, δεν ήταν μόνο η συγκίνηση του Ελβετού GOAT του τένις αλλά τα κλάματα τόσο του ιδίου όσο και του Rafa Nadal που για περισσότερα από δέκα χρόνια έδιναν επικές μάχες στα κορτ όλου του πλανήτη. 

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του, μερικούς μήνες αργότερα, ο Ισπανός τενίστας ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έμαθαν πως επρόκειτο να αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Του έκανε πρόταση να παίξουν μαζί στο τελευταίο του τουρνουά και εκείνος το δέχτηκε. «Ο Rafa μου είπε: “Θεέ μου, εντάξει. Ναι, θα είμαι εκεί ότι και να γίνει”». Ο Ελβετός τενίστας τερμάτισε την καριέρα του με 103 ατομικούς τίτλους σε ATP τουρνουά και 20 Grand Slam. GOAT. 

Οι Golden State Warriors έδειξαν πως είναι ακόμη εδώ

Οι παλιές καραβάνες των Golden State Warriors έγιναν και πάλι πρωταθλητές. © Adam Glanzman / Getty Images

Οι Golden State Warriors την τελευταία πενταετία πέρασαν από 40 κύματα. Πρωταθλήματα, απανωτοί τραυματισμοί των καλυτέρων παικτών τους, τελευταίες θέσεις στην τελική κατάταξη. Πότε, όμως, δεν μπορείς να ξεγράφεις μια τόσο σπουδαία ομάδα. 

Έτσι, λοιπόν, ο Steph Curry -ο οποίος έγινε ο πρώτος τριποντέρ στην ιστορία του NBA, ξεπερνώντας τον Reggie Miller- ο Klay Tompson και ο Draymond Green συναντήθηκαν και πάλι υγιείς, και σε συνδυασμό με το νέο αίμα (Jordan Poole, Andrew Wiggins) κατάφεραν να φτάσουν και πάλι στην κορυφή του κόσμου ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια. 

Στους τελικούς βρήκαν απέναντί τους φιλότιμους Boston Celtics, που επέστρεψαν σε τελικούς του NBA μετά από 12 χρόνια, αφήνοντας στην πορεία τους εκτός τους Miami Heats. Τα πανηγύρια μετά την τέταρτη νίκη και την κατάκτηση του τίτλου από τους βασανισμένους κατά το παρελθόν παίκτες των Golden State Warriors ήταν πρωτόγνωρα. Μία από τις μεγαλύτερες επιστροφές στην ιστορία του αμερικανικού μπάσκετ είχε μόλις σημειωθεί. 

Το πιο αμήχανο Μουντιάλ στην ιστορία του Μουντιάλ

Καταριανοί fans ετοιμάζονται να μπουν στο γήπεδο για την πρεμιέρα του Μουντιάλ μεταξύ του Κατάρ και του Εκουαδόρ. © Alessandra Tarantino / AP

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του κόσμου. Εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι από ολόκληρο τον πλανήτη στήνονται μπροστά από τις τηλεοράσεις για να δουν τους καλύτερους ποδοσφαιριστές να παλεύουν για τη χρυσή κούπα. 

Φέτος, ωστόσο, η συζήτηση για το Μουντιάλ δεν ήταν μόνο ποδοσφαιρική. Όλα ξεκίνησαν το μακρινό πια 2010, όταν η FIFA, προς έκπληξη αρκετών, αποφάσισε να αναθέσει το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, ένα από τα πιο ανελεύθερα κράτη στον πλανήτη. Οι διαμαρτυρίες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες ύστερα από τις έρευνες σχετικά με τον αριθμό των νεκρών εργατών στα κατασκευαστικά έργα για το Μουντιάλ.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, περισσότεροι από 6 χιλιάδες εργάτες έχασαν τη ζωή τους προκειμένου να ολοκληρωθούν τα γήπεδα που θα φιλοξενούσαν τους μεγάλους σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αρκετοί οπαδοί αποφάσισαν να κάνουν boycott, ενώ υπήρξαν εθνικές ομάδες που αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν εντός του αγωνιστικού χώρου. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ποδοσφαιριστών της εθνικής Γερμανίας που αποφάσισαν να καλύψουν τα στόματά τους, ύστερα από την απαγόρευση της FIFA να φορέσουν περιβραχιόνια με τα χρώματα του Pride. 

Οι μεγάλες ελληνικές επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου

Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγυρίζει μαζί με τη μασκότ της διοργάνωσης, φορώντας ένα παραδοσιακό γερμανικό καπέλο. © Matthias Schrader / AP

Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν υπήρξε μεγάλη αθλητική δράση. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro ήταν ήδη πίσω μας, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γινόταν για πρώτη φορά εν μέσω χειμώνα στο Κατάρ. Υπήρχε, όμως, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Αυγούστου έως 21 Αυγούστου. Και σε αυτό η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά. 

Χαρακτηριστικό είναι πως η ελληνική αποστολή κατετάγη στην τέταρτη θέση της συνολικής κατάταξης πίσω από παραδοσιακές δυνάμεις, όπως τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, αλλά μπροστά από την Ιταλία, την Ολλανδία και την Πολωνία. Οι Έλληνες αθλητές έφεραν συνολικά 5 μετάλλια, τα 4 εκ των οποίων, μάλιστα, χρυσά. 

Ο Μίλτος Τεντόγλου επιβεβαίωσε τις αρχικές προβλέψεις και κατέκτησε το χρυσό, η Ελίνα Τζένγκο έκανε το ίδιο στο ακόντιο, ενώ η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη βγήκε πρώτη τόσο στα 20 όσο και στα 35 χιλιόμετρα βάδην. Το κλάμα της 38χρονης αθλήτριας από την Καρδίτσα και οι δηλώσεις της μετά την κατάκτηση των διακρίσεων έγιναν viral σε ολόκληρη τη χώρα.