Xavi Torrent/Getty Images/Ideal Images
MODERN FOOTBALL

Πώς το Kings League του Gerard Pique φέρνει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Ο Ισπανός πρώην ποδοσφαιριστής είναι έτοιμος να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το άθλημα.

Το Καμπ Νου είναι ένα γήπεδο που όλοι μας έχουμε συνδέσει με την Μπαρτσελόνα. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, όμως, τίποτα δεν έμοιαζε συνηθισμένο. Κι αυτό γιατί στον αγωνιστικό χώρο δεν αγωνίζονταν οι Καταλανοί, αλλά οι ποδοσφαιριστές των ομάδων που κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό του Kings League, ενός ποδοσφαιρικού τουρνουά που ίδρυσε πριν από μερικούς μήνες ο Gerard Pique.

Οι εικόνες από το κατάμεστο γήπεδο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Sergio Aguero, ο οποίος σκόραρε ξυπόλητος πριν την έναρξη του τελικού και καταχειροκροτήθηκε από 90 χιλιάδες θεατές. Υπήρχαν, βέβαια, και μερικοί που φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Lionel Messi, στην προσπάθειά τους να τον πείσουν να επιστρέψει στη Βαρκελώνη, ενώ υπολογίζεται πως η φιλοξενία του event θα αποφέρει στους Καταλανούς έσοδα 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πώς, όμως, κατάφερε ο Ισπανός ποδοσφαιριστής να δημιουργήσει τόσο μεγάλο hype για το Kings League και ποιους διαφορετικούς κανόνες συναντάμε συγκριτικά με το παραδοσιακό ποδόσφαιρο;

Το τουρνουά του Gerard Pique που φέρνει επανάσταση στο ποδόσφαιρο

Όλοι παραξενευτήκαμε όταν ο Gerard Pique αποφάσισε εν μέσω της τρέχουσας αγωνιστικής χρονιάς να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Είχε, όμως, πρόγραμμα. Στις αρχές του Ιανουαρίου, λοιπόν, έγινε γνωστό πως ο παλαίμαχος πια ποδοσφαιριστής ήταν έτοιμος να λανσάρει ένα νέο ποδοσφαιρικό τουρνουά, οι κανόνες του οποίου διαφέρουν αρκετά από τους κλασικούς.

Συγκεκριμένα, το κάθε παιχνίδι του Kings League είναι 7X7 και διαρκεί 40 λεπτά (από 20 το κάθε ημίχρονο). Η κάθε ομάδα διαθέτει συνολικά 10 παίκτες, ενώ μπορεί να συμπεριλάβει σε κάθε ματς και δύο guests ποδοσφαιριστές. Ανάμεσα σε αυτούς κατά την πρώτη αγωνιστική σεζόν ήταν ο Ronaldinho, ο Sergio Aguero και ο Javier Hernández. Η μεγαλύτερη καινοτομία έχει να κάνει με το γεγονός πως ο προπονητής μπορεί να κάνει όσες αλλαγές θέλει, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Ας δούμε, όμως, και τις υπόλοιπες διαφορές.

Σημαντικές αλλαγές εντοπίζονται επίσης στις ποινές αλλά και στον τρόπο με τον οποίο γίνονται η σέντρα και τα πέναλτι. Υπάρχουν κανονικά κίτρινες και κόκκινες κάρτες αλλά οι τιμωρίες είναι διαφορετικές. Συγκεκριμένα, εάν λάβει κανείς κίτρινη κάρτα τότε μένει εκτός για δύο λεπτά, ενώ αν λάβεις κόκκινη, για πέντε. Μοιάζει αρκετά δηλαδή με τους κανόνες του πόλο.

Η επιλογή της ομάδας που θα κάνει σέντρα, επίσης, δε γίνεται με κέρμα. Τουναντίον, η μπάλα στήνεται στο κέντρο του γηπέδου και οι ποδοσφαιριστές τρέχουν προς αυτή. Όποιος προλάβει να την κάνει δικιά του πρώτος, ξεκινά την επίθεση. Τέλος, όσον αφορά τα πέναλτι, ο ποδοσφαιριστής δε στήνει την μπάλα στα 9 μέτρα αλλά πραγματοποιεί ένα τετ-α-τετ, παίρνοντας φόρα από το κέντρο του γηπέδου. Ο κανόνας αυτός είναι ακριβώς ίδιος με εκείνον που χρησιμοποιούσε στα 90s το MLS.

Οι Wild Cards και οι αντιδράσεις

Άλλη μια καινοτομία έγκειται στις Wild Cards. Οι αρχηγοί των δύο ομάδων πριν από την έναρξη του ματς τραβούν μερικές κάρτες. Ανάμεσα στις επιλογές της κάθε κάρτας είναι οι εξής: εκτέλεση πέναλτι με το που ξεκινήσει το ματς, δικαίωμα αντικατάστασης ενός ποδοσφαιριστή της αντίπαλης ομάδας με κάποιον που βρίσκεται στο πάγκο της, γκολ που μετράνε για δύο και δικαίωμα κλοπής της κάρτας που έχει επιλέξει ο αντίπαλος.

Ο λόγος που επιλέχθηκαν οι Wild Cards από το Kings League, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι για να γίνουν πιο αμφίρροπα τα ματς. Υπάρχουν αρκετοί βέβαια που έχουν επικρίνει τη νέα αυτή λίγκα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο πρόεδρος της La Liga, Javier Tebas, ο οποίος τη χαρακτήρισε τσίρκο. Ο Gerard Pique, ωστόσο, απάντησε δηλώνοντας πως το τουρνουά προσελκύσει νεότερο κοινό, καθώς παρουσιάζει ένα πιο σύντομο και διασκεδαστικό περιεχόμενο.