Peter Byrne / PA / Getty Images / Ideal Image
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ρέξαμ, η ποδοσφαιρική ομάδα που διοικείται από δύο σταρ του Χόλιγουντ

Γιατί ο Ryan Reynolds και ο Rob McElhenney αποφάσισαν να αγοράσουν έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο και πώς στοχεύουν να ανεβάσουν μια ερασιτεχνική ομάδα στην Premier League;

Βρισκόμαστε στα μέσα του 2020. Ο διευθυντής της ουαλικής Ρέξαμ, της τρίτης παλαιότερης ποδοσφαιρικής ομάδας του κόσμου, που σήμερα αγωνίζεται στη National League, δέχεται ένα mail πως μερικοί υποψήφιοι επενδυτές από τις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την εξαγορά του συλλόγου. Οι άνθρωποι του συλλόγου, ο οποίος επιβιώνει εδώ και δέκα χρόνια από τις δωρεές των οπαδών και μόνο, ενθουσιάζονται και προχωρούν τις συζητήσεις.

Οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν καλά, η πλευρά των επενδυτών τούς ζητάει, όμως, να υπογράψουν συμβόλαια εμπιστευτικότητας για να μη μαθευτούν τα ονόματα των αγοραστών. Πού να γνώριζαν, όμως, πως πίσω από τις συσκέψεις μέσω Zoom θα βρίσκονταν δύο σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Ryan Reynolds και ο Rob McElhenney;

Το μυστικό γίνεται γνωστό μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2020, όταν οι οπαδοί – μέλη της Ρέξαμ συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν για τις τύχες του συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης παρουσιάζεται ένα video στο οποίο φαίνονται οι δύο σταρ του Χόλιγουντ να λένε πως πρόκειται να επενδύσουν στον σύλλογο δύο εκατ. δολάρια με στόχο μακροπρόθεσμα η Ρέξαμ να βρεθεί στην Premier League.

Οι οπαδοί ενθουσιάζονται και κάνουν δεκτή την πρόταση με το εξωφρενικό ποσοστό του 98,6%! Συγκεκριμένα από τα περίπου 2.000 άτομα που είναι ενεργά μέλη της ομάδας, 1.809 ψηφίζουν υπέρ της πρότασης και μόλις 26 κατά. Ο δρόμος για την εξαγορά της ομάδας από τον Ryan Reynolds και τον Rob McElhenney είναι πια ορθάνοιχτος.

Η απόφαση που πάρθηκε μέσω μηνυμάτων στο Instagram

Η εξαγορά της ομάδας από τον Ryan Reynolds και τον Rob McElhenney, γνωστό από τη δημιουργία και τη συμμετοχή του στη σειρά It’s Always Sunny in Philadelphia, γίνεται γνωστή μερικές μέρες αργότερα με τη Ρέξαμ να ανεβάζει ένα video στο Twitter, στο οποίο φαίνονται οι δύο νέοι πρόεδροί της να δίνουν μια πρώτη γεύση για τα σχέδια τους.

Το ποστ γίνεται αμέσως viral, ενώ οι συνολικές προβολές του video έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τις 5 εκατομμύρια. Με την ανακοίνωση, όλα τα αθλητικά μέσα τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ πέφτουν πάνω τους προκειμένου να αποσπάσουν τις πρώτες δηλώσεις για την «τρελή» τους αυτή απόφαση να ασχοληθούν ξαφνικά με το ποδόσφαιρο.

Όπως εξηγεί ο Ryan Reynolds, όλα ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό. Με τον ελεύθερό του χρόνο πια να είναι άπλετος μιας και όλες οι κινηματογραφικές παραγωγές είχαν αναβληθεί μέχρι νεωτέρας, έπιασε κουβέντα στο Instagram με τον συνάδελφό του ηθοποιό, Rob McElhenney. Εκείνο το βράδυ, κάνοντας πλάκα, αναρωτήθηκαν πόσο εύκολο θα μπορούσε να ήταν να αγοράσουν έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Μερικούς μήνες μετά αυτή η ιδέα είχε γίνει πραγματικότητα.

Τι ήταν, όμως, αυτό που οδήγησε τους δύο σταρ στη Ρέξαμ; Όπως εξηγούν ποδοσφαιρικοί αναλυτές, τρία ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους έφεραν κοντά στην ουαλική ομάδα. Πρώτον το γεγονός πως αποτελεί την τρίτη παλαιότερη ομάδα στον κόσμο, με ιστορία που κρατά από το 1864, δεύτερον το ότι οι ντόπιοι στηρίζουν σαν τρελοί την ομάδα της πόλης τους, έχοντας δημιουργήσει έναν μεγάλο πυρήνα οπαδών που την ακολουθεί σε κάθε ματς και τρίτον το ότι, εξαιτίας της αυτοδιαχείρισής της, δεν χρειαζόταν να δώσουν χρήματα στη διοίκηση της ομάδας για την εξαγορά, με αποτέλεσμα όλοι οι πόροι να επενδυθούν προκειμένου ο σύλλογος να ανέβει επίπεδο.

Η θερμή υποδοχή από τους οπαδούς της Ρέξαμ

Μόλις το νέο έγινε γνωστό σ’ όλη την πόλη, οι κάτοικοι του Ρέξαμ άρχιζαν να βγαίνουν στους δρόμους με στολές του Deadpool για να πανηγυρίσουν για τη νέα σελίδα της ομάδας. Ήξεραν πως μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έφερνε και πάλι την ομάδα στο προσκήνιο του αγγλικού ποδοσφαίρου, από το οποίο απέχει τις τελευταίες δεκαετίες, με την τελευταία της παρουσία στην Championship να λαμβάνει χώρα το μακρινό 2008.

Τα πανηγύρια έγιναν ακόμη μεγαλύτερα όταν ο Ryan Reynolds και ο Rob McElhenney έφτασαν για πρώτη φορά στην πόλη τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να παρακολουθήσουν προπόνηση του συλλόγου. Χαρακτηριστικό είναι πως έξω από το γήπεδο βρισκόταν πλήθος κόσμου με πανό και σημαίες της ομάδας και περιμέναν υπονομετικά για να βγάλουν φωτογραφίες με τους δύο ηθοποιούς και νυν προέδρους της ομάδας που τους είχαν δει μόνο στις οθόνες τους.

O Ryan Reynolds δήλωσε στις κάμερες λίγα λεπτά αργότερα: «Έχουμε εκπλαγεί για το πόσο συναισθηματικά έχουν επενδύσει οι φίλοι και η οικογένειά μου σε αυτό το εγχείρημα. Είναι κάτι απίστευτα μεταδοτικό. Ήταν πολύ δύσκολος όλος αυτός ο χρόνος που παρακολουθούσαμε την ομάδα από μακριά μέσω μόνο των social media.

Δεν δηλώνω πως είμαι ειδικός στο ποδόσφαιρο αλλά το παρακολουθώ από την ματιά ενός οπαδού που αγαπά το άθλημα και την ομάδα. Θα λέγαμε ψέματα εάν το όνειρό μας δεν ήταν η Premier League. Θέλουμε να επιστρέψουμε στις επαγγελματικές κατηγορίες και να συνεχίσουμε την πορεία προς τα πάνω».

Αυτή την περίοδο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη των συζητήσεων για την απόκτηση της Ρέξαμ και ήδη οι δύο ιδιοκτήτες της έχουν κάνει αρκετές υποσχέσεις τους πραγματικότητα καθώς έχουν εκσυγχρονίσει το προπονητικό κέντρο και έχουν δαπανήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ποδοσφαιριστές από τις επαγγελματικές κατηγορίες που θα ξεκολλήσουν τη Ρέξαμ από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Το πιο σημαντικό από όλα, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι πως έκαναν γνωστή τη Ρέξαμ σε όλο τον πλανήτη. Τα social media του συλλόγου έχουν εκτοξευθεί, ενώ η ομάδα έχει συμπεριληφθεί ακόμη και στο FIFA 22, παρά τη χαμηλή κατηγορία που αγωνίζεται. Οι στόχοι τους είναι μεγάλοι. Μήπως, άραγε, όμως, δούμε τον Ryan Reynolds και τον Rob McElhenney μια μέρα στην Premier League;