Malcolm Croft - PA Images/ Getty Images
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τσέστερ, η ομάδα που είναι χωρισμένη ανάμεσα σε δύο χώρες

Πώς ένα γήπεδο μπορεί να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ δύο χωρών; Ποια είναι η ιστορία του γηπέδου που βρίσκεται πάνω στη συνοριακή γραμμή και γιατί ο κορονοϊός μπορεί να οδηγήσει στη διάλυσή της;

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν από μερικές μέρες η είδηση πως η αστυνομία της βόρειας Ουαλίας απαγόρευσε την είσοδο φιλάθλων της Τσέστερ στο γήπεδο της ομάδας, ελέω των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Αυτή η εξέλιξη θα ήταν πέρα για πέρα φυσιολογική, εάν δεν γνώριζε κανείς την ιστορία που κρύβεται πίσω από το γήπεδο του συλλόγου, το οποίο είναι χωρισμένο μεταξύ δύο χωρών: της Ουαλίας και της Αγγλίας.

Στις 7 Ιανουαρίου το BBC δημοσίευσε μία αεροφωτογραφία που παρουσιάζεται όλο το παράδοξο του πράγματος. Σύμφωνα, λοιπόν, μ’ αυτό, τα γραφεία της ομάδας, τα εκδοτήρια εισιτηρίων, το πάρκινγκ και οι θύρες του γηπέδου βρίσκονται σε αγγλικό έδαφος, αλλά ο αγωνιστικός χώρος είναι στην Ουαλία.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλους μπελάδες στους ιθύνοντες του συλλόγου που πρέπει πια να λογοδοτούν όχι σε ένα, αλλά σε δύο κράτη. Πώς, όμως, προέκυψε αυτό το μπέρδεμα και γιατί το γήπεδο της ομάδας χτίστηκε ακριβώς πάνω στα σύνορα;

Μια ιστορία που κρατά από το 1990

Η Τσέστερ είναι μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας, με έτος ίδρυσης το μακρινό 1885. Μπορεί σήμερα να αγωνίζεται στη National League του αγγλικού βορρά, ωστόσο, διαθέτει μεγάλη οπαδική βάση με χιλιάδες ντόπιους που τρέχουν κάθε βδομάδα στο γήπεδο για να στηρίξουν την ομάδα της πόλης. Τον Μάρτιο του 1990 η νέα τότε διοίκηση υποσχέθηκε τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου σταδίου στα σύνορα με την Ουαλία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1992 και ολοκληρώθηκε επτά μήνες αργότερα. Το ιστορικό Sealand Road κατεδαφίστηκε και στη θέση του δημιουργήθηκε ένα μεγάλο super market.

Η θέα και μόνο του γηπέδου εντυπωσίασε άπαντες στην πόλη, καθώς επρόκειτο για ένα υπερσύγχρονο στάδιο, το οποίο αποτέλεσε, μάλιστα, το πρώτο που τηρούσε όλους τους νέους κανόνες ασφαλείας που είχαν θεσπιστεί από το αγγλικό κράτος μετά την τραγωδία στο Χίλσμπορο, το 1989. Η Τσέστερ μπήκε με τρομερή όρεξη σ’ αυτό, κάτι που φαίνεται από το γεγονός πως κατά την πρώτη σεζόν λειτουργίας του κατάφερε να κερδίσει στα πλαίσια του Κυπέλλου Αγγλίας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια νίκη που μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν στεκόταν ιδιαίτερα στο γεγονός πως το γήπεδο της ομάδας, ουσιαστικά, ανήκει στο έδαφος της Ουαλίας. Επρόκειτο μόνο για μια πλάκα που συνήθιζαν να κάνουν οι ντόπιοι μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των εντός έδρας αγώνων. Ποιος, όμως, περίμενε πως μια πανδημία θα άλλαζε έτσι τα δεδομένα;

Μπορεί η Ουαλία να βρίσκεται υπό τη σκέπη του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο, διαθέτει δικιά της εξουσία και τοπική κυβέρνηση που λαμβάνει αποφάσεις για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την περιφέρειά της. Ένα απ’ αυτά είναι και τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας.

Η Τσέστερ αντιμετώπισε το ίδιο ζήτημα πριν από 13 μήνες. Τότε, όπως εξήγησε στο BBC, ο αντιπρόεδρος της ομάδας, Jim Green, μπορεί η Ουαλία να βρισκόταν σε καραντίνα, ωστόσο, ο σύλλογος κατάφερε να δώσει δύο αγώνες με κόσμο, σύμφωνα με την αγγλική νομοθεσία. «Άρα, για μας, υπάρχει προηγούμενο» εξήγησε.

Μια απόφαση που μπορεί να φέρει τη διάλυση της Τσέστερ

Τα πράγματα, ωστόσο, τώρα φαίνεται πως είναι διαφορετικά. Στην Ουαλία επιτρέπεται να παρακολουθούν τους αγώνες από κοντά μόλις πενήντα άτομα. Η κυβέρνηση της χώρας, μάλιστα, είναι πολύ αυστηρή με την τήρηση των κανόνων και δεν διστάζει να τους εφαρμόζει ακόμη και στην περίπτωση της Τσέστερ, το γήπεδο της οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω στη συνοριακή γραμμή. Όπως σημειώνει η διοίκηση της ομάδας, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν η τοπική αστυνομία ζήτησε από την ομάδα να τηρήσει τους νόμους και να απαγορεύσει την είσοδο φιλάθλων στο γήπεδο.

Οι ιθύνοντες της Τσέστερ αρνήθηκαν, με τους αστυνομικούς να τους προτείνουν ως εναλλακτική, να στήσουν μια μεγάλη γιγαντοοθόνη έξω από το γήπεδο, που βρίσκεται υπό αγγλικό έδαφος, και να δουν από εκεί τον αγώνα οι οπαδοί της ομάδας. Μια τέτοια απόφαση, όμως, θεωρήθηκε περιπαικτική από τη διοίκηση και απορρίφθηκε.

«Έχω την αίσθηση ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι να κάνει με αυτή την κατάσταση. Πια το θέμα δεν είναι ποδοσφαιρικό αλλά πολιτικό» επεσήμανε στο BBC, ο πρόεδρος της ομάδας, Andy Morris, προσθέτοντας πως η ομάδα δεν είχε ποτέ άλλοτε επαφή ούτε με την ουαλική κυβέρνηση και ούτε φυσικά με την ομοσπονδία της χώρας, η οποία, κατά τον ίδιο, δεν έχει στηρίξει ποτέ οικονομικά τον σύλλογο.

«Η Τσέστερ είναι μια ομάδα που στηρίζεται στους οπαδούς της. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε είναι οικονομικά βιώσιμος. Δεν έχουμε χρέη, δεν παίρνουμε δάνεια. Επομένως, βασιζόμαστε στα έσοδα των αγώνων. Αν αναγκαστούμε λοιπόν να παίξουμε κεκλεισμένων των θυρών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και το τέλος της ποδοσφαιρικής μας ομάδας» τόνισε ο Jim Green.

«Είμαστε μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα, με έδρα σε μια αγγλική πόλη και παίζουμε στο αγγλικό πρωτάθλημα. Θα περιμέναμε ότι η αγγλική νομοθεσία θα ίσχυε για εμάς» κατέληξε, σημειώνοντας πως θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να λυθεί το θέμα και οι οπαδοί της ομάδας να παρακολουθήσουν τα ματς εντός του γηπέδου που βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα.