© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
EXPLAINED

Τι είναι η διάσειση λαβυρίνθου που υπέστη ο Juankar στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Η ιατρική γνωμάτευση του Υγεία έδειξε διάσειση λαβυρίνθου και μερική απώλεια ακοής για τον Juankar. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Ο αριστερός μπακ του Παναθηναϊκού, Juankar, μπορεί να μην αγωνίστηκε στιγμή στο ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, έγινε όμως άθελά του, πρωταγωνιστής της αγωνιστικής. Ο Ισπανός, μετά το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του, σωριάστηκε στο χορτάρι καθώς σε κοντινή απόσταση έπεσε κροτίδα από κάποιον ανεγκέφαλο οπαδό, με αποτέλεσμα να χάσει προσωρινά τις αισθήσεις του. Για τον τραυματισμό του και την πρώτη ιατρική γνωμάτευση που θα έκρινε και το εάν θα συνεχιζόταν ο αγώνας, γράφτηκαν πολλά.

Τελικά, ο Juankar μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Υγεία, όπου και διανυκτέρευσε και το πρωί της Δευτέρας βγήκαν τα αποτελέσματα από τις πρώτες του εξετάσεις, τα οποία έδειξαν διάσειση λαβυρίνθου. Τι ακριβώς είναι όμως αυτό;

Τι είναι η διάσειση και τι η διάσειση λαβυρίνθου

Ο όρος διάσειση αναφέρεται σε μία τραυματική εγκεφαλική βλάβη που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζονται συχνότερα είναι οι μετωπικοί και οι κροταφικοί λοβοί, καθώς εφάπτονται με τα οστά του κρανίου που είναι άκαμπτα.

Η διάσειση προκαλείται συνήθως από χτύπημα στο κεφάλι είτε από ένα αντικείμενο ή πτώση στο έδαφος, αλλά και το βίαιο κούνημα του σώματος και της κεφαλής, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα διάσεισης. Οι αθλητές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πρόκληση διάσεισης, καθώς εμπλέκονται συχνά σε αθλήματα ανταγωνιστικά, έχουν παρορμητική συμπεριφορά δίχως αίσθηση κινδύνου και δεν φορούν τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό όταν συμμετέχουν σε αθλήματα που υπάρχει σωματική επαφή. Φυσικά, ο Juankar δεν ήταν επιρρεπής και κανείς αθλητής δεν πρέπει να σκέφτεται το εάν θα σκάσει κροτίδα γύρω του. Ας δούμε παρακάτω σε τι διαφέρει η διάσειση λαβυρίνθου.

Η διάσειση λαβυρίνθου οφείλεται σε τραυματισμούς και κακώσεις του κεφαλιού και ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει ταυτόχρονα κυμαινόμενη βαρηκοΐα και εμβοές. Μπορεί να προκληθεί από χτύπημα, χωρίς κάταγμα του οστού, με συνέπεια την πρόσκαιρη αναστολή της λειτουργίας του έσω ωτός. Χαρακτηρίζεται από νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, εμβοές και ενδεχομένως ίλιγγο.

Μερικές φορές υπάρχουν φαινόμενα εγκεφαλικής διάσεισης και συνήθως με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση επανέρχεται στο φυσιολογικό. Είναι δεδομένο ότι ο αθλητής του Παναθηναϊκού ζαλίστηκε έντονα την ώρα που προκλήθηκε ο τραυματισμός του, ενώ σύμφωνα με τον πρώτο κύκλο εξετάσεών του στο Νοσοκομείο Υγεία, έχει υποστεί και μερική απώλεια ακοής.