© AP Photo/Matt Slocum
EXPLAINED

Τι είναι η Παράλυση Bell από την οποία αποκάλυψε ότι πάσχει ο Joel Embiid

Ο Joel Embiid μετά την 50άρα που έβαλε στο Game 3 με τους Νιου Γιορκ Νικς εμφανίστηκε ζαλισμένος στη συνέντευξη τύπου και μίλησε για την Παράλυση Bell.

Τα πράγματα για τον Joel Embiid δεν εξελίσσονται καλά το 2024. Ο σέντερ της Φιλαδέλφεια τον Φεβρουάριο υποβλήθηκε σε μια ακόμα επέμβαση στο πολύπαθο γόνατό του και έμεινε εκτός δράσης για δύο μήνες, κάνοντας αγώνα δρόμου για να προλάβει την post season. Σαν να μην έφτανε αυτό, και με τους Νικς να κάνουν το 2-0, στη Γαλλία ξέσπασε σάλος όταν αποκαλύφθηκε η επιστολή που έστειλε πριν από τρία χρόνια στον Πρόεδρο Macron, για να του εξασφαλίσει τη γαλλική πολιτογράφηση και να μπορέσει να αγωνιστεί με τους τρικολόρ.

Όλο αυτό το διάστημα, όμως, ο Joel Embiid ταλαιπωρούνταν από ένα πολύ σοβαρότερο πρόβλημα. Αμέσως μετά την επικράτηση των Σίξερς με 125-114 επί των Νικς και με τον Embiid να σκοράρει 50 πόντους, ο Adrian Wojnarowski αποκάλυψε ότι ο θηριώδης σέντερ πάσχει από Παράλυση Bell.

Η αποκάλυψη του Joel Embiid

Φυσικά, το θέμα απασχόλησε τη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα και ο Embiid παραδέχθηκε το θέμα που τον ταλαιπωρεί. «Νομίζω ότι όλο αυτό ξεκίνησε πριν από το παιχνίδι με το Μαϊάμι για τα play-in. Είχα ημικρανίες και νόμιζα ότι δεν ήταν κάτι. Συνήθως δεν μου αρέσει να το τσεκάρω, αλλά συζήτησα με κάποιον.

Για αυτό με το Μαϊάμι δεν ένιωθα καλά. Η αριστερή πλευρά του προσώπου μου, το στόμα και το μάτι μου έχουν επηρεαστεί. Είναι ενοχλητικό. Είναι δύσκολο, αλλά δεν τα παρατάω. Είναι ατυχές, έτσι το βλέπω, αλλά δεν αποτελεί δικαιολογία. Πρέπει να συνεχίσω να παλεύω».

Τι είναι η Παράλυση Bell;

Joel Embiid © AP Photo/Matt Slocum

Η παράλυση (ή πάρεση) Bell είναι μια σπάνια πάθηση που επηρεάζει το νεύρο του προσώπου και τους μύες. Μπορεί να εμφανιστεί μετά από έρπη ή άλλη ιογενή ασθένεια όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα. Μπορεί να παρατηρήσετε πονοκέφαλο και πόνο, συσπάσεις ή αδυναμία στη μία πλευρά του προσώπου σας. Η παράλυση Bell εκδηλώνεται με οξεία μονόπλευρη αδυναμία του προσώπου, που εκδηλώνεται γρήγορα και φθάνει στο μέγιστό της μέσα σε δύο ημέρες.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεύρα που τροφοδοτούν τους μυς διακόπτονται κατά κάποιο τρόπο. Τα νεύρα του προσώπου κατευθύνουν τους μυς που ελέγχουν το ανοιγοκλείσιμο των ματιών, το χαμόγελο και το συνοφρύωμα. Εκτός από τον έλεγχο των μυών του προσώπου, οι πολλές νευρικές ίνες του προσώπου ελέγχουν ξεχωριστά τα δάκρυα, τον ιδρώτα και τους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας ξηροδερμία, ξηροφθαλμία και ξηροστομία.

Τι προκαλεί;

Το πώς αισθάνεται ο καθένας που πάσχει από Παράλυση Bell διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να κυμανθεί από μια ελαφριά αδυναμία μέχρι πλήρη παράλυση. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν νευρικές συσπάσεις, αδυναμία ή παράλυση στη μία και σπάνια και στις δύο πλευρές του προσώπου.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πτώση του βλεφάρου και της γωνίας του στόματος, σάλια, ξηρότητα του ματιού ή του στόματος και υπερβολική δακρύρροια στο ένα μάτι. Τις περισσότερες φορές αυτά τα συμπτώματα τα οποία συνήθως αρχίζουν ξαφνικά και κορυφώνονται μέσα σε 48 ώρες, οδηγούν σε σημαντική παραμόρφωση του προσώπου.

Η θεραπεία

Η παράλυση Bell αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών που περιορίζουν τη φλεγμονή. Συνιστάται, επίσης, η παράλληλη λήψη βιταμινών B καθώς βοηθούν την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων.

Επίσης, η τοπική φυσιοθεραπεία πιθανώς να βοηθήσει ασθενείς με σοβαρές υπολειμματικές βλάβες μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, ενώ πολύ σπάνια συνίσταται η χειρουργική επέμβαση. Συνήθως, το 80-85% των ασθενών αποκαθίσταται πλήρως χωρίς κανένα απολύτως υπόλειμμα σε μια περίοδο 2-3 εβδομάδων.