CHRISTOPHE SAIDI / POOL / AFP
EXPLAINED

Τι είναι το Padel με το οποίο ασχολείται επιχειρηματικά ο Zlatan Ibrahimovic

Ο διεθνής σταρ του ποδοσφαίρου είναι έτοιμος να επενδύσει εκατομμύρια στη Λάρισα για χάρη του συγκεκριμένου αθλήματος. Πριν, όμως, ταξιδέψουμε ως εκεί για να παίξουμε, καλό είναι να μάθουμε τους βασικούς κανόνες του.

Η είδηση πως μια εταιρεία συμφερόντων του Zlatan Ibrahimovic έχει αγοράσει έκταση στη Λάρισα και είναι έτοιμη να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση στη Θεσσαλία με 18 γήπεδα padel κάνει -δικαίως- τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το συμβόλαιο ενοικίασης -και όχι αγοράς- υπογράφτηκε υπό άκρα μυστικότητα ενώ οι εργασίες για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται από τον Zlatan Ibrahimovic κυρίως εξαιτίας της μεγάλης αύξησης που έχει παρατηρηθεί για το padel όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Για ποιο λόγο, όμως, συνέβη αυτό και τελικά πώς παίζεται το άθλημα;

Πώς παίζεται το padel

Το άθλημα, τις περισσότερες φορές, παίζεται διπλό σε περιφραγμένο χώρο, οι διαστάσεις του οποίου είναι περίπου οι μισές ενός γηπέδου τένις. Το σκορ μετρά ακριβώς όπως στο τένις, ενώ οι μπάλες μοιάζουν αρκετά, αλλά έχουν λιγότερη πίεση. Η μεγαλύτερη διαφορά, όμως, με το τένις, είναι πώς υπάρχουν τοίχοι στους οποίους μπορεί ο παίκτης να χτυπήσει την μπάλα και να την πετάξει στην απέναντι πλευρά. Πρόκειται δηλαδή για ένα κράμα μεταξύ τένις και squash.

Όσον αφορά τις ρακέτες, αυτές είναι φτιαγμένες εξωτερικά από πλαστικό και εσωτερικά από πολυουρεθάνη. Η λαβή έχει επίσης ένα λουράκι από σχοινί ώστε να περνάει από τον καρπό και να μη φεύγει από το χέρι του παίκτη. Το μέγεθός της τέλος είναι αρκετά κοντά σε αυτό μιας ρακέτας παραλίας.

Οι κανόνες του παιχνιδιού

Οι κανόνες και το σκορ είναι ακριβώς ίδιοι με του τένις. Μόνο που υπάρχει μια σημαντική διαφορά: το σερβίς γίνεται από κάτω, ενώ ο παίκτης που σερβίρει πρέπει πρώτα να σκάσει την μπάλα μια φορά στο έδαφος και μετά να την πετάξει απέναντι. Ο τοίχος είναι φυσικά μέρος του παιχνιδιού. Και εκεί, όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες.

Εάν η μπάλα σκάσει κατευθείαν στον τοίχο είναι άουτ και ο αντίπαλος κερδίζει τον πόντο. Αν ακουμπήσει μια φορά κάτω, ο αμυνόμενος έχει το δικαίωμα να την αφήσει να χτυπήσει στον τοίχο και ύστερα να κάνει το χτύπημά του. Εάν βέβαια, η μπάλα ακουμπήσει μια φορά στον τοίχο και ύστερα χτυπήσει και στον πλαϊνό τοίχο είναι fault.

Επίσης, ο κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να κάνει σπόντα: δηλαδή να μην περάσει απευθείας την μπάλα στην απέναντι πλευρά αλλά να την χτυπήσει με δύναμη στον τοίχο και ύστερα να βρεθεί μπροστά στον αντίπαλο. Το χτύπημα αυτό λέγεται contra pared και είναι συνήθως εξαιρετικά εντυπωσιακό. Τέλος, ο κάθε παίκτης μπορεί να βγει έξω από το γήπεδο σε περίπτωση smash από τις δύο πλαϊνές εξόδους και να την επαναφέρει.