ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ

Ο κουραστικός αλαζόνας, κύριος Zlatan Ibrahimovic

Τα περιστατικά που δείχνουν πως η αλαζονεία του Σουηδού τον οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές είναι δυστυχώς όλο και περισσότερα.

Ο Zlatan Ibrahimovic δεν είναι ένας συνηθισμένος τύπος. Τόσο επειδή το εξωπραγματικό του ταλέντο τον κάνει να ξεχωρίζει ακόμα και στα σχεδόν 40 του χρόνια, όσο -κυρίως- επειδή δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που οι δηλώσεις του κυμαίνονται ανάμεσα στο «κοιτάμε αγώνα ξεχωριστά» και το «έντεκα εμείς, έντεκα αυτοί». Όταν ο Zlatan μιλάει και κλωτσάει τη μπάλα, φροντίζει να μην είναι ποτέ βαρετός.

Δεν χρειάζεται τώρα να ανατρέξουμε στα όσα μυθικά έχει πει και έχει κάνει ο Zlatan στα περισσότερα από 20 χρόνια της σπουδαίας καριέρας του. Λίγο να ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο, τα έχεις δει δεκάδες φορές. Σήμερα, αντίθετα, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε την άλλη πλευρά του Zlatan, αυτή που μας έχει πλέον πείσει πως πίσω από την έτσι κι αλλιώς εγωκεντρική και αλαζονική περσόνα του, κρύβεται ένας άνθρωπος που παίζει με τους δικούς του κανόνες, αψηφώντας πολλές φορές νόμους, συναισθήματα και δικαιώματα.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα απλά. Το να μιλάς για τον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο και να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι ο θεός επί γης, έχει πλάκα για λίγο. Κάποια στιγμή κουράζει και καταντάει γραφικό. Εν πάση περιπτώσει όμως, κατανοώ ότι αυτός είναι ο Zlatan, αυτόν τον χαρακτήρα πουλάει προς τα έξω και σε τελική ανάλυση, είναι άκακο. Σε όποιον αρέσει κι όπως έχει δείξει η απήχηση του Σουηδού, αρέσει σε εκατομμύρια fans του εκεί έξω που ορκίζονται στο όνομά του.

Τελευταία όμως, η αλαζονική του συμπεριφορά έχει αρχίσει να γίνεται από ενοχλητική μέχρι και επικίνδυνη και τα κρούσματα είναι πλέον πολλά και μαζεμένα. Στις αρχές του μήνα, ξέσπασε σάλος με τις καταγγελίες πως κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αφρική πίσω στο 2011, ο Zlatan σκότωσε ένα λιοντάρι για να εξασκηθεί στο σημάδι του και πήρε μάλιστα σαν τρόπαια το δέρμα, το σαγόνι και το κεφάλι του. Φαντάζομαι πως αν τον ρωτήσουν, θα πει πως δεν το σκότωσε ο Zlatan αλλά το λιοντάρι έκανε το λάθος να κοιτάξει στα μάτια τον Zlatan ή κάποια αντίστοιχη εξυπνάδα. Το γεγονός πως ο ίδιος έχει ένα τεράστιο τατουάζ λιοντάρι στην πλάτη πάντως, μόνο σαν ειρωνεία μπορούμε να το εκλάβουμε.

Πριν λίγες ημέρες πάλι, ο Σουηδός αποφάσισε να σπάσει την καραντίνα, ζήτησε να ανοίξει εστιατόριο στο Μιλάνο παράνομα και γευμάτισε με την παρέα του, αψηφώντας τα μέτρα για τον κορονοϊό. Προφανώς, τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν μπορούν να ισχύσουν για ολόκληρο Zlatan, όταν μάλιστα ο ίδιος είχε πει πως ο ιός τόλμησε να τα βάλει μαζί του και πως ο κορονοϊός έπαθε Zlatan, όταν κόλλησε τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Τις τελευταίες ημέρες πάλι, μάθαμε ότι ο Zlatan παραμένει συνιδιοκτήτης στοιχηματικής εταιρείας, γεγονός που ενδέχεται να του επιφέρει τριετή ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο και φυσικά να οδηγήσει στο τέλος της καριέρας του, λόγω ασυμβίβαστου της ιδιότητάς του ως ποδοσφαιριστής με αυτή του ιδιοκτήτη στοιχηματικής εταιρείας. Φαντάζομαι πως για τον ίδιο, ένας θεός σαν κι εκείνον μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αφού κανείς δεν τολμάει να στοιχηματίζει έτσι κι αλλιώς εναντίον του.

Στο φτωχό μου το μυαλό, μοιάζει απόλυτα φυσιολογικό ένας τύπος με την αλαζονεία και την εγωπάθεια του Zlatan, πέρα από τις χιουμοριστικές τοποθετήσεις, να επιδεικνύει τέτοιου είδους συμπεριφορές, υπεράνω νόμων και ηθικής. Άλλωστε, αν θεωρεί ότι κανένας δεν είναι άξιος να τον κριτικάρει εντός των γραμμών του γηπέδου, γιατί να μην πιστεύει το ίδιο και εκτός αυτών; 

Παιχταράς λοιπόν ο Zlatan, καλή η αποθέωση για τις γκολάρες και τις καυστικές του ατάκες, ωραίες και οι φιλανθρωπίες και τα πανάκριβα δώρα που κατά καιρούς έχει κάνει, όμως πίσω από τον ιδιοφυή και κουλ ποδοσφαιριστή, φαίνεται πως δυστυχώς κρύβεται ένας άνθρωπος που θεωρεί πως είναι άτρωτος και το τεράστιο εγώ του δε διαθέτει καμία αναστολή. Ο δυνατότερος εχθρός κι αυτός που μοιάζει στο τέλος της ημέρας να προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά στον Zlatan, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Zlatan, κάτι που στο δικό του σύμπαν, μοιάζει απόλυτα ταιριαστό.