©2019/ Felipe Dana, Associated Press
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το υπέροχο χάος της διεξαγωγής του Copa America

Αφού άλλαξε διάφορους πιθανούς διοργανωτές, λίγες μόνο μέρες πριν την επίσημη έναρξή του, τελικά θα αποφασίστηκε ότι θα γίνει στη Βραζιλία.

Το να αρχίσεις να λες διάφορα στερεότυπα για το ταμπεραμέντο των Λατινοαμερικάνων που είναι θερμοί, χορεύουν αλλά δεν έχουν το ψυχρό οργανωτικό πνεύμα των Ευρωπαίων είναι ο πιο σύντομος τρόπος να φανείς ανόητος. Από την άλλη, το να μιλάς για τις οργανωτικές ικανότητες των ποδοσφαιρικών τους ομοσπονδιών είναι κάτι πολύ λογικό. Το χάος ως προς τη διεξαγωγή του Copa America 2020 είναι μία μόνο αλλά πολύ καλή ένδειξη της κατάστασης. Ακόμα και τώρα, λίγες μέρες πριν το εναρκτήριο σφύριγμα, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Ήταν Μάρτιος του 2017, όταν η CONMEBOL (η αντίστοιχη UEFA της Λατινικής Αμερικής), έκανε μια πρόταση να γίνει το Copa America το 2020 ως μέρος μία αλλαγής στο μέχρι τότε πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτή, τα τουρνουά του Copa America θα γίνονταν έκτοτε τα ζυγά χρόνια ξεκινώντας από το 2020 και με το επόμενο στο Εκουαδόρ το 2024. Η λογική ήταν να συμπίπτει με τη διοργάνωση του Euro από την UEFA.

Αυτή η εμπορικά έξυπνη κίνηση τελικά έμελλε να επιβεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν ο Πρόεδρος της CONMEBOL Alejandro Dominguez έκανε επίσημη αίτηση στη FIFA, προκειμένου να πιστοποιηθεί η αλλαγή. Αυτή επικυρώθηκε έναν μήνα μετά σε ένα FIFA Council. Το Copa America θα διεξαγόταν μεταξύ 12 Ιουνίου και 12 Ιουλίου του 2020, ακριβώς τις ίδιες ημερομηνίες με το Euro του 2020. Ο χρόνος διεξαγωγής του τουρνουά όμως αποδείχτηκε τελικά το μικρότερο εκ των προβλημάτων.

Το Copa America αναμετρήθηκε με τον κορονοϊό

Η πρώτη υποψηφιότητα, η οποία δεν επισημοποιήθηκε όμως ποτέ, ήταν αυτή των ΗΠΑ προφανώς στο πλαίσιο προώθησης του αθλήματος στην τεράστια αμερικανική αγορά. Τελικά, αυτή η επιλογή απορρίφθηκε και αντικαταστάθηκε από την προοπτική συνδιοργάνωσης του Copa America από τις Αργεντινή και Κολομβία. Η υποψηφιότητα αυτή επισημοποιήθηκε από τη CONMEBOL σε ένα συμβούλιο που έγινε στο Rio de Janeiro τον Απρίλιο του 2019.

Ο Bolsonaro για το Copa America ©2021, Εraldo Peres/Associated Press

H πρώτη και λογική προφανώς αναβολή ήρθε ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού που προέκυψε τον Ιανουάριο του 2020. Λόγω αυτής αποφασίστηκε η αναβολή της διοργάνωσης για 12 μήνες και ο επαναπρογραμματισμός της τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2021. Όλα έδειχναν ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως περίπου συνέβαινε με το Euro.

Αυτό το τουρνουά ποιος θα το κάνει;

Τον Μάιο του 2021, μόλις 2 μήνες πριν την έναρξη του Copa America, η Κολομβία βγήκε από τη συνδιοργάνωση λόγω της τεταμένης κατάστασης με τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Κολομβίας Ivan Duque Marquez. Σαν να μην έφτανε αυτό, η CONMEBOL ανακοίνωνε ότι η διοργάνωση δεν θα γίνει ούτε στην Αργεντινή, λόγω της πολύ κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα ως προς τη διασπορά του κορονοϊού. Ενδεικτικά, την πρώτη μέρα του Ιουνίου, η χώρα είχε 35.000 κρούσματα και 640 απώλειες.

Εντός του ύστατου συναγερμού, μέρες πριν την έναρξη του Copa America, η μόνη βιώσιμη επιλογή ήταν αυτή της διοργάνωσης από τη Βραζιλία. Πρώτα από όλα γιατί η διοργάνωση του Μουντιάλ το 2014 έχει αφήσει άριστες υποδομές. Δεύτερον, γιατί μετά από μήνες ολικής καταστροφής από την αδιανόητη πολιτική του Bolsonaro, υπήρχε μία τάση μείωσης των κρουσμάτων, αντιστρόφως ανάλογη από ό,τι συνέβαινε στις περισσότερες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τρίτον, η προοπτική διεξαγωγής σε μία άλλη χώρα, εκτός Λατινικής Αμερικής, φάνταζε σε αυτό το σημείο εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι σίγουρο ότι θα συμβεί;

Παρά τα όποια πλεονεκτήματα της επιλογής της Βραζιλίας, υπάρχουν και μερικά πολύ σημαντικά μειονεκτήματα που δεν είναι εύκολο να παραγνωριστούν. Το πρόβλημα με τον κορονοϊό στη Βραζιλία μπορεί να μην είναι στην τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόταν προ μηνών αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί. Τη μέρα που ανακοινώθηκε η διοργάνωση του Copa America η χώρα ανακοίνωνε 77.898 κρούσματα και 2.346 απώλειες.

Από την άλλη, η Βραζιλία δεν βιώνει σε καμία περίπτωση μέρες κοινωνικής ειρήνης και πολιτικής σταθερότητας. Ένα τεράστιο μέρος της κοινής γνώμης έχει πλέον ταχθεί καθαρά εναντίον του Προέδρου. Η επιλογή δε να παραμεριστεί για ακόμα μία φορά η πανδημία ίσως αποτελέσει τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Ήδη τα social media με το που ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του Copa America βράζουν και αναμένεται αυτή η οργή να περάσει για ακόμα μία φορά στους δρόμους. Όλα αυτά ελάχιστες μόνο μέρες πριν την επίσημη έναρξη του Copa America.