Ap Images
SUPER BOWL

Το πρόβλημα με τις cheerleaders στο NFL είναι μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζεις

Η σκοτεινή πλευρά ενός επαγγέλματος που έχει συνδεθεί με τα αμερικανικά γήπεδα.

Μια επαγγελματίας cheerleader του NFL, θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή απλά και μόνο που βρίσκεται στο γήπεδο και χορεύει για την ομάδα της. Αυτό είναι κάτι που οι κοπέλες, που ασχολούνται επαγγελματικά με το cheerleading σε αυτό το επίπεδο, ακούνε συνεχώς.

Εδώ και δεκαετίες οι cheerleaders αποτελούν συνώνυμο του NFL. Το NFL Cheerleading είναι επαγγελματικός οργανισμός στις ΗΠΑ, με 26 από τις 32 ομάδες του πρωταθλήματος να διαθέτουν αυτή τη στιγμή κανονική ομάδα cheerleading. Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από νεαρά όμορφα κορίτσια, τα οποία είτε είναι φοιτήτριες σε κάποιο πανεπιστήμιο, είτε έχουν πάρει πρόσφατα το πτυχίο τους. Παράλληλα, αυτή η part-time (υποτίθεται) απασχόληση για κάποια κοπέλα δεν μπορεί να κρατήσει για πάνω από τέσσερα χρόνια.

Οι κόσμος στις ΗΠΑ και όχι μόνο λατρεύει το σόου των cheerleaders. Εκείνες με τη σειρά τους απολαμβάνουν το χειροκρότημα και την αποθέωση κάθε φορά που βγαίνουν στο γήπεδο της ομάδας τους. Μπορεί το «περιτύλιγμα» να δείχνει φαντασμαγορικό, ωστόσο το περιεχόμενο του δε φαίνεται να είναι εξίσου όμορφο. Το ίδιο και η ζωή των cheerleaders.

Αυτή ακριβώς την άγνωστη ζωή των γυναικών που ασχολούνται επαγγελματικά με το cheerleading στο NFL αποφάσισε να ψάξει εις βάθος η Yu Gu, σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ “A Woman’s Work: The NFL’s Cheerleader Problem”. Κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας που πραγματεύεται το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι δύο πρώην cheerleaders, η Lacy Thibodeaux-Fields και η Maria Pinzone.

Οι δυο τους αποτέλεσαν τις πρώτες cheerleaders που αποφάσισαν να βγουν μπροστά και διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και μεγαλύτερη αποζημίωση για τις ώρες εργασίας τους. Μάλιστα, προχώρησαν και σε μηνύσεις εις βάρος των ομάδων τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ωθήσει κι άλλες κοπέλες να μιλήσουν ανοιχτά για τα όσα συμβαίνουν στον «μαγικό κόσμο» του cheerleading.

Όπως είπαμε, το cheerleading στο NFL θεωρείται «δουλειά». Επίσημα, χαρακτηρίζεται ως part-time job, ωστόσο μια cheerleader οφείλει να κάνει προπονήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, να ακολουθεί την ομάδα στα παιχνίδια, να κάνει φωτογραφίσεις, καθώς επίσης και να παρευρίσκεται σε διάφορα events. Μιλάμε για περίπου εννιά μήνες απασχόλησης μέσα στη σεζόν, με την Thibodeaux-Fields να αποκαλύπτει στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ πως η πληρωμή της για όλα αυτά ήταν 1.250 στο τέλος της χρονιάς. Μόλις κάτι παραπάνω από 1.000 ευρώ.

Όπως συμπληρώνει, αν κάποια κοπέλα μέσα στη σεζόν έπαιρνε πάνω από 2 κιλά, τιμωρούνταν με πρόστιμο, ενώ το ίδιο συνέβαινε αν αργούσε λίγα λεπτά σε κάποιο event. Το τρομακτικό συμπέρασμα που βγαίνει επίσης από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι ομάδες τις cheerleaders τους.

Σαν να μην ενδιαφέρονται καν για τον κόπο και την προσπάθειά τους, για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο. Σαν να τις βλέπουν απλά ως έναν ακόμη τρόπο «να προσελκύσουν κόσμο στο γήπεδο». Ακόμη και τα ball boys ή τις μασκότ φαίνεται πως τις αντιμετωπίζουν καλύτερα από τις cheerleaders.

H κίνηση της Thibodeaux-Fields να πάει στα δικαστήρια την ίδια της την ομάδα το 2014 έφερε εξελίξεις σε όλο το NFL. Η πρώην cheerleader τους κατηγόρησε για υπεξαίρεση χρημάτων, καθώς και για παράνομες πρακτικές απασχόλησης. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένα διαφορετικό #Metoo, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με όλο και περισσότερες κοπέλες να μιλούν για αντίστοιχα περιστατικά. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, 10 από τους 26 συλλόγους του NFL που διαθέτουν ομάδες cheerleading είχαν δεχθεί μηνύσεις για υπεξαίρεση χρημάτων, μη ασφαλείς εργασιακές συνθήκες, σεξουαλικές παρενοχλήσεις και διακρίσεις στο περιβάλλον εργασίας.

«Αυτό που συμβαίνει στον μικρόκοσμο του NFL αντικατοπτρίζει τα όσα αντιμετωπίζουν γενικά οι γυναίκες στους χώρους εργασίας, προσπαθώντας να πολεμήσουν όλα αυτά τα στερεοτυπικά πρότυπα», έχει δηλώσει από την πλευρά της η σκηνοθέτρια του “A Woman’s Work: The NFL’s Cheerleader Problem”, Yu Gu, σε συνέντευξή της.

Απ’ ότι φαίνεται το πρόβλημα των cheerleaders του NFL είναι μεγαλύτερο απ’ ότι νομίζαμε και η «χρυσόσκονη» του Super Bowl δεν αρκεί πλέον για να το κρύψει.