HBO
GAME OF THRONES

10 χρόνια μετά, οι θρυλικές ατάκες του Game of Thrones παραμένουν επίκαιρες

Winter is coming.

Το κέικ ξεφούσκωσε στο τέλος. Δυστυχώς, το φινάλε του Game of Thrones ήταν ότι ακριβώς φοβόντουσαν οι φανατικοί οπαδοί του. Προχειρογραμμένο, βιαστικό, άβολα στο μάτι, χωρίς νόημα και ουσία, σαν να βγήκε από κάποιο φτηνό μεσαιωνικό ρομάντζο της σειράς. Κάπως τρομερό, αν σκεφτεί κανείς ότι το συγκεκριμένο tv show μας έδωσε μερικές από τις πιο απολαυστικές στιγμές της τηλεόρασης την τελευταία δεκαπενταετία.

Ο μύθος του Game of Thrones μπορεί να πληγώθηκε αλλά δεν πέθανε. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Το γεγονός ότι ολόκληρος ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του μέχρι το επόμενο επεισόδιο ήταν ένας πραγματικός άθλος.

Το marketing δούλεψε άψογα, η σειρά είχε μερικά από τα πιο οδυνηρά cliffhangers όλων των εποχών, η ταχύτητα με την οποία αγαπημένοι χαρακτήρες έχαναν το κεφάλι του σε έκανε να κλαις, ενώ οι διάλογοι έμοιαζαν ποτισμένοι με δηλητήριο. Οι ατάκες του GoT έγραψαν κυριολεκτικά ιστορία. Μία ιστορία που παραμένει επίκαιρη.

Οι πιο διάσημες ατάκες του Game of Thrones

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς που βασίστηκε στο έπος του George R. R. Martin προβλήθηκε στις 17 Απριλίου του 2011. Κι όμως, πέρασαν ήδη δέκα χρόνια από εκείνη τη στιγμή που παρακολουθήσαμε την οικογένεια των Stark να βρίσκει τους μικρούς ανταρόλυκους στο δάσος.

Τότε, ήταν ακόμα κουτάβια. Αργότερα, έγιναν θηρία – ή μάλλον κομμάτια στο παιχνίδι του στέμματος. Κάπως, δηλαδή, όπως και οι περισσότεροι βασικοί χαρακτήρες.

Δεν είναι όμως μόνο οι δυνατές τηλεοπτικές αναμνήσεις αυτές που έχουν μείνει από την επική σειρά του HBO. To Game of Thrones είχε τόσο μεγάλη διάδοση στον κόσμο μας, ώστε κατάφερε να γίνει μέρος όχι μόνο της pop κουλτούρας αλλά και, γενικά, της ζωής μας. Η καλύτερη απόδειξη για αυτό; Οι ατάκες που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα. Πολλοί από εμάς και στην καθημερινή μας ζωή.

“Winter is Coming”

Σε έναν κόσμο που τα καλοκαίρια και οι χειμώνες διαρκούν χρόνια ολόκληρα, η φράση «έρχεται ο χειμώνας» δεν είναι απλά συζήτηση για τον καιρό. Είναι το συνώνυμο μίας απειλής τόσο δυνατής που κάνει -κυριολεκτικά- τους ανθρώπους να παγώνουν.

Την ακούσαμε από την αρχή της σειράς, έμεινε στο μυαλό μας για πάντα, ακόμα τη χρησιμοποιούμε όταν τα πράγματα στραβώνουν. Με κίνδυνο, βέβαια, να μας περάσουν για τρελούς εκείνοι οι λίγοι, ελάχιστοι άνθρωποι που δεν έχουν δει τη σειρά.

“Not Today”

«Υπάρχει μόνο ένας Θεός, το όνομά του είναι Θάνατος. Και υπάρχει μονάχα ένα πράγμα που μπορείς να πεις στον Θάνατο: “Όχι, σήμερα”». Τα μαθήματα του οπλοδιδάδσκαλου Syrio Forel στην πιτσιρίκα Arya άλλαξαν τη ζωή της. Αυτό, αυτή η ατάκα δηλαδή, ήταν μάλλον το πιο σημαντικό. Αν ψάχνεις για φράσεις ικανές να σου δώσουν κουράγιο όταν χάνει της δύναμή σου, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος.

“Dracarys!”

«Γαία πυρί μυχθίτω». «Πυρ, γυνή και θάλασσα». «Μην παίζεις με τη φωτιά». Οι ελληνικές παροιμίες που έχουν να κάνουν με τις πύρινες φλόγες είναι άπειρες. Καμία, όμως, δεν μπορεί να εκφράσει την αγνή οργή, την τρομερή ανάγκη που ένιωθε η Daenerys να τα κάνει «όλα όπα» κάθε φορά που της πατούσαν τον κάλο. Συναιθήματα, με άλλα λόγια, που όλοι μας νιώθουμε συχνά πυκνά αρκετό καιρό μετά το τέλος του GoT.

“You know nothing, Jon Snow”

Πέντε απλές λέξεις από την Ygritte, ένα απόσταγμα σοφίας για μία ολόκληρη ζωή. Με κάποιον παράξενο τρόπο, ο George R. R. Martin κατάφερε να χωρέσει σε μία μόλις φράση το άδειασμα που νιώθουμε -κάθε φορά- όταν η γυναίκα η οποία έχουμε απέναντί μας γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς το πώς παίζεται το παιχνίδι. Το όποιο παιχνίδι.

“When you play the game of thrones you win or you die”

Η φράση της πεντάδας που ίσως χρησιμοποιείται λιγότερο από κάθε άλλη. Παρόλα αυτά, η έκφραση που λέει ότι στο «παιχνίδι του στέμματος είτε κερδίζεις είτε σκοτώνεσαι» είναι ένα απλό αλλά σκληρό μάθημα ζωής. Μία διδαχή που μπορεί να βρει παντού εφαρμογή: από την καριέρα μέχρι τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται όχι μόνο στο Game of Thrones αλλά και στον πλανήτη Γη.