GAME OF THRONES

Game of Thrones: Εξηγούμε τις 3 spin-off σειρές που ανακοινώθηκαν

Ποια ήταν η σπουδαία και Nymeria και ποιος ο Corlys Velaryon; Επίσης, γιατί πιστεύουμε ότι το HBO θα πρέπει να αρχίσει να κοιτά στο μέλλον του Game of Thrones και όχι μόνο στο παρελθόν του;

Μετά το House of Dragon, το πρώτο spin-off του Game of Thrones που θα δούμε στις οθόνες μας κάποια στιγμή μέσα στο 2022, αλλά και το prequel που θα βασιστεί στις αγαπημένες ιστορίες The Tales of Dunk and Egg του George R.R. Martin, τρεις ακόμη spin-off σειρές βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη στο HBO.

Το γεγονός αυτό από μόνο του δε σημαίνει πως θα φτάσουμε να δούμε όλες αυτές τις σειρές. Το HBO αυτή τη στιγμή τεστάρει τα νερά, συγκεντρώνει feedback, αναζητά κατάλληλους συντελεστές, και περιμένει να δει το δείγμα εκείνης της σειράς – ή εκείνων των σειρών – που θα μπορούσαν να συνεχίσουν την επιτυχία του Game of Thrones. Έχουμε ήδη δει ένα τέτοιο spin-off να ακυρώνεται, το Long Night με πρωταγωνίστρια τη Naomi Watts, άρα τίποτα δεν είναι βέβαιο μέχρι να ανακοινωθεί ως τέτοιο.

Ας δούμε όμως καταρχάς τι θα αφορούν τα spin-offs, όχι μόνο ως προς τη σύνοψή τους αλλά περισσότερα για όσα θα μπορούσε να κάνει η σειρά με βάση όσα γνωρίζουμε από τα βιβλία του Martin.

Μετά το Game of Thrones: 9 Voyages

Ο Steve Toussaint στο Small Axe Ο Steve Toussaint στο Small Axe
Ο Steve Toussaint στο Small Axe

Η σειρά είναι νέα συνεργασία του Bruno Heller με το HBO, του showrunner του Rome. Το τεράστιο budget του Rome δεν ήταν απλώς o βασικός λόγος που η σειρά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ήταν, επίσης, η αιτία για το μετριοπαθές budget του Game of Thrones κατά τις πρώτες του σεζόν. Το HBO δεν ήθελε να χρειαστεί να ακυρώσει άλλη μία σειρά με τη δυνατότητα να γίνει δημοφιλής, γι’ αυτό και για πολλά χρόνια της Game of Thrones εμπειρίας σου δεν έβλεπες τους τρεις δράκους της Daenerys σε κοντινό στην οθόνη σου.

Το 9 Voyages είναι η πιο παράξενη επιλογή μεταξύ των τριών σειρών γιατί δε φαίνεται να είναι απλώς ένα spin-off του Game of Thrones. Είναι ένα spin-off του spin-off του Game of Thrones που σίγουρα θα δούμε, το House of Dragon. Η σειρά θα ακολουθήσει τον Sea Snake, δηλαδή τον Λόρδο Corlys Velaryon. Ο χαρακτήρας του Sea Snake θα είναι μέρος του House of Dragon και ξέρουμε ήδη τον ηθοποιό που θα τον υποδυθεί. Τον Steve Toussaint που είδαμε πρόσφατα στο Small Axe του Steve McQueen.

Ο Corlys Velaryon ήταν ο πιο επιτυχημένος ναυτικός των Επτά Βασιλείων, περιπετειώδης, φιλόδοξος, και σύζυγος της Πριγκίπισσας Rhaenys Targaryen. Μέρος της ιστορίας του έχει γραφτεί στο βιβλίο του George R.R. Martin Fire and Blood.

10.000 Ships

Το Dorne στο Game of Thrones

Παρότι έχω απολαύσει δουλειές του Heller και του έχω αρκετή εμπιστοσύνη – το Rome ήταν απολαυστικό, το The Mentalist δεν έγινε ποτέ αγαπημένη μου σειρά αλλά ξεχώριζε μέσα στα procedurals, και το Gotham του οποίου έκανε την παραγωγή είχε βρει στην πορεία τα πατήματά του – το spin-off του Game of Thrones που μου τράβηξε αμέσως την προσοχή ήταν το 10.000 Ships.

Η σειρά θα αφορά τη Nymeria, τη μαχητική βασίλισσα του Essos που είχε εμπνεύσει την Arya να δώσει το όνομά της στον ανταρόλυκό της. Η Nymeria είχε οδηγήσει ένα στόλο προσφύγων από τον ποταμό Rhoyne στο Dorne, αιώνες πριν οι Targaryens φτάσουν στο Westeros. Εκεί έκαψε τα πλοία που τους είχαν μεταφέρει, για να αποτρέψει τους πιο δειλούς υπηκόους της από το να γυρίσουν πίσω. Ήταν μία δυναμική γυναίκα με τεράστια βάρη και τον σεβασμό όλων που είχε καταφέρει κάτι άπιαστο ως τότε. Να ενώσει τα βασίλεια στα οποία ήταν τότε διασπασμένο το Dorne κάτω από την ηγεσία των Martell στο Sunspear. Για την ακρίβεια κάτι που το Game of Thrones δεν είχε αναφέρει ποτέ ήταν πως ο Οίκος που σχηματίστηκε όταν η Nymeria παντρεύτηκε τον Mors Martell είχε ονομαστεί “Nymeros Martell”.

Στη διάρκεια της ζωής της, η Nymeria είχε καταφέρει να αντικαταστήσει τους νόμους διαδοχής που ίσχυαν στο Dorne με τους νόμους πρωτοτοκίας που ίσχυαν στην πατρίδα της και δεν κοιτούσαν το φύλο. Γι’ αυτό και την είχε διαδεχθεί η κόρη της και όχι ο γιος που είχε αποκτήσει λίγο αργότερα.

Ως ιδρύτρια ενός εκ των Επτά Βασιλείων, η Nymeria είναι για το Dorne ό,τι είναι ο Brandon the Builder για τον Βορρά, ο Lann the Clever για τα Westerlands, ή ο Garth Greenhand για το Reach. Σε αντίθεση κιόλας με εκείνους που θεωρείται ότι έζησαν κατά την Εποχή των Ηρώων και πλέον λογίζονται από πολλούς ως θρύλοι, η Nymeria που έζησε *μόλις* χίλια χρόνια πριν τα γεγονότα του Game of Thrones είναι γνωστή στο Westeros ως μία ευεργέτρια πέρα για πέρα αληθινή.

Flea Bottom

Ο Gendry στο Game of Thrones

Το Flea Bottom είναι μία κακόφημη γειτονιά του King’s Landing που γέννησε αρκετούς αγαπημένους χαρακτήρες. Η ζωή του Davos Seaworth και του Gendry είχε ξεκινήσει από εκεί, με τον δεύτερο να τον γνωρίζουμε στη συγκεκριμένη περιοχή στις αρχές του Game of Thrones, όσο δούλευε εκεί ως σιδεράς.

Μία spin-off σειρά που θα λάμβανε χώρα εκεί θα σήμαινε μάλλον την έμφαση στους απλούς και φτωχούς πολίτες του King’s Landing. Από τη στιγμή κιόλας που η πόλη καταστράφηκε από τη Daenerys στο προτελευταίο επεισόδιο του Game of Thrones, είτε θα μιλάμε για γεγονότα τοποθετημένα νωρίτερα από εκείνη τη στιγμή, είτε πολύ αργότερα. Κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης της πόλης εάν αυτή συνέβη, ή αρκετό καιρό μετά από αυτή.

Από τις σειρές που ανακοινώθηκαν, το Flea Bottom είναι το μοναδικό που μπορεί να προσφερθεί για sequel και θα ήταν ίσως σοφότερο για το HBO να κινηθεί προς τα εκεί. Ο Πρόεδρος του Προγραμματισμού Casey Bloys έχει αποκλείσει σε συνέντευξή του την πιθανότητα για sequels, αναφερόταν όμως σε sequels που θα είχαν για κεντρικούς ήρωες χαρακτήρες που αποχαιρετήσαμε δύο χρόνια πριν. Και επειδή τα prequels κατά κανόνα γεμίζουν τα κενά σε ιστορίες που ξέρουμε ήδη πώς τελειώνουν – εκτός αν λειτουργούν περισσότερο συνοδευτικά στην αρχική ιστορία όπως το φανταστικό Bates Motel – και η ιστορία του Game of Thrones τελείωσε απογοητευτικά για τους περισσότερους θεατές, το δίκτυο θα πρέπει να ψάξει το δικό του μέλλον, εκτός από το μακρινό παρελθόν του Westeros, και στο μακρινό μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Long Night ακυρώθηκε πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Μπορεί κάποια στιγμή να μάθουμε πως η κύρια αιτία ήταν το πόσο ακραία χάλια ήταν ο πιλότος του, προς ώρας όμως δε μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί ότι το HBO προτίμησε να προχωρήσει σε μία πιο on brand σειρά όπως το House of Dragon. Θα έχει Targaryens, έναν εκ των δημοφιλέστερων Οίκων του Westeros που στο Game of Thrones είχε εκπροσωπηθεί ελάχιστα λόγω των πολύ περιορισμένων του απογόνων, θα έχει πολιτική, και θα έχει δράκους. Το Long Night θα είχε μεν Starks, White Walkers και ανταρόλυκους, όμως ως περιβάλλον δε θα έμοιαζε με τίποτα ακριβώς που είχε ήδη δοκιμαστεί στην ορίτζιναλ σειρά. Άρα το HBO φαίνεται σαν να είχε παραγγείλει ένα WandaVision και τελικά να προτίμησε να ξεκινήσει με ένα The Falcon and the Winter Soldier. Κάτι πιο γνώριμο, ασφαλές, λιγότερο πειραματικό.

Μιλώντας για Marvel, ο Bloys δήλωνε πέρσι πως το HBO δεν πιστεύει ότι το Game of Thrones μπορεί να γίνει τόσο μεγάλο ως franchise όσο η Marvel ή τα Star Wars. «Είναι φανταστικά properties αυτά που μετράνε δεκαετίες», έλεγε. «Δεν ξέρω αν [το Game of Thrones] μπορεί να γίνει το ίδιο μεγάλο, αλλά σίγουρα είναι μία σπουδαία πηγή που έχουμε και ένας υπέροχος κόσμος. Άρα δε νομίζω ότι θα μείνει απλώς ως μία σειρά μέχρι το τέλος της ζωής του».

Τα δύο properties που ανέφερε έχουν και οι δύο κινηθεί προς τα εμπρός χρονικά, η Marvel διαρκώς από την πρώτη στιγμή της γέννησής της ως Marvel Cinematic Universe και η δεύτερη με την πρόσφατη τριλογία της Rey. Στο κέντρο του άλλωστε το Game of Thrones είχε συνήθως χαρακτήρες όπως τον Jon, τη Daenerys ή και τον Tyrion, ανθρώπους που προσπαθούσαν να σπάσουν τον κύκλο της βίας ακόμα κι όταν γίνονταν μέρος του. Ονειρεύονταν την πρόοδο και αυτή ονειρεύονταν μαζί τους διστακτικά και οι θεατές (όσοι τουλάχιστον δεν εύχονταν να τα ισοπεδώσουν όλα οι White Walkers να τελειώνουμε). Η πρόοδος είναι υποχρεωτικά το μέλλον. Μπορείς να κάνεις μία πειρατική σειρά όπως το 9 Voyages στη λογική ενός Mandalorian, ή ένα 10.000 Ships αφιερωμένο στο lore μίας πλευράς του σύμπαντος όπως το Dorne που παραγκωνίστηκε παρά καταστράφηκε στο τέλος του Game of Thrones, όμως η ομπρέλα θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλει μέσα της την ελπίδα και την αναδόμηση. Αλλιώς θα μένουμε να αναρωτιόμαστε μονίμως τι νόημα έχει όλο αυτό εάν στο τέλος πρόκειται να γίνει στάχτες, ή έστω ιδιοκτησία ενός Bran the Broken.