NETFLIX
NETFLIX

11 από τα καλύτερα επεισόδια του Chef’s Table

Μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και οι ιστορίες των πιο επιδραστικών chefs του πλανήτη στην οθόνη σου.

Το Chef’s Table έκανε το ντεμπούτο του στο Netflix το 2015 και κατάφερε να φέρει τους θεατές πιο κοντά σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη. Στις 5 σεζόν της βραβευμένης με Emmy σειράς, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικούς από τους πιο επιδραστικούς chefs του κόσμου, να δούμε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και πριν από το σέρβις αλλά και να γνωρίσουμε πρωτοπόρους ανθρώπους που θεωρήθηκαν outsiders.

Το Chef’s Table αποτελεί για πολλούς το «εισιτήριο» σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια και σε γαστρονομικούς προορισμούς στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου. Αν ψάχνεις για καλοκαιρινό binge-watching, αυτά είναι τα έντεκα επεισόδια που πρέπει να δεις.

Massimo Bottura, Season 1, Επεισόδιο 1

Στην πρεμιέρα του Chef’s Table, η ομάδα του μαγειρικού ντοκιμαντέρ παρουσίασε στους θεατές στον Ιταλό chef Massimo Bottura. Ο Bottura δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού είναι ένας από τους πιο διάσημους chef στον πλανήτη και ιδιοκτήτης της Osteria Francescana, ενός από τα πιο φημισμένα εστιατόρια στον κόσμο. Ο Bottura έφτιαξε τη δική του εκδοχή για το κλασικό cacio e pepe (pasta με τυρί και πιπέρι) προτείνοντας το δικό του ριζότο cacio e pepe. Αντί για το συνηθισμένο πεκορίνο, χρησιμοποίησε παρμεζάνα και αντί για ζυμαρικά, χρησιμοποίησε ρύζι – δύο προϊόντα που χτυπήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην περιοχή Emilia-Romagna και που ο Bottura κατάφερε να σώσει.

Francis Mallmann, Season 1, Επεισόδιο 2
Ο chef από την Αργεντινή, που ειδικεύεται στην κουζίνα της Παταγονίας, ζει τη ζωή του με τους δικούς του κανόνες. Μπορεί η κοσμοθεωρία του να μην είναι αρεστή σε πολλούς – αυτό δεν ενδιαφέρει καθόλου τον ίδιο – αλλά ο Francis Mallmann είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μάγειρες του κόσμου. Έχει ακόμα και το δικό του νησί. Ο Mallmann έχει αφήσει πίσω του το fine dining και τις «παγίδες» της υψηλής γαστρονομίας, εστιάζοντας σε ένα πρωτόγονο στυλ μαγειρικής (φημίζεται για τις τεράστιες φωτιές που ανάβει) και φιλοξενίας γενικότερα.

Niki Nakayama, Season 1, Επεισόδιο 4
Ένα πραγματικό αουτσάιντερ στην κουζίνα, η Niki Nakayama κατάφερε να εντρυφήσει στο kaiseki, ένα στυλ ιαπωνικής μαγειρικής που κυριαρχείται από άντρες, αψηφώντας την οικογένειά της που δεν περίμενε οι γυναίκες να έχουν μια επιτυχημένη σταδιοδρομία. Στο μικροσκοπικό εστιατόριό της και βραβευμένο με Michelin, N / Naka στο LA, η chef έχει ως αρχή να μην επαναλαμβάνει κανένα πιάτο στο δείπνο, διατηρώντας εκτεταμένες σημειώσεις για προηγούμενες επισκέψεις.

Alex Atala, Season 2, Επεισόδιο 2
Ο Alex Atala μοιάζει σαν ένας βαθύς στοχαστής. Κάνει τη δική του εκτίμηση για το σημαίνει καλό φαγητό και η δουλειά του με τις κοινότητες του Αμαζονίου είναι αξιέπαινη. Σίγουρα οι σκηνές που τον δείχνουν να προσπαθεί να φιλετάρει ένα τεράστιο ψάρι pirarucu στην κουζίνα του αλλά και να φτιάχνει αλεύρι από μανιόκα με μία γυναίκα στη ζούγκλα του Αμαζονίου είναι εντυπωσιακές.

Jeong Kwan, Season 3, Επεισόδιο 1
Η Jeong Kwan να μαγειρεύει σε ένα μοναστήρι έξω από τη Σεούλ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά επεισόδια της σειράς. Παρόλο που ποτέ δεν εκπαιδεύτηκε επίσημα ως σεφ, η Βουδίστρια καλόγρια μάγεψε τόσο πολύ τον Eric Ripert με το φαγητό της που την έφερε στη Νέα Υόρκη για να μαγειρέψει ένα δείπνο στο Le Bernardin. Μαγειρεύει ως επί το πλείστον μόνη, σιωπηλή και παίρνει τον χρόνο της. Όλο το επεισόδιο παραπέμπει σε session διαλογισμού.

Virgilio Martínez, Season 3, Επεισόδιο 6
Η αποστολή του Virgilio Martínez είναι να ανακαλύψει τις μαγειρικές παραδόσεις του Περού (πατρίδα της μητέρας του). Μιλά για την περίοδο του ανταρτικού πολέμου και της στρατιωτικής καταστολής, όταν οι διάφορες περιοχές της χώρας ήταν ουσιαστικά απομονωμένες μεταξύ τους. «Στο Περού, έχουμε πάντα την αίσθηση του άγνωστου» λέει.

Christina Tosi, Season 4, Επεισόδιο 1
Η ιδρύτρια του Momofuku Milk Bar, Christina Tosi περιπλανιέται στους διαδρόμους ενός market στη Νέα Υόρκη αναζητώντας έμπνευση για τα γλυκά της. Έτσι δημιουργήθηκε άλλωστε και το φημισμένο cereal milk της. Σίγουρα το φαγητό της εμπορεύεται έντονα τη νοσταλγία, αλλά είναι σαφές ότι έχει την ικανότητα να γνωρίζει τι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Jordi Roca, Season 4, Επεισόδιο 3
Δεν έχει συχνά κάποιος την ευκαιρία να ακούσει τον pastry chef Jordi Roca, να μιλάει. Το επεισόδιο επικεντρώνεται και στα τρία αδέρφια, αλλά δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Jordi για την κατασκευή γλυκών. Τα πιάτα του είναι έργα τέχνης και σίγουρα ενθουσιάζουν τόσο οπτικά όσο και γευστικά όσους έχουν την τύχη να τα δοκιμάσουν.

Cristina Martinez, Season 5, Επεισόδιο 1
Η Cristina Martinez, μια μεξικανή σεφ που ζει χωρίς έγγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει γίνει η φωνή για περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι όπως ζουν όπως αυτή. Η Martinez αφηγείται την ιστορία της για έναν βίαιο γάμο, την προσπάθεια διαφυγής και ένα σκληρό σύστημα που συνεχίζει να την αποκλείει (όπως και πολλούς άλλους), παρά τις προσπάθειές της να συμμετάσχει πλήρως στην αμερικανική ζωή.

Albert Adrià, Season 5, Επεισόδιο 4
Γνωρίζουμε τον Ferran, αυτόν που έβαλε το El Bulli στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και έφτιαξε μία σχολή μιμητών που χρησιμοποιούν αφρούς και σκόνες. Δεν ξέραμε όμως ότι στο εργαστήριο βρισκόταν ο Albert Adrià, ο οποίος πειραματιζόταν με τη χημεία, την υφή, τα καλούπια και τις γεύσεις. Ο νεότερος Adrià απλώς έκανε τη δουλειά ενώ ο πιο εξωστρεφής αδερφός του απολάμβανε να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Musa Dağdeviren, Season 5, Επεισόδιο 2
Οι λάτρεις του κεμπάπ θα εκτιμήσουν δεόντως την κουζίνα του Musa Dağdeviren. Το πάθος του σεφ είναι να καταγράψει την κουζίνα της Τουρκίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις διαφορετικές θρησκείες και εθνικότητες, με σκοπό να διατηρήσει τις παραδόσεις της. Θα δεις πανέμορφες σκηνές από την αγροτική πλευρά της Τουρκίας, σε ένα επεισόδιο που προβάλλει ένα τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής.