Netflix
NETFLIX

Το 365 dni είναι απαράδεκτο. Τα sequels του θα είναι ακόμα χειρότερα

Το πιο προβληματικό Νο.1 του Netflix ever έχει ένα ανεκδιήγητο μέλλον μπροστά του και μόλις απέκτησε τρέιλερ.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται με αφορμή την πρεμιέρα του τρέιλερ του 365 dni: This Day. Το 365 dni είχε κλείσει το 2020 ως μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες στο Netflix.

Το 365 dni έχει εξοργίσει πολλούς από τους συνδρομητές του Netflix. Το 365 dni ήταν, επίσης, ένα από τα πιο επίμονα Νο.1 του Netflix στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες (και αλλού).

Η ταινία που βασίζεται στην τριλογία βιβλίων της Πολωνής Blanka Lipińska έχει εμπνευστεί από την τριλογία βιβλίων του 50 Shades of Grey και αυτό γρήγορα-γρήγορα μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα – πολλές ερωτικές σκηνές και μπόλικη ρομαντικοποίηση μιας κακοποιητικής σχέσης. Το 365 dni ακολουθεί πιστά τη συνταγή.

Η ιστορία ακολουθεί τη Laura Biel (Anna-Maria Sieklucka), ένα στέλεχος ξενοδοχειακού marketing σε μία αδιέξοδη σχέση που πέφτει θύμα απαγωγής ενός αδίστακτου μαφιόζου της Σικελίας, του Massimo (Michele Morrone), σε ταξίδι της που κάνει εκεί. Μέσα στα δεκαπέντε πρώτα λεπτά της ταινίας, ο Massimo έχει ήδη κακοποιήσει σεξουαλικά μία αεροσυνοδό και στα επόμενα πέντε απαγάγει τη Laura λέγοντάς της πως, σε περίπτωση που προσπαθήσει να αποδράσει, θα δολοφονήσει τους γονείς της. Όταν εκείνη προσπαθεί όντως να δραπετεύσει, πέφτει πάνω στη δολοφονία ενός πρώην μέλους της μαφιόζικης οικογένειάς του από τον ίδιο τον Massimo, που τιμωρεί τον άνδρα επειδή είχε προσπαθήσει να παρασύρει ανήλικα κορίτσια στην πορνεία. Αυτή είναι προφανώς μία απόπειρα του ‘365 dni’ να παρουσιάσει τον Massimo ως άξιο εξιλέωσης. Spoiler alert: Δεν είναι σε καμία περίπτωση.

Στη συνέχεια της ταινίας, ο Massimo την αναγκάζει να μπει στο τζετ του και την παρενοχλεί σεξουαλικά στη διαδρομή τους για τη Ρώμη. Τη δένει επίσης με αλυσίδες για να παρακολουθήσει μία πόρνη να του κάνει στοματικό, και όταν ένα μέλος αντίπαλης οικογένειας προσπαθεί να τη βιάσει, της λέει ότι εκείνη το προκάλεσε. Τελικά όμως η Laura τον ερωτεύεται γιατί τη σώζει όταν πέφτει στη θάλασσα, οπότε όλα καλά. Είναι εκείνη που παίρνει την πρωτοβουλία της επτάλεπτης ερωτικής σκηνής τους που έκανε το 365 dni viral, άρα οι όροι εξαναγκασμός και συναίνεση μπορούν ξαφνικά να βρίσκονται στην ίδια πρόταση.

Η Laura δεν υποφέρει μονάχα από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, θυματοποιείται για δεύτερη φορά και από την ίδια την ταινία που δεν αναγνωρίζει την περίπτωσή της ως τέτοια. Αντίθετα προσπερνά την κακοποίηση του Massimo για να εκθειάσει το πόσο σέξι είναι ο πρωταγωνιστής και το ζευγάρι.

 

Παρόμοια ιστορία όμως έχουμε δει πρόσφατα και στο Casa de Papel με την ερωτική σχέση της Monica και του Denver. Εκεί μάλιστα ο χαρακτήρας της Nairobi είχε μιλήσει καθαρά και είχε κατονομάσει το συγκεκριμένο σύνδρομο στον Denver, κάνοντας ίσως την κίνηση της σειράς να συνεχίσει με τον δεσμό των δυο τους θρασύτερη σε σχέση με το 365 dni. Το Casa de Papel ήθελε το μπισκοτάκι για τον ορισμό, δεν ήθελε όμως να κάνει τη δουλειά που αυτός προϋπέθετε. Και η ταινία της Lipińska – η συγγραφέας έχει συμμετάσχει στο σενάριο της μεταφοράς – δεν έχει κάποια τέτοια διάθεση.

Τουλάχιστον προς το παρόν.

Βάσει της περιγραφής και των αντιδράσεων για τα δύο επόμενα βιβλία, το Ten dzień (That Day) και το Kolejne 365 dni (Another 365 Days), η αφήγηση φαίνεται να αναγνωρίζει πως η ιστορία του Massimo και της Laura δεν είναι πραγματικά ιστορία αγάπης. Παρότι καμία εξέλιξη δεν μπορεί να πάρει πίσω την απίστευτα προβληματική απεικόνιση της σχέσης τους στην οθόνη ως τώρα, η Lipińska φαίνεται πως επιφυλάσσει ένα μη αναμενόμενο τέλος για τους πρωταγωνιστές της.

Προσοχή: Ακολουθούν spoilers για τα επόμενα δύο βιβλία της σειράς.

Τι συνέβη με τη Laura στο τέλος του 365 dni:

365 dni laura massimo

Βάσει της περιγραφής του δεύτερου βιβλίου από το Newsweek, η Laura θα επιβιώσει την απόπειρα δολοφονίας που είδαμε στο cliffhanger του 365 dni και θα συνεχίσει τη ζωή της με τον Massimo. Θα πέσει θύμα ωστόσο, μίας ακόμα απαγωγής, αυτή τη φορά από τον Marcelo “Nachos” Matos. Και επειδή τίποτα δεν σημαίνει έρωτας όσο ένα παλιό, καλό μπουζούριασμα, η Laura θα ερωτευτεί και αυτόν, οδηγώντας την πλοκή σε ένα άρρωστο ερωτικό τρίγωνο.

Γιατί οι φαν εξοργίστηκαν με το τρίτο βιβλίο:

365 netflix

Κρίνοντας από τις καταδικαστικές κριτικές του Kolejne 365 dni στο Goodreads, ακόμα και όσοι ανέχτηκαν τις περιπέτειες της Laura και της Lipińska ως το δεύτερο βιβλίο, στο τρίτο σήκωσαν τα χέρια ψηλά.

Όπως φαίνεται από τα σχόλια, η Laura περνάει μία αποβολή και εθίζεται στο αλκοόλ. Χρειάζεται επίσης ένα μόσχευμα καρδιάς που της εξασφαλίζει ο δεύτερος μαφιόζος σύντροφός της, ενώ ο Massimo σκοτώνει ψύχραιμα το σκυλί της και της το στέλνει σε κουτί αλά Se7en. Αργότερα την απαγάγει ξανά και προσπαθεί να την αφήσει έγκυο ναρκώνοντάς τη, αλλά στο τέλος η Laura δραπετεύει με τον Nacho και μένει έγκυος με το δικό του παιδί γιατί φινάλε χωρίς εγκυμοσύνη από μαφιόζο μάλλον δεν γίνεται.

Πότε θα κυκλοφορήσει το sequel του 365 dni;

Η νέα ταινία έρχεται στις 27 Απριλίου στο Netflix. Εσύ στο μεταξύ έχεις να δεις τουλάχιστον 50 καλύτερες ταινίες στο Netflix από το 365 dni.