ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

4 ταινίες για το περιβάλλον που μπορείς να δεις αν κάνεις διακοπές στις Κυκλάδες

Με τη νέα δράση των CineDoc και Cyclades Preservation Fund, πέντε Κυκλαδονήσια ενώνουν τις δυνάμεις τους με πρωταγωνιστή το περιβάλλον στην μεγάλη οθόνη.

Θέματα όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η αναγεννητική γεωργία, η υπεραλίευση και η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος απασχολούν τακτικά τη μεγάλη οθόνη.  Φέτος, έχεις την ευκαιρία να δεις ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν περιβαλλοντικά ζητήματα στις διακοπές, συνδυάζοντας έτσι το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Το Cyclades Preservation Fund και το CineDoc σε συνεργασία με τοπικούς φορείς από πέντε Κυκλαδονήσια διοργανώνουν φέτος ειδικές προβολές με στόχο να εμπνεύσουν, να ενδυναμώσουν και να προωθήσουν κοινές περιβαλλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο.

 

Οι ταινίες Σιγή Ιχθύος του Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Kiss the Ground του Joshua και Rebecca Harrell Tickell, My Octopus Teacher των Pippa Ehrlich και James Reed, Children of the Sea του Ayumu Watanabe θα είναι διαθέσιμες για θέαση σε Αμοργό, Άνδρο, Κίμωλο, Μήλο και Σίφνο σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου, τον Σύλλογο «Νήσος Αμοργός», την Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου «Οι Κιμωλίστες», τον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Σίφνου.

Οι επτά φορείς δημιουργούν ένα δυνατό δίκτυο συνεργασίας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, επιλέγοντας για τις κινηματογραφικές προβολές μια παιδική ταινία μυθοπλασίας αλλά και βραβευμένα περιβαλλοντικά ντοκιμαντέρ, τα οποία αναδεικνύουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προβληματίζουν και μπορούν να κινητοποιήσουν τους νησιώτες. Μετά από κάθε προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με έμπειρους καλεσμένους κάποια από τα ‘δύσκολα’ θέματα που θα αναδειχθούν αλλά και να λάβει μέρος στον διαγωνισμό του CPF & CineDoc που θα ανακοινωθεί σχετικά με την επιλογή της καλύτερης ιδέας περιβαλλοντικής δράσης και κινητοποίησης ανά νησί.

Στο πλαίσιο του CineDoc Island στις Κυκλάδες, που θα διαρκέσει έως και το φθινόπωρο του 2021, η δράση θα επεκταθεί σε Αλόννησο, Δονούσα, Κέα, Κεφαλονιά, Κύθηρα, Τήνο, Σύρο, ‘Υδρα, Ικαρία, Ίο και Ρόδο, όπου θα προβληθούν επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ταινίες:

Σιγή Ιχθύος
Θοδωρής Χονδρόγιαννος | 70’| 2020 | Ελλάδα
Αν και η ΕΕ έθεσε ως στόχο το τέλος της υπεραλίευσης έως το 2020, η Μεσόγειος είναι η πλέον υπεραλιευμένη θάλασσα στον πλανήτη και οι ψαριές των αλιέων φτωχαίνουν δραματικά την εποχή της κλιματικής αλλαγής. Η Σιγή Ιχθύος – Silent Fish ταξιδεύει απ’ άκρη σ’ άκρη, στη Μεσόγειο και αποτυπώνει τη ζωή των ψαράδων, που εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών, κινδυνεύει να καταστεί «είδος προς εξαφάνιση».

Σιγή Ιχθύος
Σιγή Ιχθύος

Kiss the Ground
Joshua Tickell Rebecca & Harrell Tickell | 45’ | 2021 | ΗΠΑ
Το Kiss the Ground αφηγείται τις προσπάθειες των αγροτών και των κτηνοτρόφων από όλο τον κόσμο κατά τη μετάβασή τους σε αναγεννητικές πρακτικές που θεραπεύουν το έδαφος, αναβιώνουν τα οικοσυστήματα, αυξάνουν την ευημερία των αγροτών και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του κλίματος.

Μy Octopus Teacher
Pippa Ehrlich, James Reed | 90’ | 2020 | Νότια Αφρική, Ολλανδία
Όταν ο σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ ξεκίνησε μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα πλάσμα του βυθού. Χρόνια μετά, διαπιστώνει πως «μπορούμε να έχουμε ουσιαστικούς δεσμούς με τη φύση οπουδήποτε, ακόμα και με ένα φυτό που μεγαλώνει σε ένα διαμέρισμα» – και αυτό χάρη σε ένα χταπόδι που μας εμπνέει να εξερευνήσουμε έναν άγριο ακόμη κόσμο, αλλά και να γίνουμε μέλη μιας οικείας, μεγάλης οικογένειας. Μια κινηματογραφική χειρονομία σεβασμού και ελευθερίας, ένα τρυφερό μάθημα κοσμολογίας.

Children of the sea
Children of the sea

Children Of The Sea
Ayumu Watanabe | 111’ | 2019 | Ιαπωνία
Όταν η Ρούκα ήταν μικρότερη, είδε ένα φάντασμα στο ενυδρείο όπου εργάζεται ο μπαμπάς της. Μεγαλώνοντας ελκύεται από την μαγευτική ομορφιά του ενυδρείου και ξεκινά να κάνει παρέα με δύο μυστηριώδη αγόρια που συναντά εκεί. Ο Ούμι και ο Σόρα, ανατράφηκαν από ντιγκόνγκ στον βυθό της θαλασσας. Η Ρούκα και τα αγόρια είναι τα μόνα άτομα στην πόλη που μπορούν να ακούσουν τα μακρινά και μαγευτικά τραγούδια που έρχονται από τον ωκεανό. Η μουσική που ακούνε θα τους παρασύρει σε συναρπαστικές υδάτινες περιπέτειες.