© iStock
ΒΙΒΛΙΟ

5 αστυνομικά βιβλία για τις διακοπές που έρχονται

Από τις νέες τρομακτικές ιστορίες του Jo Nesbo μέχρι ένα απροσδόκητο αστυνομικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον Edgar Alla Poe.

Υπάρχουν δύο είδη αναγνωστών εκεί έξω: το πρώτο είναι εκείνο που αφήνει όλα τα «τούβλα», όλα τα απαιτητικά μυθιστορήματα και τους συγγραφείς που θέλουν απόλυτη συγκέντρωση για το καλοκαίρι· και το δεύτερο που θέλει, πολύ απλά, να περάσει καλά γυρνώντας τη μία μετά την άλλη τις σελίδες από τα page turners που έχει επιλέξει για την παραλία.

Δεν κρίνουμε, αφού στο τέλος της μέρας το ζήτημα είναι να βρισκόμαστε πού και πού με ένα βιβλίο στο χέρι. Σήμερα, όμως, η λίστα αφορά κυρίως το δεύτερο είδος.

Ακολουθούν 5 αστυνομικά βιβλία γεμάτα σασπένς για να σου κρατήσουν συντροφιά στην παραλία και τις διακοπές. Ή και στην Αθήνα αν είσαι από εκείνους που -ευτυχώς ή δυστυχώς- θα περάσουν το καλοκαίρι τους στην πόλη.

Το Νησί των Αρουραίων | Jo Nesbo

Ας ξεκινήσουμε με μία νέα έκδοση που βρίσκεται δικαιωματικά στην κορυφή των «αστυνομικών» εκδόσεων του καλοκαιριού. Διότι όταν ο Jo Nesbo βγάζει καινούργιο βιβλίο στα Ελληνικά, προφανώς και φιγουράρει στο νο.1 του άτυπου αναγνωστικού chart.

Άλλωστε, ο Νορβηγος rock star του crime fiction έχει κερδίσει αυτήν την τιμή με το σπαθί του, αφού καταφέρνει να δίνει (συνεχώς) πολύ δυνατά σκανδιναβικά αστυνομικά παραμένοντας πάντα και με κάθε τρόπο ευπώλητος.

Τι όμως έχει ετοιμάσει αυτή τη φορά; Πρόκειται για πέντε ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στο κοντινό μέλλον και ταξιδεύουν από την Αμερική μέχρι την Ισπανία με ενδιάμεση στάση την Αφρική. Αυτά για τον χώρο και τον χρόνο των διηγημάτων, οι οποίοι παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον.

Το πραγματικό όμως σασπένς βρίσκεται στις ιστορίες: Κολλητοί φίλοι που ερωτεύονται το ίδιο κορίτσι, ψυχολόγοι που εργάζονται ως πληρωμένοι δολοφόνοι, ζάμπλουτοι που ζουν στις κορυφές πανύψηλων κτιρίων όσο οι μάζες λιμοκτονούν, εκτροφεία φιδιών και gadgets που καταστρέφουν τη μνήμη. 

Ο νόμος των δρόμων | Michael Connelly

Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς του είδους που αποτελούν σίγουρο στοίχημα. Ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα και ο Αμερικανός Michael Connelly, ο οποίος κουβαλά 37 βιβλία (!) και περισσότερα από 80 εκ. αντίτυπα στο βιογραφικό του. Οι δικές τους ιστορίες -συνήθως κάπου ανάμεσα στο δικαστικό δράμα και την αστυνομική αφήγση- είναι σίγουρη διασκέδαση και ιδανικές για καλοκαιρινό διάβασμα.

Στο Ο Νόμος των Δρόμων, λοιπόν, συναντάμε ξανά τον Μίκι Χόλερ, δικηγόρο στο επάγγελμα. Το συγκεκριμένο ήρωα τον γνωρίσαμε στο Ο δικηγόρος με τη λίνκολν, τώρα όμως επιστρέφει σε μία ακόμα πιο δύσκολη κατάσταση: ύστερα από δύο περιπετειώδη χρόνια παίρνει θέση ξανά στις δικαστικές αίθουσες, όλα όμως δείχνουν να πηγαίνουν στραβά.

Πρώτα δολοφονείται ένας διαπρεπής συνάδελφός του και στη συνέχεια βρίσκεται με μία «καυτή πατάτα» στα χέρια του: την πιο μεγάλη υπόθεση που έχει αναλάβει ποτέ. Στην πορεία όμως θα καταλάβει ότι για να φτάσει μέχρι την άκρη του νήματος δεν αρκούν οι δικές του ικανότητες, αλλά θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τον ντετέκτιβ Χάρι Μπος.

Ναι, τα βιβλία του Connelly αποτελούν εγγυημένα page turners, κάτω από την εντυπωσιακή τους επιφάνεια όμως, υπάρχει και πολύ πιο σημαντικό: ένα χρονογράφημα για τον (εγκληματικό) κόσμο στο οποίο ζούμε, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Washington Post.

Βλέμμα από Γαλάζιο | Louis Bayard

Ας αφήσουμε όμως για λίγο τον σύγχρονο κόσμο και να μεταφερθούμε στις αρχές του 19ου αιώνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη Στρατιωτική Ακαδημία του Ουέστ Πόιντ. Εκεί, δηλαδή, όπου -με βάση το μυθιστόρημα του 58χρονου Αμερικανού συγγγραφέα- τον Οκτώβριο του 1830, ένα πραγματικά αποτρόπαιο θέαμα ήρθε στο φως: ένας νεαρός δόκιμος βρέθηκε κρεμασμένος λίγο έξω από το στρατόπεδο. 

Αυτό, όμως, ήταν η μισή αλήθεια, αφού οι πραγματικά σκληρές αποκαλύψεις θα έρχονταν λίγο αργότερα με τη συνειδητοποίηση ότι από τη σωρό του νεκρού κάποιος (ή μήπως κάτι;) είχε αφαιρέσει την καρδιά. 

Το σκηνικό με άλλα λόγια έχει στηθεί για μία γοτθική αστυνομική ιστορία, η οποία όμως διαθέτει και άλλες εκπλήξεις με πρώτη και κύρια τον βασικό χαρακτήρα: ένα κυκλοθυμικό αλλά ιδιοφυή δόκιμο που ακούει στο όνομα Edgar Allan Poe.

O τελευταίος, πιο γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς που γεννήθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ, θα αποτελέσει τον βασικό βοηθό του πρώην αστυνομικού Ογκάστους Λάντορ στην προσπάθειά του να λύσει το μυστήριο. 

Μόνο που, τελικά, η έρευνά τους θα τους οδηγήσει σε έναν σχεδόν δαιμονικό κόσμο γεμάτο μυστικές λέσχες, θυσίες αλλά και -τι άλλο;- περισσότερα πτώματα ανθρώπων.

Τα πτώματα δεν πληρώνουν | Δημήτρης Μαμαλούκας

Ο Δημήτρης Μαμαλούκας είναι ένας από τους πιο συνεπείς Έλληνες συγγραφείς του αστυνομικού, αφού από το 1999 και το (όχι αστυνομικό) ντεμπούτο του με τίτλο Όσο υπάρχει αλκοόλ, υπάρχει ελπίδα δεν έχει σταματήσει να μας δίνει στιβαρά και καλοδουλεμένα μυθιστορήματα. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι αποφεύγει τη μανιέρα και δοκιμάζει συχνά πυκνά νέους δρόμους.

Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, λοιπόν, συναντάμε έναν πραγματικά ιδιαίτερο χαρακτήρα: τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Νετούνο, ο οποίος βλέπει εικόνες από το μέλλον και κατέχει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό χάρισμα. Ο τελευταίος ζει στην Αθήνα, σ’ ένα υπόγειο μπούνκερ κυκλωμένος από τη μοναξιά, παρέα με τα βιβλία, τα κόμικς και τους δίσκους του – όταν ένας παλιός έρωτά τους θα του ζητήσει να βρει το παιδί της που έπεσε θύμα απαγωγής.

Κάπως έτσι, ο ιδιωτικός ντετέκτιβ θα έρθει αντιμέτωπος με ένα δίδυμο πληρωμένων δολοφόνων για να ζήσει ένα ξέφρενο κυνηγητό 48 ωρών, ενώ αντίστοιχα ο αναγνωστης θα βρεθεί με ένα πυκνογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα 208 σελίδων, καταιγιστικής δράσης αλλά και καλοδουλεμένης πλοκής.

Μάνη Νουάρ | Συλλογικό

Στούπα, Καρδαμύλη, παραλία Φονέας – η Μάνη έχει δεκάδες μέρη να δεις, δεκάδες εμπειρίες για να πάρεις μαζί σου. Παράλληλα όμως, το τοπίο και η ιστορία της κρύβουν ένα μυστήριο, σαν να υπάρχει πάντα μία αόρατη απειλή έτοιμη να ξεσπάσει.

Έτσι ο τίτλος της συγκεκριμένης συλλογής διηγημάτων είναι ακριβώς αυτό που λέει: 15 ιστορίες μυστηρίου τοποθετημένες στην πιο ατμοσφαιρική γωνιά του ελληνικού χάρτη, εκεί όπου το έγκλημα μπορεί να κρυφτεί με μεγαλύτερη ευκολία, εκεί όπου πάντα έβρισκαν καταφύγιο οι φυγάδες.

Οι συγγραφείς της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για μία πρωτότυπη και απολαυστική έκδοσή, όπου συναντάμε γνωστά ονόματα του χώρου (Ανδρέας Αποστολίδης, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Βασίλης Δανέλλης). Ιδανική επιλογή, με άλλα λόγια, για την παραλία, το δωμάτιο του ξενοδοχείο ή το μπαλκόνι του εξοχικού.