MARVEL

9 σκηνές που η Marvel δεν ήθελε να δούμε

Ο αποκεφαλισμός του Captain America, η απόπειρα αυτοκτονίας του Hulk, το πέος του Vision και άλλα κομμένα βίντεο της Marvel.

Ένα μεγάλο στούντιο όπως είναι η Marvel που αποσκοπεί στην έλξη όλων των πιθανών target groups ώστε να έχει τις υψηλότερες δυνατές εισπράξεις, θα προσπαθεί για πάντα να αποφεύγει δια ροπάλου τη σήμανση R – τη σήμανση δηλαδή που ορίζει ότι ο θεατής θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιο ενήλικο άτομο για να παρακολουθήσει την ταινία.

Άρα οι παρακάτω σκηνές που είχε προγραμματίσει η Marvel να γυρίσει κατά την ανάπτυξη των ταινιών της, κόπηκαν για να μην αποκλείσουν μεγάλο μέρος του κοινού.

Αποκεφαλισμοί, απόπειρες αυτοκτονίας, γκροτέσκ τραυματισμοί και γυμνό:

Ο θάνατος του Coulson

Ο θάνατος του πράκτορα Phil Coulson από τη μαχαιριά του Loki στο Avengers ήταν το απαραίτητο κίνητρο που υποχρέωσε τους ήρωες να σχηματίσουν τους Εκδικητές. Ωστόσο η πρώτη εκδοχή του θανάτου του στην ταινία ήταν πιο φρικιαστική.

Προκειμένου να αποφύγουν τη σήμανση R, οι συντελεστές της ταινίας αναγκάστηκαν να μαζέψουν το αίμα από τη σκηνή του θανάτου και να αφαιρέσουν την άκρη του σκήπτρου που ξεμύτιζε από το στήθος του Coulson. «Κάθε φορά που καρφώνεις κάποιον από την πλάτη του και η λεπίδα βγαίνει από το στήθος του, έχουμε θέματα», έχει δηλώσει ο δημιουργικός επικεφαλής των Marvel Studios, Kevin Feige.

Ο τραυματισμός του Rhodey

Στο Avengers: Infinity War, τα Παιδιά του Thanos, Proxima Midnight (Carrie Coon) και Corvus Glaive (Michael James Shaw), επιτίθενται στη Wanda (Elizabeth Olsen) και τον Vision (Paul Bettany) στο Εδιμβούργο ώστε να κατακτήσουν τη Mind Stone. Στη μάχη που ακολουθεί, αρκετά μέλη των Εκδικητών εμφανίζονται για να βοηθήσουν τους δύο ήρωες.

Η μάχη, όμως, είχε αρχικά οριστεί να περιλαμβάνει και ένα ακόμα μέλος. Στο βιβλίο Avengers: Endgame – The Art of the Movie, ο σχεδιαστής Phil Saunders εξήγησε πως το σενάριο είχε τον James Rhodes (Don Cheadle), αλλιώς και War Machine, να συμμετέχει στη δραματική μάχη. Ο λόγος που κάποια στιγμή αφαιρέθηκε ήταν πιθανώς επειδή ένα από τα παιδιά του Thanos θα χώριζε τον Rhodey στα δύο. Τελικά η κάμερα θα αποκάλυπτε πως ο Rhodes πιλοτάριζε εξ αποστάσεως τη στολή του War Machine, όμως αυτό μπορεί να μην ήταν αρκετό για να μειώσει το σοκ από έναν φρικτό, ξαφνικό θάνατο στην οθόνη.

Τα βρισίδια του Adam Warlock

Το Guardians of the Galaxy Vol. 3 έσπρωξε στ’ αλήθεια τα όρια του Marvel Cinematic Universe, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον σχολιασμό γύρω από τα δικαιώματα των έμβιων όντων εκτός του ανθρώπου σε αυτή τη ζωή. Η ταινία περιελάμβανε μερικούς αιματηρούς, συγκλονιστικούς θανάτους, παρέα με άφθονη βία. Περιελάμβανε ακόμα και το πρώτο fuck you του Marvel Cinematic Universe (το οποίο ο Kevin Feige ήθελε να αποφύγει).

Παρά την τόλμη του όμως, κάποιες σκηνές αφαιρέθηκαν από το Guardians of the Galaxy Vol. 3, ώστε να μη γίνει η ταινία R-rated. Η κυριότερη από αυτές ήταν μία στιγμή με τον Adam Warlock (Will Poulter) και τη μητέρα του, Ayesha (Elizabeth Debicki). Μιλώντας για την απειλή που συνιστούν οι Φύλακες του Γαλαξία, ο Warlock θα προχωρούσε σε ένα οργισμένο παραλήρημα λέγοντας, «μην ανησυχείς μητέρα, θα σκοτώσω όλους τους εχθρούς σου για σένα. Θα το κάνω. Θα πατήσω τα κρανία τους. Θα πολτοποιήσω τα μυαλά τους ανάμεσα στα δάχτυλά μου. Θα κατουρήσω πάνω τους και θα κάνω έρωτα με τα κουφάρια τους».

Οοοο…κέι;

 

Τα παιδιά που χτυπούσε ο Thor

Το βιβλίο Avengers: Endgame – The Art of the Movie αναφέρεται στη δημιουργία των Avengers: Endgame και Avengers: Infinity War. Μία σεκάνς που αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε δει είναι η ιστορία του πώς ο Thor, ο Rocket (Bradley Cooper) και ο Groot (Vin Diesel) αποκτούν το Stormbreaker. Η συγγραφέας Eleni Roussos εξηγεί πως το τρίο θα ανακτούσε το όπλο από το κρανίο του γιγαντιαίου World Serpent αντί να βάλει τον Eitri τον Νάνο (Peter Dinklage) να το σφυρηλατήσει γι’ αυτούς.

Η αρπαγή του όμως δεν θα ήταν απλή υπόθεση, με τον Thor και τους συμμάχους του, περικυκλωμένους από αποσυντεθειμένους σκελετούς, να αναγκάζονται να πολεμήσουν και να σκοτώσουν τα τρομακτικά παιδιά του Serpent ώστε να ξεφύγουν. Ο visual developer Rodney Fuentebella εξήγησε πως «υπήρχε επίσης μία ιδέα για το πώς, αφότου θα έπαιρναν το Stormbreaker, τα παιδιά του World Serpent θα τους έκαναν επίθεση και θα έπρεπε να παλέψουν μαζί τους για να ξεφύγουν». Και άρα να τα τραυματίσουν ή/και να τα σκοτώσουν.

Ο θάνατος του Doctor Strange

Το επεισόδιο της σειράς κινουμένων σχεδίων Marvel’s What If… με τίτλο What If… Doctor Strange Lost His Heart Instead of His Hands? δείχνει τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν ο Doctor Strange είχε ανακαλύψει το ταξίδι στο χρόνο καθώς εκπαιδευόταν στις μυστικιστικές τέχνες, και χρησιμοποιούσε τη δύναμη αυτή για να προσπαθήσει να αναστήσει τη νεκρή σύντροφό του.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο Strange γίνεται όλο και πιο διαταραγμένος καθώς η Christine Palmer συνεχίζει να πεθαίνει παρά τις προσπάθειές του. Όταν αρχίζει να χρησιμοποιεί τη δύναμη της Σκοτεινής Διάστασης για να βοηθηθεί, η Ancient One χωρίζει τον Doctor Strange σε δύο άτομα – μία καλή εκδοχή που αποδέχεται την αποτυχία και μία κακή που φτάνει σε ακόμα πιο ακραίες καταστάσεις. Τελικά, η κακή εκδοχή απορροφά τον καλό Strange.

Στο αρχικό σενάριο, ο showrunner A.C. Bradley ήθελε ο κακός Strange να χτυπήσει μέχρι θανάτου τον καλό Strange χρησιμοποιώντας το Μάτι του Agamotto, μέχρι που οι σεναριογράφοι πρότειναν να μειωθεί η βία. Ο Bradley συμφώνησε.

Ο αποκεφαλισμός του Captain America

Μιλώντας στο EW, ο Anthony και ο Joe Russo, οι βασικοί σκηνοθέτες των ταινιών Avengers, εξήγησαν ότι το αρχικό τους σχέδιο για τη μάχη του Endgame ήταν πιο βίαιο από όσα είδαμε στο τελικό μοντάζ.

Στο πλαίσιο ενός αρχικού προσχεδίου της ιστορίας, οι σκηνοθέτες ήθελαν τον Thanos να εμφανίζεται μπροστά στους συγκεντρωμένους ήρωες και να πετάει μπροστά τους το αποκεφαλισμένο κεφάλι μίας προηγούμενης εκδοχής του Captain America, ώστε να δείξει πόσο μακριά ήταν διατεθειμένος να φτάσει.

«Είχαμε δουλέψει το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου εκτός από την τρίτη πράξη, επειδή ο Anthony και εγώ ήμασταν προσκολλημένοι σε αυτή την ιδέα ότι θέλαμε ο Thanos να πλησιάσει τους Avengers και να πετάξει το κεφάλι του Captain America στο έδαφος», έχει δηλώσει ο Joe Russo. «Δεν μπορούσαμε να το εγκαταλείψουμε και τελικά είπαμε, “εντάξει, αν δεν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να βρούμε έναν άλλο τρόπο για την τρίτη πράξη;”, και τότε ήταν που μετατράπηκε σε αυτό που είναι τώρα».

Η γυμνή σύσταση του Vision

Μιλώντας στο podcast Lights, Camera, Barstool, ο Paul Bettany που υποδύεται τον Vision είχε αποκαλύψει πως η πρώτη γνωριμία μας με τον χαρακτήρα θα ήταν διαφορετική. Γυμνότερη.

«Ξέρω ότι ο Joss Whedon ήθελε προφανώς να γυριστεί η δική του εκδοχή, όταν γεννιέται για πρώτη φορά ο Vision, πριν ντυθεί», ανέφερε. «Έλεγε, “πρέπει να έχει πέος”».

Αφού η ομάδα εφέ συγκέντρωσε διάφορα δείγματα για να τα δει ο σκηνοθέτης και άλλοι εμπλεκόμενοι στην ταινία, ο Whedon συνειδητοποίησε πως αυτή δεν ήταν η κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσουν.

Η απόπειρα αυτοκτονίας του Bruce Banner

Αν και το The Incredible Hulk είναι πιο σκοτεινή ταινία σε σύγκριση με το υπόλοιπο MCU, οι σεναριογράφοι ήθελαν να το πάνε ακόμα παραπέρα. Στο βιβλίο The Story of Marvel Studios: The Making of the Marvel Cinematic Universe, ο αντιπρόεδρος παραγωγής και ανάπτυξης των Marvel Studios, Stephen Broussard, περιγράφει λεπτομερώς ένα εναλλακτικό άνοιγμα της ταινίας όπου ο Bruce, τοποθετημένος στην Αρκτική, θα προσπαθούσε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Η αυτοκτονία είναι ένα λεπτό ζήτημα ειδικής, ευαίσθητης διαχείρισης, οπότε το να προσπαθήσει ο ήρωας να αυτοκτονήσει ακριβώς στην αρχή της ταινίας έπεφτε βαρύ στα στελέχη της Marvel που προσπαθούσαν τότε να καθιερώσουν ένα νέο franchise. Η σκηνή αναφέρεται εν συντομία στην ταινία Avengers: Age of Ultron, με τον Banner να λέει στους υπόλοιπους Avengers για εκείνη τη μία φορά που «ο άλλος» είχε φτύσει τη σφαίρα.

Το κομμένο κεφάλι της Scarlet Witch

Το Doctor Strange in the Multiverse of Madness ήταν ό,τι πιο κοντινό σε R-rated ταινία έχει συμβεί ποτέ στο Marvel Cinematic Universe, με τον Sam Raimi να επιστρατεύει τις horror ποιότητές του σε σεκάνς όπου η Scarlet Witch κυνηγούσε τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές σε υπόγειους, υγρούς διαδρόμους, ή σε σκηνές με ένα ζόμπι Doctor Strange να απομαγεύει το περιβάλλον του. Μία ακυρωμένη σκηνή ωστόσο συγκεκριμένα θα έκανε τα πράγματα ακόμα πιο φρικιαστικά και πιθανώς θα εξασφάλιζε πως μόνο ενήλικες θα μπορούσαν να τη δουν στον κινηματογράφο.

Η εν λόγω σκηνή περιλαμβάνει τη μάχη της Wanda με τους μάγους στο Kamar-Taj. Ο stunt coordinator Liang Yang είχε δημοσιεύσει υλικό στα social media από πρόβες που προμήνυαν μία κατά πολύ βιαιότερη μάχη. Στο βίντεο η Scarlet Witch φαίνεται να σκοτώνει τους αντιπάλους της με πολύ πιο τρομακτικό και αιματηρό τρόπο, καθώς η Avenger αγκάλιαζε πλήρως την κακή της πλευρά.

Σύμφωνα με το audio commentary της ταινίας, η πιο μακάβρια ίσως στιγμή θα ερχόταν όταν η Wanda θα σκότωνε μία εκδοχή του Mordo από μία άλλη πραγματικότητα και θα πετούσε το κομμένο κεφάλι του στον Doctor Strange.