ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Το ‘American Idol’ καραντίνας είναι το πιο περίεργο talent show

Αν δεν έχεις δει διαγωνιζόμενους να τραγουδάνε στην κάμερα μπροστά από το τραπεζάκι της κουζίνας με την Katy Perry ντυμένη απολυμαντικό να χειροκροτάει σε ζωντανή σύνδεση, δεν έχεις δει talent show.

Πολλές σειρές επηρεάστηκαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους με την εμφάνιση του κορονοϊου και της καραντίνας που ακολούθησε. Το “Grey’s Anatomy” ας πούμε δεν το πολυσκέφτηκε το ζήτημα: Έχοντας πολλούς ανθρώπους του συνεργείου σε μεγάλη ηλικία λόγω του πόσα χρόνια τρέχει η σειρά, η showrunner αποφάσισε κατευθείαν να σταματήσει η σεζόν σε εκείνο το σημείο. Άλλες σειρές, σαν το “Fargo”, ανέβαλαν την πρεμιέρα τους μέχρι να είναι σαφές πώς θα ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη σεζόν.

Άλλες σεζόν κόπηκαν λίγο πρώιμα, άλλες το παλεύουν: Την προηγούμενη βδομάδα το “Good Fight” δεν έπαιξε καινούριο επεισόδιο επειδή το post-production εξ αποστάσεως αποδείθηκε ζόρικη υπόθεση, και η παραγωγή χρειάστηκε μια επιπλέον βδομάδα για να τελειοποιήσει το αποτέλεσμα. Ενώ ριάλιτι σαν το “RuPaul’s Drag Race” αναμένεται να κλείσουν τη σεζόν με σπιτικό λάιβ, ό,τι μορφή κι αν έχει αυτό.

Το “American Idol” προβάλλεται στην Ελλάδα από τη Vodafone TV.

Το “American Idol” (όπως και το “The Voice”, λίγες μέρες αργότερα) έπεσαν όμως σε μια πιο κρίσιμη στιγμή. Δεν ήταν λίγο πριν το τέλος, ούτε αρκετά κοντά στην αρχή. Η καραντίνα βρήκε τις σειρές ακριβώς στο σημείο που επρόκειτο να αρχίσουν τα λάιβ, δηλαδή το ζουμί της σεζόν τους. Η λύση;

Επεισόδια καραντίνας.

Το “American Idol” έκανε την αρχή, στέλνοντας συνεργεία στα σπίτια του κάθε διαγωνιζόμενου, αλλά και των κριτών, και τα πάντα συμβαίνουν μέσω τηλεδιάσκεψης και ζωντανών συνδέσεων. Είναι άβολο και παράξενο και διασκεδαστικό.

Είναι κάπως φανταστικό γιατί μοιάζει πιο ανθρώπινο από ποτέ. Αντί να τραγουδούν όλοι οι wannabe σταρς σε ένα stage μπροστά από “φανς” με αίσθηση υποχρέωσης, εμφανίζεται καθένας και κάθε μία στο φυσικό τους περιβάλλον. Μια κοπέλα τραγουδά από το εμφανέστατα πολύ μικρό σαλονάκι του οικογενειακού της σπιτιού, με ανύπαρκτο στολισμό ή χώρο. Στο πλάνο φαίνεται η πόρτα της κουζίνας και σχεδόν φαντάζεσαι τη μητέρα της ή τον πατέρα της να κόβουν λαχανικά για το φαγητό.

Αυτή η αίσθηση σχετικού ρεαλισμού έρχεται και τρακάρει πάνω στον χολιγουντιανό σουρεαλισμό της απέναντι γραμμής. Οι κριτές είναι κι αυτοί στο σπίτι τους, στημένοι σε μια καρέκλα στη μέση ενός άπλετου χώρου κάποιας εντυπωσιακής βιλάρας, να προσφέρουν ασήμαντα “μπράβο ήσουν φανταστική” σε παραλλαγές 10-12 το πολύ φράσεων. Η δε Κέιτι Πέρι είναι ντυμένη με κάποιο εξτράβαγκαντ κουστούμι- στο πρώτο λάιβ ήταν ντυμένη αντισηπτικό.

Έχεις νέους ανθρώπους να τραγουδάνε κυριολεκτικά ακόμα και από το υπνοδωμάτιό τους δίνοντάς τα όλα, ανοίγοντας τον προσωπικό τους χώρο σε ένα κοινό εκατομμυρίων, κυνηγώντας ένα χολιγουντιανό όνειρο από την απόλυτη αίσθηση καθημερινότητας, κι όταν τελειώνουν την ερμηνεία, στο μόνιτορ φαίνεται η Κέιτι Πέρι, ντυμένη αντισηπτικό, να τους χειροκροτάει και να τους ενθαρρύνει από μια αχανή έπαυλη εκατομμυρίων.

Είναι σίγουρα κάτι, κάθε φορά που η πραγματικότητα επιλέγει να τα κάνει όλα σαφή με τον πιο σαχλό, άμεσο και παράξενο τρόπο.

*Το “American Idol” προβάλλεται στην Ελλάδα από τη Vodafone TV.