Photo by Gareth Cattermole/Getty Images for BFI
ΣΙΝΕΜΑ

Το σκάνδαλο του Armie Hammer και το πρόβλημα με τη δήλωσή του

Κοιτώντας αποσβολωμένοι το σκάνδαλο του Armie Hammer περί κανιβαλισμού και σεξουαλικής βίας, και το φιάσκο της δήλωσής του που ακολούθησε.

Το 2017 ο Armie Hammer δεν είχε ακόμη καταλάβει πώς λειτουργεί το Twitter. Μη γνωρίζοντας, κατά τα φαινόμενα, ότι τα likes που κάνει κανείς σε posts είναι δημόσια, είχε κάνει like σε διάφορα posts που αφορούσαν το bondage. Συγκεκριμένα την ιαπωνική μέθοδο του Shibari. Χρήστες του Twitter είχαν πάρει screenshots των likes που έκαναν έναν διακριτικό γύρο στο διαδίκτυο, εκείνος δεν τα σχολίασε ποτέ, και το περιστατικό έγινε γρήγορα ένα από αυτά που καμιά φορά έλεγα σε συναδέλφους μου χαχανίζοντας. Μακριά από μένα το kink-shaming, σκεφτόμουν.

Το συνέδεα ωστόσο πάντα με τη συνέντευξη του Hammer στο Playboy το 2013. Εκεί είχε αναφέρει πως είχε υπάρξει «κυρίαρχος εραστής» πριν τον γάμο του – έναν όρο που είχε επεξηγήσει μιλώντας για το τράβηγμα των μαλλιών και το άρπαγμα του λαιμού κατά το σεξ. «Αλλά δεν μπορείς να τραβήξεις τα μαλλιά της γυναίκας σου», είχε πει. «Φτάνεις σε ένα σημείο που λες, σε σέβομαι υπερβολικά για να σου κάνω τα πράγματα που θέλω να κάνω».

Η δήλωσή του θυμάμαι μού βρωμούσε το γνωστό δίπτυχο Παναγίας/Πόρνης. Μία επίπεδη κατάταξη των γυναικών που μας αντιλαμβάνεται είτε ως ενάρετες, αμόλυντες και άρα άξιες σεβασμού, είτε ως αμφιβόλου ηθικής ξελογιάστρες που τα τραβάει ο οργανισμός μας. Ήταν ένας μικρός κόκκινος συναγερμός για τις πεποιθήσεις του, και ποτέ μου δεν τον ξέχασα. Απλώς πίστευα ότι δεν ήταν πια το τόσο woke golden retriever που ήθελε να δείχνει, και ότι η εικόνα της τέλειας All-American οικογένειας που στην πορεία είχε κάνει μέρος του brand του, έκρυβε ίσως κάποια πατροπαράδοτα συμπλέγματα.

Θέλω να πω, δεν τον είχα περάσει για κανίβαλο.

Στις 10 Ιανουαρίου όμως, λίγο πριν κοιμηθώ, είδα ότι μία γυναίκα με το Instagram account @houseofeffie που σύμφωνα με την ίδια είχε δεσμό επί τέσσερα χρόνια με τον ηθοποιό, κρυφά από την σύζυγό του Elizabeth Chambers, είχε αρχίσει να μοιράζεται screenshots από προσωπικά μηνύματα του Hammer όπου της μιλούσε για τις βίαιες σεξουαλικές του φαντασιώσεις και για την εμμονή του με το αίμα.

Armie Hammer Με την εν διαστάσει σύζυγό του, Elizabeth Chambers, σε προβολή του "Hotel Mumbai" / Photo by Charles Sykes/Invision/AP
Με την εν διαστάσει σύζυγό του, Elizabeth Chambers, σε προβολή του “Hotel Mumbai”

«Είμαι 100% κανίβαλος», φέρεται να λέει σε ένα από τα μηνύματα. «Θέλω να σε φάω. Fuck. Είναι τρομακτικό να το παραδέχομαι. Δεν το έχω παραδεχτεί ποτέ ξανά. Έχω κόψει την καρδιά ζωντανού ζώου στο παρελθόν και την είχα φάει όσο ήταν ζεστή». Σε άλλα μηνύματα, της ζητούσε να τον ταΐσει το αίμα της γιατί το είχε ανάγκη.

Οι άμεσες αντιδράσεις στο Twitter ήταν οι πιο συνηθισμένες του ανθρώπου μπροστά στο αδιανόητο. Σοκ και χιούμορ.

 

Μέχρι να ξυπνήσω τα screenshots είχαν πολλαπλασιαστεί, μαζί τους και οι γυναίκες που απευθύνονταν στο συγκεκριμένο account για να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Τα φερόμενα ως DMs του Hammer ανέφεραν τη διέγερσή του όταν σκεφτόταν να σπάει τα κόκκαλα μίας εκ των συνομιλήτριών του ή όταν φαντασιωνόταν τον βιασμό, με την εμμονή του αίματος να διατρέχει αρκετές από τις συνομιλίες. Μία άλλη χρήστρια με την ονομασία Dominastya, μίλησε και εκείνη για τη σχέση της με τον ηθοποιό μέσω του Tumblr και ανέφερε πως τον θεωρεί επικίνδυνο. Όχι απλώς kinky.

Όλες οι γυναίκες ως τώρα φαίνεται πως είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να μπουν σε ερωτική σχέση μαζί του με βάση το BDSM, η κοινή συνιστώσα των αντιδράσεών τους όμως μοιάζει να είναι πως τα όριά τους κάποια στιγμή ξεπεράστηκαν.

Ο ίδιος λέει σε μηνύματα στη @houseofeffie ότι στη διάρκεια κάποιας συνεύρεσής τους του φάνηκε ότι εκείνη θα ήθελε να είχαν σταματήσει. Του επιβεβαίωσε πως όντως είχε τρομάξει. «Δεν θα πω ψέματα», της απάντησε. «Ήταν απολαυστικό να σε κατασκοπεύω στον διάδρομό σου όσο έκλαιγες και σερνόσουν μακριά».

Σε άλλο screenshot αναφέρεται πως ενώ είχε συμφωνηθεί να περάσει μία ζώνη στον λαιμό μίας εκ των γυναικών, χωρίς όμως να τη σφίξει, εκείνος τελικά την έσφιξε. Όσο για τα safe words, τις λέξεις ασφαλείας που γίνονται συνήθως μέρος της BDSM εμπειρίας με σκοπό να σταματήσουν τη διαδικασία όταν κάποιος από τους συμμετέχοντες νιώσει κίνδυνο και τις πει, αυτές βάσει των μηνυμάτων άλλοτε δείχνουν να μην είχαν γίνει ποτέ μέρος του παιχνιδιού, και άλλοτε είχαν γίνει αλλά ο Hammer είχε αδιαφορήσει γι’ αυτές.

Στο μεταξύ, η σύντομη σχέση του και συγγραφέας Jessica Ciencin Henriquez έδειξε ότι πιστεύει τις γυναίκες γράφοντας στο Twitter, «αν ακόμα αναρωτιέστε αν τα μηνύματα του Armie Hammer είναι αληθινά (και είναι) ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθείτε γιατί ζούμε σε μία κουλτούρα που δίνει σ’ όσους κακοποιούν το περιθώριο της αμφιβολίας αντί για να το δίνει στα θύματα». Τα tweets της είναι πια ιδιωτικά, αλλά μπορείς να δεις το συγκεκριμένο παρακάτω.

Armie Hammer

Η λέξη θύματα που χρησιμοποίησε δεν είναι τυχαία. Η συναίνεση σε μία BDSM σχέση δεν αποδεσμεύει αυτούς που συμμετέχουν σ’ αυτήν από τον σεβασμό των ορίων, του φόβου, της ψυχικής υγείας των εμπλεκόμενων.

Μία ακόμη πρώην του, η Courtney Vucekovich, ιδρύτρια του app Flashd, παρομοίασε τον Hammer με “wannabe Hannibal Lecter” σε συνέντευξή της με την Page Six. «Μου είπε ότι θέλει να μου σπάσει το πλευρό, να το κάνει barbecue και να το φάει», περιέγραψε. «Ήταν παράξενο, αλλά δεν το ξανασκέφτεσαι. Λέει πράγματα όπως ‘θέλω να σου κόψω κομμάτι. Αν είχα ένα μικρό κόψιμο στο χέρι μου, θα το ρουφούσε ή θα το έγλειφε».

Η Vucekovich δεν εξεπλάγη με τα screenshots που κυκλοφόρησαν γιατί όπως είπε, «του αρέσει η ιδέα του δέρματος στα δόντια του». Η επιχειρηματίας εξήγησε πως, ενώ υπήρχαν πράγματα που της ζητούσε στη σεξουαλική τους ζωή με τα οποία ερχόταν σε δύσκολη θέση, δεν θέλει να σταθεί σε αυτά για να μη δοθεί η έμφαση εκεί αντί για τη συναισθηματική εκμετάλλευση του Hammer. «Σε συναρπάζει και όντας γοητευτικός, σε αποπλανά για να κάνεις πράγματα σκοτεινά και βαριά και που σε αναλώνουν. Όταν λέω σε αναλώνουν, εννοώ πνευματικά, σωματικά, συναισθηματικά, οικονομικά, απλά τα πάντα». Μετά τον χωρισμό τους, η Vucekovich άρχισε να βιώνει κρίσεις πανικού και μπήκε επί 30 μέρες εθελοντικά σε κλινική που ειδικεύεται στη μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και το τραύμα.

Σύμφωνα επίσης με τη Daily Mail, μία κοντινή φίλη της εν διαστάσει συζύγου του, είπε στην εφημερίδα ότι η Chambers είναι σοκαρισμένη και αηδιασμένη με τα kinks του πρώην της, και πιστεύει τις γυναίκες που έχουν μιλήσει.

Armie Hammer Στο ετήσιο Go Gala στο Los Angeles / Photo by Richard Shotwell/Invision/AP
Στο ετήσιο Go Gala στο Los Angeles

Η μοναδική αντίδραση του Hammer ως τώρα είναι να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την επερχόμενη ταινία του με την Jennifer Lopez, το Shotgun Wedding.

«Δεν απαντάω σε αυτές τις μπαρούφες», δήλωσε, «αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις βάναυσες και αναληθείς επιθέσεις εναντίον μου online, δεν μπορώ να αφήσω συνειδητά τα παιδιά μου για 4 μήνες για να γυρίσω ταινία στη Δομινικανή Δημοκρατία».

Υπάρχουν κατηγορίες και κατηγορίες όμως.

Εάν είσαι ο Johnny Galecki του Big Bang Theory και επί χρόνια φημολογείται ότι είσαι gay, να μην απαντήσεις. («Δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτές τις φήμες γιατί σκεφτόμουν, γιατί να υπερασπιστείς τον εαυτό σου ενάντια σε κάτι που δεν είναι προσβλητικό;», είχε πει υπέροχα εντέλει). Εάν είσαι η Νατάσα Θεοδωρίδου και έχεις τον Τριαντάφυλλο διαρκώς να σε κράζει επειδή δεν τον έχεις τιμήσει ως πρώτο σου συνθέτη, ούτε εσύ μην απαντήσεις.

Εάν υπάρχουν όμως εναντίον σου κατηγορίες για σεξουαλική βία και τάσεις κανιβαλισμού, και θες ουσιαστικά να δηλώσεις την αθωότητά σου όπως είναι το αναφαίρετο δικαίωμά σου, προσπάθησε περισσότερο από «μπαρούφες». Δεν είναι η στιγμή να παραστήσεις ότι έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις από το να τις αντικρούσεις.

Ο Hammer αναμένεται να εμφανιστεί στο ήδη ολοκληρωμένο Έγκλημα στον Νείλο του Kenneth Branagh, ενώ έχει συμφωνήσει για τη σειρά The Offer της Paramount και για το sequel του Call Me By Your Name.