NETFLIX

Barbarians: Η αλήθεια πίσω από τα ιστορικά πρόσωπα της σειράς

Απαγωγές, αυτοκτονίες, φόνοι και καταδικασμένοι απόγονοι. Κοιτάμε τα ιστορικά πρόσωπα πίσω από το Νο.1 του Netflix.

Το ‘Barbarians’ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο.1 του ελληνικού Netflix, αν και θα το ρίχναμε κάμποσες θέσεις αν περνούσε από το χέρι μας.

Η μεγάλη γερμανική παραγωγή είναι αξιοπρεπής, η πλοκή περιστρέφεται γύρω από ένα ιστορικό γεγονός που δεν έχουμε δει εκτός του History Channel (εκεί θα βρεις τον Rickon Tarly/Luther Hargreeves ως Arminius) και οι Ρωμαίοι μιλούν λατινικά και όχι βρετανικής προφοράς αγγλικά ως οφείλουν σε κάθε χολιγουντιανή ή αγγλική παραγωγή. Είναι ωστόσο μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις σειράς του Netflix που θα κέρδιζε από περισσότερα επεισόδια ώστε να αναπτυχθούν περισσότερο χαρακτήρες, σχέσεις και δραματικές στιγμές που προσπερνώνται με χαρακτηριστική ευκολία. Οι ιστορικές ανακρίβειες του ‘Barbarians’ έχουν ήδη επίσης εκνευρίσει αρκετούς Γερμανούς θεατές.

Πολλά από τα πρόσωπα της σειράς είναι είτε φανταστικά όπως ο Βαγγέλης Μάντζαρης – ερμ, συγγνώμη, ο Folkvin ήθελα να πω – είτε παρουσιάζονται διαφορετικά από όσα μπορούν να γνωρίζουν οι ιστορικοί. Η σειρά λαμβάνει χώρα το έτος 9 μ.Χ., κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής εκστρατείας στη Γερμανία. Τρεις Ρωμαϊκές λεγεώνες και οι σύμμαχοί της καθοδηγούνται από τον Πούμπλιος Κοϊντίλιος Βάρος, ενώ ο Αρμίνιος, ένας γιος Γερμανού αρχηγού που εκλάπη από τη Ρώμη και εκπαιδεύτηκε στη ρωμαϊκή στρατιωτική τακτική, ενώνει τις γερμανικές φυλές ενάντια στους νότιους εισβολείς τους. Προχωρώντας ενάντια στις ρωμαϊκές λεγεώνες πριν χτυπήσουν, ο Αρμίνιος οδηγεί τις γερμανικές φυλές σε μια καταστροφική ενέδρα που θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας για πάντα.

Arminius, ο αρχηγός των Χερούσκων

arminius

Ο Αρμίνιος του ‘Barbarians’ που υποδύεται ο Laurence Rupp παρουσιάζεται ως θετός γιος του Βάρος. Στην πραγματικότητα δεν είχε μεγαλώσει με τον Ρωμαίο στρατηγό, αν και υπήρξε όντως όμηρος της Ρώμης. Ο Αρμίνιος είχε μεταφερθεί στη Ρώμη ώστε να διασφαλιστεί η υποταγή του πατέρα του και αρχηγού των Χερούσκων, Segimer. Παρότι η φυλή του πέθαινε κατά καιρούς από την ασιτία, ο Segimer πήγαινε με τα νερά των Ρωμαίων ακριβώς γιατί ο γιος του είχε πια ρωμαϊκή υπηκοότητα.

Αυτή η υπηκοότητα και οι γνώσεις του σχετικά με τη ρωμαϊκή στρατηγική θα του επέτρεπαν να κατασκευάσει ένα πλάνο που θα απέκρουε τελικά δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές των γερμανικών φυλών, ακόμη και ενωμένων.

Ο Αρμίνιος είχε γνωριστεί με τον Βάρο μετά την Ιλλυρική Επανάσταση των Δαλματών και των Παννόνων, όταν εστάλη στη Γερμανία για να βοηθήσει τον κυβερνήτη. Κατέστρωσε ένα σχέδιο για να ενώσει τις διαφορετικές φυλές εναντίον των Ρωμαίων για πρώτη φορά, αξιοποιώντας την οργή που αισθάνθηκε για τις σαδιστικές πράξεις που είχε προκαλέσει ο Βάρος σε όσους κατακτούσε, συμπεριλαμβανομένης της σταύρωσης των ανταρτών.

barbarians Ο Folkvin του David Schütter δεν είναι ιστορικό πρόσωπο / Netflix
Ο Folkvin του David Schütter δεν είναι ιστορικό πρόσωπο

Ο Αρμίνιος ενορχήστρωσε μια ενέδρα, τροφοδοτώντας τον Varus ψευδείς αναφορές για μια τοπική εξέγερση που υποτίθεται στηνόταν, και τον οδήγησε σε μια περιοχή που δεν ήταν γνωστή στους Ρωμαίους στρατιώτες του.

Η Μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού κράτησε τρεις μέρες και ήταν πανωλεθρία για τη Ρώμη. Οι τρεις λεγεώνες καταστράφηκαν πλήρως, ο αυτοκράτορας Αύγουστος εξοργίστηκε, και η Ρώμη δεν επιχείρησε να εξουσιάσει ξανά τις γερμανικές φυλές ανατολικά του Ρήνου.

Ο Αρμίνιος δολοφονήθηκε τελικά από Γερμανούς ευγενείς που είχαν φοβηθεί την ανοδική του πορεία, με τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο να τον ορίζει στη συνέχεια απελευθερωτή των γερμανικών φυλών και τους γερμανικούς θρύλους να τον μνημονεύουν για πολλά χρόνια αργότερα. Όταν η Γερμανία ενοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, ο Αρμίνιος ήταν σύμβολο ελευθερίας για τους Γερμανούς εθνικιστές, μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο όμως αφαιρέθηκε από τα σχολικά βιβλία εξαιτίας του συσχετισμού του με τον στρατιωτικό εθνικισμό, με αποτέλεσμα πολλοί σύγχρονοι Γερμανοί να μη γνωρίζουν γι’ αυτόν.

Tουσνέλντα, η ευγενής των Χερούσκων

thusnelda barbarians

Η Τουσνέλντα όπως την υποδύεται η Jeanne Goursaud στο ‘Barbarians’ είναι μία ατίθαση νεαρή γυναίκα που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον σύμμαχο των Ρωμαίων πατέρα της, Σεγέστη. Παιδική φίλη με τον Folkvin και τον Αρμίνιο, η Τουσνέλντα της σειράς είναι σε σχέση αρχικά με τον πρώτο, παντρεύεται όμως εν τέλει τον δεύτερο και αποφασίζει να παραμείνει μαζί του αφού θριαμβεύουν στη Μάχη του Τευτοβούργιου Δρυμού.

Η πραγματική Τουσνέλντα ήταν και εκείνη διχασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ανήκε σε γερμανική φυλή, ο πατέρας της όμως υποστήριζε τα συμφέροντα των Ρωμαίων. Αυτή της η θέση την έκανε στόχο μέχρι και τη στιγμή που χάνονται τα ίχνη της στην ιστορία, με τους ιστορικούς Τάκιτο και Στράβονα να φέρνουν την τύχη της ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της ανυποχωρησίας των Ρωμαίων.

Μετά τη μεγάλη μάχη που ενέπνευσε το ‘Barbarians’, η νεαρή γυναίκα απάχθη από τον Αρμίνιο και έμεινε έγκυος στο παιδί του. Υπάρχει η εκδοχή που τη θέλει θύμα απαγωγής, η πιο κοινώς αποδεκτή θεωρία ανάμεσα στους ιστορικούς όμως ήταν πως το ζευγάρι είχε αποφασίσει να κλεφτεί ως πράξη απείθειας ενάντια στον πατέρα της. Όσο ήταν ακόμη έγκυος ο Σεγέστης την αιχμαλώτισε και την παρέδωσε ο ίδιος στους Ρωμαίους, ως ανταποδοτική χάρη λόγω της βοήθειάς τους όταν ο Αρμίνιος τον είχε πολιορκήσει.

Η Τουσνέλντα γέννησε τον μοναδικό γιο του Αρμίνιου, τον Τουμέλικο, ο οποίος δόθηκε σε σχολή μονομάχων και πιστεύεται ότι πέθανε σε εφηβική ηλικία σε κάποια μονομαχία, ίσως γύρω στα 15-16 του. Ο Αρμίνιος θρηνούσε την αρπαγή της γυναίκας του ως το τέλος της ζωής του και δεν ξαναπαντρεύτηκε ποτέ. Θα ρωτούσε τον αδερφό του Φλάβο που υπηρετούσε ακόμη τη Ρώμη για την τύχη της στη διάρκεια της μάχης στον ποταμό Weser, μία διένεξη που εν μέρει πυροδοτήθηκε από την αιχμαλωσία της. Σύμφωνα με τον Τάκιτο, «είχε οδηγηθεί στην τρέλα» από τον χαμό της Τουσνέλντα.

Πούμπλιος Κοϊντίλιος Βάρος, ο στρατηγός και πολιτικός του Αυγούστου

varus

Ο Βάρος δεν ήταν θετός πατέρας του Αρμίνιου, του έδειχνε όμως φοβερή εμπιστοσύνη. Ο στρατηγός και κυβερνήτης που παίζει ο Gaetano Aronica (Malena) στο ‘Barbarians’, ήταν γιος ενός εκ των γερουσιαστών που συνωμότησαν εναντίον του Ιουλίου Καίσαρα και είχε μεγάλες πολεμικές και πολιτικές επιτυχίες στην Αφρική και τη Συρία. Στη δεύτερη μάλιστα ήταν γνωστός για την υψηλή φορολογία και τη σκληρή του εξουσία. Ο Αύγουστος τον έκανε τελικά τον πρώτο επίσημο κυβερνήτη στην επαρχία της Γερμανίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις του Σεργέστη, ο Βάρος πίστεψε τον Αρμίνιο για την ανταρσία κοντά στον Ρήνο και τον άφησε να οδηγήσει τα στρατεύματά του σε άγνωστες περιοχές και τελικά στον θάνατο. Όταν είδε τις λεγεώνες να εξοντώνονται, ο Βάρος αυτοκτόνησε πέφτοντας πάνω στο ξίφος του. Όταν έφτασαν τα νέα στη Ρώμη λέγεται πως ο Αύγουστος χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο και φώναζε «Βάρε, Βάρε, φέρε πίσω τις λεγεώνες μου».

Γιατί δεν χορταίνουμε ποτέ ένα καλό comeback; Από τον Gandalf the White και τον Jon Snow μέχρι τον δεύτερο θρίαμβο του Keanu Reeves και του Robert Downey Jr., θυμόμαστε τα comebacks της ποπ κουλτούρας που μας ισοπέδωσαν στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!