Matt Towers/Netflix © 2023
ΣΙΝΕΜΑ

Bodies: Ξετυλίγουμε την περίπλοκη αφήγηση του νέου No.1 στο Netflix

Το Bodies γκρέμισε το Lupin από το Νο.1 του Netflix και έγινε η νέα αγαπημένη σπαζοκεφαλιά του κοινού.

Στην αρχική σκηνή του Bodies, μία γυναίκα σε μία ομάδα δρομέων τρέχει πάνω σε μία γέφυρα στο Λονδίνο. Καθώς τρέχει ο προπονητής τους ουρλιάζοντας «πάμε κορίτσια, δεν το βάζουμε κάτω» τη σπρώχνει, και την ακούμε να λέει σε μία από τις υπόλοιπες δρομείς ότι θα πλήρωνε παραπάνω αρκεί να έκλεινε το στόμα του.

Είναι η ντετέκτιβ Shahara Hasan και έχουμε 2023 στο Λονδίνο (οι ημερομηνίες έχουν σημασία στο Bodies, ξεκίνα να κρατάς σημειώσεις). Την ίδια ημέρα λοιπόν, χρειάζεται να διακόψει την άδειά της ώστε να βοηθήσει στη φύλαξη μίας πορείας ακροδεξιών στο Whitechapel. Ξαφνικά όμως, όλα τα φώτα του δρόμου αρχίζουν να τρεμοπαίζουν και τελικά εκρήγνυνται. Καθώς η Hasan παρακολουθεί έναν έφηβο ονόματι Syed και τελικά το κυνηγητό μεταξύ τους την οδηγεί στο Longharvest Lane, όπου ανακαλύπτει ένα γυμνό πτώμα. Ο νεκρός φαίνεται να έχει πυροβοληθεί μέσα στο μάτι του, και έχει ένα τατουάζ με τρία σημάδια αλλά και ένα σκίσιμο στον καρπό του.

Το 1941 τώρα, σε ένα Λονδίνο που υποφέρει από βομβαρδισμούς των Γερμανών, ο ντετέκτιβ Karl Whiteman καλείται από το αφεντικό του για να συζητήσει το γεγονός ότι η ομάδα τους έχει πολλές αστοχίες στις έρευνές τους, την ίδια στιγμή που ο επιθεωρητής Farrell υποπτεύεται πως ο Whiteman εμπλέκεται σε μία συνωμοσία με επικεφαλής Εβραίους αξιωματικούς της δύναμης.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Whiteman δέχεται μια κλήση από μία μυστηριώδη γυναίκα που του λέει να πάρει ένα πτώμα από το Longharvest Lane και να το μεταφέρει αλλού. Τον αφήνει μάλιστα με τη φράση «να ξέρεις ότι σε αγαπάνε». Καθώς κλείνει το τηλέφωνο, τα φώτα γύρω του τρεμοπαίζουν και εκρήγνυνται. Όταν φτάνει στο Longharvest Lane, βλέπει το ίδιο ακριβώς σώμα που θα έβλεπε η Hasan 82 χρόνια αργότερα.

Bodies Cr. Matt Towers/Netflix © 2023

Ακόμα πιο πίσω, το 1890, ο DI Edmond Hillinghead βλέπει τα φώτα του δρόμου να εκρήγνυνται καθώς επιβλέπει αστυνομικούς να παίρνουν ένα παιδί από τη φαινομενικά αμελή του μητέρα. Το παιδί το φέρνει ένας αξιωματικός στο Longharvest Lane, εκεί που υπάρχει το ίδιο ακριβώς πτώμα που θα έβρισκαν η Hasan και ο Whiteman. Το πτώμα φωτογραφίζεται από έναν δημοσιογράφο ονόματι Henry Ashe.

Κάνοντας ένα άλμα στο 2053, η ντετέκτιβ Iris Maplewood (η τρομερή Shira Haas του Unorthodox) οδηγεί στον δρόμο, καθώς ο φωτισμός του δρόμου τρεμοπαίζει και σβήνει. Το ίδιο συμβαίνει με το ηλεκτρικό της όχημα, αλλά και το ολόγραμμα ενός ανθρώπου που μοιάζει με τον χαρακτήρα του Stephen Graham – έναν μυστηριώδη άνδρα που ο δημοσιογράφος Ashe είχε δει στην αντανάκλαση ενός παραθύρου. Όταν το αυτοκίνητο της Iris σαρώνει τον χώρο για να βρει την πηγή της βλάβης, εντοπίζει κάτι στο Longharvest Lane. Καλά το μάντεψες: είναι το ίδιο πτώμα που έχει βρεθεί από άλλους τρεις ντετέκτιβ, τα τελευταία 163 χρόνια.

Εάν είσαι φαν του Dark, έχεις ήδη κάνει τη σύνδεση. Και εάν έκανες τη σύνδεση και σκέφτεσαι το φιάσκο της τελευταίας σεζόν του Dark, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Τα δύο τελευταία επεισόδια του Bodies, του φρέσκου Νο.1 του παγκόσμιου Netflix, ασχολούνται κυρίως με το να ξεμπερδέψει τα χρονοδιαγράμματα και να συμπληρώσει όλα τα κενά που έχουν μείνει από τα προηγούμενα επεισόδια, ώστε να σχηματιστεί ουσιαστικά μία κινηματογραφικής διάρκειας βερσιόν της ίδιας ιστορίας.

Μπορεί να γίνει κάπως φτηνή η μη γραμμική αφήγηση; Ίσως. Είναι επίσης αποτελεσματική; Ω ναι.

Αποκρύπτοντας σημαντικά μέρη πλοκής μέσα από τα διάσπαρτα timelines, η σειρά του Netflix παρασύρει τον θεατή από τη μία ερώτηση στην άλλη και ενδιαφέρεται λιγότερο για τους χαρακτήρες και περισσότερο να ξετυλίξει το μυστήριο. Είναι μία δοκιμασμένη φόρμουλα που έχει λειτουργήσει καλά για τον streamer.

Για να είσαι εδώ μάλλον έπιασε και με σένα, αλλά σε περίπτωση που ακόμα δεν έχεις δει τη σειρά, προσοχή:

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ SPOILERS ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ BODIES:

spoiler tag

Η ντετέκτιβ του 2053, όχι μόνο ανακαλύπτει το ίδιο πτώμα, αλλά ανακαλύπτει και τον καθηγητή φυσικής στον οποίο ανήκει. Είναι ακόμα ζωντανός, πράγμα που σημαίνει ότι το πτώμα του είναι από το μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι πραγματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανώς μια σύνδεση μεταξύ και των τεσσάρων timelines εκτός από το νεκρό σώμα.

Spoiler: Πρόκειται για τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Steven Graham, παρόντα και στα τέσσερα χρονοδιαγράμματα. Είναι μάλιστα αυτός που λέει συνέχεια, «να ξέρεις ότι σε αγαπάνε», ένα αινιγματικό ρεφρέν που παίζει μεταξύ πολλών χαρακτήρων. Το μυστήριο, λοιπόν, είναι: πώς βρέθηκε ο Stephen Graham και στα τέσσερα timelines και ποια είναι τα κίνητρά του;

Το νήμα μεταξύ των τεσσάρων timelines είναι ο χαρακτήρας του Graham, ο οποίος έχει δύο ονόματα: Julian Harker και Elias Mannix. Το 2023, ως έφηβος, οι γονείς του τον εγκατέλειψαν. Τότε ασχολήθηκε με τα ναρκωτικά και το έγκλημα, νιώθοντας παντελώς μίζερος και μη αγαπητός. Το 2053 ωστόσο, βρίσκει μία πύλη για ταξίδια στο χρόνο που ονομάζεται The Throat και τη χρησιμοποιεί ώστε να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό κόσμο όπου είναι χαρούμενος και φροντισμένος.

bodies

Για να το κάνει αυτό, πηγαίνει στο 1890, κλέβει την ταυτότητα του Julian Harker και κάνει μια περιουσία μέσω επενδύσεων, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχει από το μέλλον. Παντρεύεται και αποκτά ένα παιδί, που με τη σειρά του αποκτά ένα παιδί που αποκτά ένα παιδί και ούτω καθεξής, και έτσι ο Elias Mannix γίνεται τελικά ο προπάππος του εαυτού του.

Το 2023 λοιπόν πυροδοτεί μία βόμβα που σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπους στο Λονδίνο, γίνεται ο κυβερνήτης μίας δυστοπίας το 2053 και, στη συνέχεια, μεταπηδά ξανά στην πύλη χρόνου για να διασφαλίσει ότι ο βρόχος χρόνου παραμένει άθικτος. Το μόνο πρόβλημα είναι πως, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά συμβαίνει ο βρόχος, ο Mannix εξακολουθεί να είναι ένας μίζερος έφηβος.

Στο μεταξύ, το 2023 η Hasan ανακαλύπτει πολλά από αυτά καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνάς της, ενώ το 2053 βοηθά την προσπάθεια της Maplewood να σπάσει τον βρόχο του χρόνου και να αποτρέψει τον βομβαρδισμό του 2023. Αυτή η προσπάθεια συμπεριλαμβάνει την επιστροφή στο 1890, προκαλώντας μία αλλαγή που θα ωθήσει τον Harker/Mannix να επανεξετάσει τη ζωή του. Ο Harker ηχογραφεί ένα αρχείο το 1941, το οποίο κρύβει ο Whiteman ώστε να τον ανακαλύψει και να τον ακούσει ένας έφηβος Elias Mannix το 2023. Αφού συμβαίνει αυτό, ο Elias αποφασίζει να μην ανατινάξει το Λονδίνο, διαγράφοντας εν τέλει τον Harker/Mannix από το timeline.