GAME OF THRONES

Γιατί το ιπποτικό χρίσμα της Brienne ήταν κληρονομιά της

Δεν ήταν απλώς πεπρωμένο της να γίνει η πρώτη γυναίκα ιππότης του Westeros. Ο μύθος ξεκινάει τώρα.

Τα περισσότερα από τα reunions που έχουμε δει ως τώρα στο ‘Game of Thrones’, κλείνουν κύκλους. Και οι κύκλοι που κλείνουν, όπως μου έμαθε η τραυματική εμπειρία του ‘Lost’, συνήθως προμηνύουν τον θάνατο ενός χαρακτήρα. Γι’ αυτό και η χειροτονία της Brienne ως ιππότης από τον Jaime (και η πολύ γλυκιά αναφορά του τίτλου ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ σ’ αυτήν) κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι η Brienne θα αφήσει τη ζωή της στο Winterfell. Ανάμεσά τους και πολλοί συνάδελφοί μου που διαφωνούν επειδή δεν την έβαλα ανάμεσα στους θανάτους των δυσοίωνων προβλέψεών μου για το επόμενο επεισόδιο.

Μπορεί η αδυναμία μου στη Brienne να μου ρίχνει στάχτη στα μάτια, αλλά προς το παρόν κλείνω επιδεικτικά τα αυτιά μου. Δεν θα πεθάνει τόσο νωρίς. Δεν μπορεί να πεθάνει τόσο νωρίς. Δεν μπορεί να πεθάνει γενικότερα.

Το ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ αναφέρεται στην ίδια, ναι, αλλά είναι ευθεία αναφορά και στις prequel, ομώνυμες νουβέλες του George R.R. Martin για το σύμπαν του ‘A Song of Ice and Fire’ (Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων), γνωστές και ως ιστορίες του Ser Duncan the Tall (Dunk) και του Egg. Του Aegon V Targaryen που ταξίδευε το Westeros με ψευδώνυμο και την αληθινή του ταυτότητα να είναι επτασφράγιστο μυστικό. Οι ιστορίες λαμβάνουν χώρα έναν περίπου αιώνα πριν τα γεγονότα του ‘Game of Thrones’ και περιγράφουν τις περιπέτειες των δύο. Μία κάπως απίθανη φιλία που ξεκίνησε όταν ο μικρός Aegon γνώρισε τον hedge knight – έναν ιππότη χωρίς αφέντη δηλαδή, φτωχό, που προστατεύει τους αδύναμους – και του ζήτησε να γίνει ο ιπποκόμος του. Ο Duncan συμφώνησε γιατί υπέθεσε ότι, επειδή ο Aegon θα ζούσε ταπεινά δίπλα του, θα γινόταν καλύτερος άνδρας από τους αδερφούς του, Aerion και Daeron.

Σε συνέντευξή του το 2016, ο George R.R. Martin επιβεβαίωσε κάτι που οι αναγνώστες υποπτευόμασταν. Ότι ο Ser Duncan the Tall ήταν πρόγονος της Brienne. Και μπορεί να μην ήταν ακατανίκητος – ή όσο ικανή είναι η Brienne τελοσπάντων – αλλά ήταν φτιαγμένος από τα υλικά που φτιάχνονται οι ιππότες στα παραμύθια που σταμάτησε να πιστεύει η Sansa. Πιστός και πάντα δίκαιος, ο Duncan ήθελε πάντα να βοηθά τον ανίσχυρο και τον άτυχο. Και είναι ζωντανός στη Brienne.

Δεν υπάρχει πιο καθαρός, αγνός χαρακτήρας από εκείνη στη σειρά. Ήταν η ανιδιοτελής της αγάπη για τον Renly Baratheon που την έβαλε στο τάγμα του, η αφοσίωση στην Catelyn Stark που την οδήγησε στις κόρες της, η πίστη της στο Γενικό Καλό που την έχει κρατήσει μακριά από συνομωσίες.

Γι’ αυτό και δεν πιστεύω (ή δεν θέλω να πιστέψω!) πως η Brienne of Tarth θα πεθάνει έτσι. Είναι η πρώτη γυναίκα ιππότης. Έχει την κληρονομιά του Duncan και τώρα χτίζει τη δική της. Υπάρχουν τραγούδια που πρέπει να γραφτούν για τον μύθο της Brienne κι αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ο μύθος της πρώτης γυναίκας με το στάτους της μόλις ξεκίνησε.

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Το όπλο που ζήτησε η Arya έχει τις ρίζες του στο βαθύ Westeros
Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους τίτλους αρχής του ‘Game of Thrones’
Διάβασα αυτή τη θεωρία για το ‘Game of Thrones’ και συγκλονίστηκα