CASA DE PAPEL

Casa de Papel: Τελικά ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει στην τέταρτη σεζόν

Προσπαθούμε να απαντήσουμε στα πιο κρίσιμα ερωτήματα της τέταρτης σεζόν του Casa de Papel, με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Αν μας έλεγε κάποιος όταν τελείωνε η τρίτη σεζόν του Casa de Papel, πως θα βλέπαμε την τέταρτη εν μέσω μιας πανδημίας, όπως αυτή του κορονοϊού, και κλεισμένοι σε καραντίνα στα σπίτια μας, θα τον περνούσαμε για τρελό. Ή στην καλύτερη θα του προτείναμε να γράψει κάποιο σενάριο για επόμενη σειρά του Netflix.

Η πραγματικότητα, όμως, μερικές φορές επιφυλάσσει μεγαλύτερες εκπλήξεις ακόμα κι από αυτές που μας έχουν συνηθίσει οι ταινίες και οι σειρές. Από την άλλη, μπορούμε να δούμε και το θετικό του πράγματος. Καραντίνα, κλεισμένοι σπίτι και τι καλύτερο από την πρεμιέρα της τέταρτης σεζόν του Casa de Papel στις 3 Απριλίου;

Ευτυχία, η οποία για τους περισσότερους φανατικούς της σειράς (βλέπε και τον γράφοντα) θα κρατήσει λιγότερο από οκτώ ώρες. Τι; Μη μου πεις ότι θα μπορέσεις να αντισταθείς από το να δεις σερί όλο τον κύκλο;

Επειδή λοιπόν η πρεμιέρα κοντοζυγώνει, καλό θα ήταν να δούμε αναλυτικά που έχουμε αφήσει τα πράγματα την προηγούμενη σεζόν, αλλά και τι περιμένουμε να δούμε τώρα. Να σημειωθεί κάπου εδώ ότι η τέταρτη δεν θα είναι και η τελευταία σεζόν της σειράς, μιας και αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από το Netflix, θα δούμε λογικά όχι μία, αλλά δύο ακόμη.

Προφανώς και το κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν SPOILERS, επομένως συνεχίζεις την ανάγνωση με δική σου ευθύνη.

Όφειλα να σε προειδοποιήσω.

Flashback στην τρίτη σεζόν

Σε παλαιότερο κείμενο είχαμε κάνει λόγο για μερικά ερωτήματα που μας άφησε η προηγούμενη σεζόν. Αυτή τη φορά, έχοντας πολλές περισσότερες πληροφορίες στα χέρια μας, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε πολλά από αυτά. Βέβαια, ας θυμηθούμε πρώτα που είχαμε αφήσει τα πράγματα.

Για να κάνουμε αυτό το απαραίτητο catch, κάθισα και ξαναείδα από την αρχή τον τρίτο κύκλο. Ομολογώ πως σε σχέση με τους πρώτους δύο, θυμόμουν πολύ λιγότερες λεπτομέρειες του τρίτου, κάτι που φυσικά μπορεί να σημαίνει ότι δεν τον βρήκα και τόσο ενδιαφέρον όσο τους άλλους δύο. Ίσως γιατί δεν συμμετείχε πολύ ο Berlin; ΙΣΩΣ.

Ας κρατήσουμε, όμως, τα βασικότερα για να μην χαθούμε στη συνέχεια. Δύο χρονιά μετά την ‘τέλεια ληστεία’ στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Ισπανίας, η συμμορία του Profesor ξαναμαζεύεται, αυτή τη φορά για έναν μεγαλύτερο, ακόμα πιο δύσκολο στόχο, την Τράπεζα της Ισπανίας. Αυτό ήταν και το αρχικό σχέδιο του Berlin, ο οποίος μπορεί να θυσιάστηκε στη δεύτερη σεζόν, όμως τον βλέπουμε στην τρίτη μέσω αρκετών flash backs (kάπου εδώ να πούμε ότι τα flash backs του Berlin θα συνεχιστούν και στον τέταρτο κύκλο).

Η ληστεία στην Τράπεζα, όμως, εκτός από τα χρήματα έχει και στόχο την απελευθέρωση του Rio, ο οποίος μετά από ένα βλακώδες λάθος του με την Tokio, έπεσε στα χέρια των αρχών. Επίσης, σε αυτό τον κύκλο γνωρίζουμε και κάποιους νέους χαρακτήρες, όπως τον Palermo, τον Bogota, τον Marseille, αλλά και τη νέα Inspectora, η οποία είναι δέκα φορές πιο αχώνευτη από την προηγούμενη.

Αυτά για το αρχικό concept του story. Fast forward τώρα στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν. Τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα είναι ουσιαστικά δύο. Η ζωή της Nairobi, η οποία δέχθηκε μια σφαίρα κοντά στο στήθος, αλλά και η στάση της Raquel ή Lisboa, η οποία συλλαμβάνεται από τις αρχές. Το τελευταίο ειδικά γίνεται, αφήνοντας τον Profesor να νομίζει ότι η αστυνομία τη δολοφόνησε. Κάτι που φυσικά τον κάνει να πατήσει εσπευσμένα το κουμπί που γράφει ‘ΧΑΟΣ’.

Για μια ακόμη καλύτερη επανάληψη των όσων έγιναν, μπορείς να τσεκάρεις και το αναλυτικό review του τρίτου κύκλου.

Θα ζήσουν ή θα πεθάνουν;

“Όλα μπορούν να χαλάσουν στη στιγμή”, λέει η Tokio στην αρχή του επίσημου τρέιλερ της τέταρτης σεζόν που ανέβασε πριν μερικές ημέρες το Netflix. Μια Tokio, άλλωστε που μας έχει συνηθίσει καιρό τώρα σε τέτοια ‘λάθη’ που μπορούν να τινάξουν όλα ολόκληρο σχέδιο στον αέρα.

Βέβαια, αυτή τη φορά σε ένα τέτοιο λάθος έπεσε η Nairobi, ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες της σειράς, με τη ζωή της πλέον να κρέμεται από μια λεπτή κλωστή. Σύμφωνα με το τρέιλερ, η Nairobi θα παλέψει με τη ζωή της, αλλά θα καταφέρει να επιζήσει, αφού στο τελευταίο teaser φαίνεται ξεκάθαρα πως ανοίγει τα μάτια της.

Όχι που θα άφηναν να ‘φύγει’ η Nairobi. Παιδιά δεν γίνεται Casa de Papel, χωρίς Nairobi.

Δεν γίνεται, όμως, σε ολόκληρη σεζόν να μην πεθάνει κανείς. Έτσι δεν είναι; Τι νόημα θα είχε άλλωστε αν όλα πήγαιναν καλά; Και ποιανού ο θάνατος θα είχε τις λιγότερες επιπτώσεις στη συμμορία και στο σχέδιο;

Μήπως του Helsinki; Σε ένα καρέ του τρέιλερ, δυστυχώς, τον βλέπουμε να κρέμεται από ένα σχοινί στον αέρα, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως θα τον ‘χάσουμε’ στη μάχη. H Alba Flores (σ.σ. Nairobi) σε πρόσφατη συνέντευξή της είπε σχετικά με την τέταρτη σεζόν πως “οι fans της Nairobi θα υποφέρουν φέτος”. Αν δεν πεθάνει εκείνοι, μήπως εννοούσε το ‘υποφέρουν’, για το θάνατο του αγαπημένου της στη σειρά, του Helsinki; Πολύ πιθανό.

Παράλληλα, ο δημιουργός της σειράς Alex Pina δήλωσε στο ισπανικό ‘FormulaTV’ πως “η σειρά τελειώνει σε ένα σημείο, όπου όλα είναι ανοιχτά”. Αρχικά, ναι μας αποκάλυψε έμμεσα πως θα συνεχιστεί. Όμως, πολύ φοβάμαι πως μπορεί να τελειώσει σε αυτό ακριβώς το σημείο που τελείωσε και το τρέιλερ. Δηλαδή με μια χειροβομβίδα να σκάσει μέσα σε ένα ασανσέρ.

Ποιοι βρισκόντουσαν μέσα σε εκείνο το ασανσέρ τη δεδομένη στιγμή; Ο Rio και ο Denver. Μάλλον, αυτή η σκηνή, ίσως κόψει για τα καλά το – ψεύτικο – γέλιο του δεύτερου. ΕΛΠΙΖΩ και ΘΕΛΩ να μην βγει αληθινό αυτό το σενάριο.

Ο μεγάλος κακός της σεζόν

Σε κάθε σεζόν βρίσκουμε και κάποιον να μισούμε θανάσιμα. Είχαμε τον Αρτουρίτο, την πρώτη Inspectora, την δεύτερη, τώρα όπως όλα δείχνουν θα έχουμε τον Gandia. Τον θυμάσαι τον Gandia έτσι;

Είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας της Τράπεζας, τον οποίο οι ληστές είχαν δέσει στην τρίτη σεζόν. Α, ναι και παραλίγο να σκοτώσει τον Παλέρμο σε κάποια φάση, ωστόσο τον έκανε να τραυματιστεί στα μάτια. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε πολλά καρέ του τρέιλερ, o Gandia θα έχει αρκετά μεγάλο ρόλο σε αυτή τη σεζόν.

Καταφέρνει με κάποιο τρόπο να λύσει τα χέρια του από τις χειροπέδες και γνωρίζοντας πολύ καλά την Τράπεζα βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει με την αστυνομία απ’ έξω. Καθώς προχωράει η σειρά, γίνεται ο άνθρωπος κλειδί της αστυνομίας, αλλά έχει ένα δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις.

Πιάνει αιχμάλωτη την Tokio, λογικά είναι αυτός που στήνει τη θανάσιμη παγίδα στον Helsinki και γενικά τα κάνει λίγο όλα μπάχαλο. Δείχνει να είναι κάτι σαν τον Joker, ψυχάκιας, τρελός, γουστάρει το αίμα, αλλά σε αντίθεση με τον χαρακτήρα της DC, δεν έχει καθόλου χιούμορ.

Η απόφαση της Raquel/ Lisboa

Και φτάνουμε στην Inspectora. Βασικά την Lisboa, για να μην την μπερδεύουμε με την Sierra. Η αγαπημένη του Profesor συλλαμβάνεται από την αστυνομία και θα περάσει αρκετά δύσκολα σε αυτή τη σεζόν. Είναι φυσικά ο άνθρωπος που γνωρίζει τα πάντα, ήταν πλάι στον καθηγητή σε κάθε βήμα και αν τολμήσει και πει τα όσα ξέρει, τότε όλα θα ανατιναχτούν.

Η εκνευριστική τωρινή Inspectora είναι δεδομένο πως θα τη ‘βασανίσει’ μέχρι να πάρει αυτό που θέλει, ενώ σύμφωνα με το trailer της δίνει δύο επιλογές. Αν μιλήσει, δεν θα την αγγίξει κανείς και θα είναι ελεύθερη. Αν δεν μιλήσει θα πάει 30 χρόνια φυλακή, ενώ συνέπειες θα έχει και η οικογένειά της. Λίγο δύσκολο αυτό το δίλημμα, έτσι; Οικογένεια και ελευθερία ή Profesor και φυλακή;

Αν επιλέξει το πρώτο πάντως, θα δικαιώσει και την Tokio που είχε προειδοποιήσει τον Profesor από την αρχή του τρίτου κύκλου πως θα τους προδώσει.

Σίγουρα, αυτή η ληστεία μόνο ‘τέλεια’ δεν είναι. Δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη και όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Τα ερωτήματα είναι πολλά και περιμένουμε απαντήσεις. Απέχουμε μόλις λίγες ημέρες πλέον από το να μάθουμε ποιος θα ζήσει, ποιος θα πεθάνει, ποιος θα βγει από την Τράπεζα και ποιος θα καταλήξει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Μέχρι τότε θα τραγουδάμε το Bella Ciao από τον καναπέ του σπιτιού μας και θα ονειρευόμαστε το πότε θα τελειώσουν όλα αυτά και θα καταφέρουμε κι εμείς να βγούμε και πάλι έξω ασφαλείς.