Netflix
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Control Z, το μεξικάνικο που δεν έχεις συνηθίσει

Η νέα teen drama σειρά του Netflix ήρθε για να μας θυμίσει ότι έχουμε πουλήσει την ιδιωτικότητά μας αρκετό καιρό τώρα.

Μια από τις φανταστικές θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν σε καιρό Covid-19 (με τους ειδικούς να εξηγούν πως αυτό το χόμπι είναι ο τρόπος που ‘χουν κάποιοι να διαχειρίζονται μια πραγματικότητα που φαίνεται τρομακτική -οπότε πάμε πάσο) θέλει να μην υπάρχει ιός και όλα να γίνονται, ώστε με το εμβόλιο να μας βάλουν ‘τσιπάκια’. Και έτσι να ‘χουν πρόσβαση σε ό,τι κάνουμε -και ό,τι είμαστε.

I have got news for you: έχουμε παραδώσει την ύπαρξη μας εδώ και χρόνια. Οικειοθελώς. Θες τον πιο απλό -έως αστείο- τρόπο; Υπάρχει κάποιος που να μην έχει συνδεθεί -ποτέ- με free WiFi; Όχι. Άρα δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει δώσει το ελεύθερο σε όποιον έχει τις σχετικές γνώσεις, να ‘μπει’ σε ό,τι στοιχείο τον αφορά και υπάρχει online.

Αυτό είναι το story του Control Z, του teen drama που ‘φόρτωσε’ προσφάτως το Netflix και είναι στα δημοφιλέστερα της Ελλάδας.

Η χώρα προέλευσης του Control Z είναι το Μεξικό. To Control+Z είναι ο πιο σύντομος τρόπος που ‘χεις να πάρεις πίσω το όποιο λάθος έχεις κάνει, ενώ είσαι σε υπολογιστή (το undo). Αντιστοιχεί και σε αυτό που θα εύχονταν να μπορούσαν να κάνουν όλοι οι μαθητές σχολείου (El Colegio Nacional), με ζητήματα που τους αφορούσαν και τα έκρυβαν από τους -κατά των ιδίων το ρηθέν- φίλους τους. Σε βαθμό που οι σχέσεις δεν ήταν ειλικρινείς ή αυθεντικές. Σου θυμίζει κάτι όλο αυτό; Κάτσε. Έχω και συνέχεια.

Ο hacker που παραβίασε τα smart phones όλων των μαθητών, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη προστασίας στο free WiFi του σχολείου, δεν το έκανε γιατί δεν είχε τι άλλο να κάνει. Στο επίκεντρο της όλης ιστορίας τίθεται η προδοσία και το πού μπορεί να φτάσει κάποιος, όταν νιώθει εξαπατημένος και πληγωμένος από ανθρώπους που πίστευε πως ήταν δικοί του -αλλά αποδεδειγμένα δεν ήταν.

Δεν θα σου πω το όνομα του μαθητή που ‘έστησε’ όλη την πλεκτάνη -γιατί θα γίνω η μάνα του spoiler, σε ένα drama που το τέλος δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι (σοκ). Άρα, δεν του αξίζει. Και δεν σου αξίζει. Θα σου πω πως για να εκδικηθεί όσους τον πόνεσαν, αποφάσισε να τους βάλει να διαλέξουν (έναν, προς έναν) μεταξύ της προστασίας του μυστικού τους και της προδοσίας ενός φίλου τους. Μάντεψε τι διάλεξαν οι περισσότεροι;

Το NME έγραψε πως η σειρά είναι σαν να ‘παντρεύτηκαν’ το Gossip Girl με το Black Mirror και να ‘γέννησαν’ τέλος ανάλογο του Sherlock.

Θα αισθανθείς να συνδέεσαι με αυτά που βλέπεις, όπως και οργή. Κάνουν πέρασμα όλα τα ‘SOS’ των σύγχρονων παραγωγών, όχι όμως γιατί κάπως έπρεπε να τα βάλουν οι σεναριογράφοι για να είναι στο πνεύμα της εποχής. Όλα γίνονται επί της ουσίας. Από την transgender μαθήτρια, έως το ομόφυλο -απαγορευμένο- ζευγάρι, έως τη διάθεση να κάνεις κακό στον εαυτό σου, ως απάγκιο της αδυναμίας σου να ελέγξεις τον πόνο της ψυχής σου κλπ, κλπ.

Θα δεις και την ατιμωρησία ανθρώπων που έχουν τα μέσα (επιρροή) για να κάνουν ό,τι γουστάρουν, χωρίς να πληρώνουν ποτέ το τίμημα -μέχρι που προδίδονται κι αυτοί. Όπως και θα δεις πώς αλλάζουν τα mentalité και οι συμπεριφορές, όταν κάποιος βρίσκεται από το ζενίθ στο ναδίρ -και αρχίζει να ζει αυτά που κορόιδευε στους άλλους, γιατί ως γνωστόν karma is a bitch.

Θα διαπιστώσεις (θυμηθείς) και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τα όρια και τελικά, πώς μια αντίδραση πάνω στα νεύρα, μπορεί να στοιχίσει τη ζωή κάποιου -και τη δική σου.

Θα καταλήξεις στο ότι η ζωή είναι πολύ απλή, όταν είσαι με τους άλλους όσο έντιμος και κατανοητικός είσαι με τον εαυτό σου. Όταν έχεις δομήσει -συνήθως μέσα από λάθη και δοκιμές- προσωπικότητα που γουστάρεις και ουδόλως σε απασχολεί αν τη γουστάρουν και όλοι οι άλλοι. Αν δηλαδή, είναι κοινωνικά αποδεκτή.

Αν με ρωτάς, θα σου πω ότι το Control Z σε κάνει να σκέφτεσαι πως η διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου (σε όποιο επίπεδο) είναι αυτό που κάνει πιο ενδιαφέρουσα μια κοινωνία. Όπως και ότι η αλήθεια σώζει. Άσε που κρατάει μακριά αυτούς που είναι χρήσιμο να μένουν μακριά -αν δεν μπορούν να καταλάβουν πως είναι δικαίωμα του καθενός να ζει όπως γουστάρει, εφόσον δεν ενοχλεί κανέναν άλλον.