ΒΙΒΛΙΟ

Ειδικά τώρα αξίζει να δει κανείς το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για τον Χρήστο Βακαλόπουλο

Το Play it again, Χρήστο του Σταύρου Καπλανίδη συστήνει εδώ και πολλά χρόνια τον εκλιπόντα συγγραφέα στο ολοένα και μεγαλύτερο κοινό που αδημονεί να διαβάσει τη Γραμμή του Ορίζοντος.

H Γραμμή του Ορίζοντος, το κατά γενική ομολογία καλύτερο και σίγουρα το πιο ξακουστό από τα λογοτεχνικά βιβλία του Χρήστου Βακαλόπουλου, κυκλοφόρησε το 1991.

Στη βιογραφία του συγγραφέα από τον πατέρα του διαβάζουμε: «Η έμπνευση είναι ξαφνική, ενώ, ασφαλώς, η ωρίμανση του θέματος είχε προηγηθεί, σε βραδύτερη διεργασία. Μετά κάποιες δοκιμές τόνου και ύφους, βρίσκει αυτό που θέλει και το γράφει στην αρχή του χρόνου. Κυκλοφορεί τον Οκτώβριο. Είναι το ωριμότερο έργο του. Αποχαιρετισμός σε όλα όσα είχαν ζυμωθεί με τα νιάτα του και στροφή προς άλλες κατευθύνσεις. Ακολουθεί τον δρόμο προς την ιερή μελωδία της πραγματικότητας, αχνοφέγγει η στροφή του προς το πνεύμα της Ορθοδοξίας».

Ένα πολυσυζητημένο βιβλίο που, 33 χρόνια μετά την αρχική του έκδοση και 31 αφότου ο σπουδαίος συγγραφέας έφυγε από τη ζωή, όντας προ πολλού εξαντλημένο, έφτασε να πωλείται προς 75 «σαν καινούριο» («Έκδοση 1991. Καθαρές  σελίδες. Καμία σημείωση. Καμία τσάκιση. Φυσιολογική καταπόνηση κυρίως στο οπισθόφυλλο   από την ανάγνωση και τον χρόνο. — Το εξώφυλλο είναι άθικτο, χωρίς γρατζουνιές ή τσακίσματα. Οι σελίδες είναι άθικτες και δεν έχουν σημάδια από σημειώσεις» γράφει ο μεταπωλητής).

Η πρόσφατη είδηση της επανακυκλοφορίας του βιβλίου (αλλά και των υπόλοιπων λογοτεχνικών του έργων) έγινε, δεδομένης της εκκωφαντικής ζήτησης, εύλογα viral – ναι, μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο για ένα τόσο παλιό τίτλο σε μια χώρα με τραγικά ποσοστά φιλαναγνωσίας και πάρα πολύ κόσμο να μη διαβάζει ούτε καν ένα βιβλίο το χρόνο.

«Από σήμερα ξανά σε κυκλοφορία τα βιβλία του Χρήστου Βακαλόπουλου από την Εστία. Οι εξαντλημένοι τίτλοι θα ανατυπωθούν μέσα  στους επόμενους μήνες» σημείωνε τις προάλλες στη λιτή του ανακοίνωση ο εμβληματικός εκδοτικός οίκος.

Σε αυτούς τους εξαντλημένους τίτλους σήμερα πρέπει να προσθέσετε ξανά και το περιβόητο κύκνειο άσμα του Βακαλόπουλου, μιας και ήδη στο hestia.gr δεν υπάρχει απόθεμα. Στοιχηματίζουμε όμως ότι σύντομα θα γίνει ανατύπωση.

Μέχρι τότε, έχοντας κατά νου ότι «το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να μας συμβεί είναι αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή, γιατί οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει καν», μπορείτε να εντρυφήσετε στο πώς έζησε και τι έπραξε ο μεγάλος εκλιπών βλέποντας το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Σταύρου Καπλανίδη (1945-2019) που απέσπασε το Βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007. Είχε, μάλιστα, δώσει ο ίδιος ο σπουδαίος κινηματογραφιστής την άδεια για να ανέβει στο YouTube.

Κανείς δεν θα σας παρεξηγήσει αν το πατήσετε play ξανά και ξανά…