ΒΙΒΛΙΟ

Εξασφαλίζει το απόλυτο λιώσιμο στην παραλία, 10 γράμματα

Ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλους εκείνους τους δυνατούς λύτες που σπαζοκεφαλιάζουν κάθε καλοκαίρι για αυτό το ρημάδι, το τρία καθέτως.

Σε ένα γκρουπ θέραπι, λένε ότι μπορείς να πεις οτιδήποτε θες. Καλό, κακό, τρελό, παράλογο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το θέμα είναι να το πεις και να βγει από μέσα σου. Τώρα αν αυτό, θα είναι η μεγαλύτερη σοφία ή κοτσάνα είναι ένα άλλο θέμα. Που ουσιαστικά, δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους παρευρισκομένους.

Με την άδειά σου, θα ήθελα να μας γράψω για λίγες μόνο γραμμές σε ένα τέτοιο γκρουπ. Να μας καθίσω σε δύο αντικριστές στον κύκλο, καρέκλες, να σε κοιτάξω στα μάτια και με τα χέρια ριγμένα προς τα κάτω λες και ξεχαρβαλώθηκαν, να πω με τρεμάμενη χαμηλή φωνή:

‘Μετράω σταυρόλεξα’.

Ο συντονιστής του γκρουπ, Κώστας Πρέκας (ή είμαστε τρολ ή δεν είμαστε), λογικά θα μου πει ένα “Έρρικα, μπράβο που το παραδέχθηκες, αλλά θέλεις να μας πεις τι ακριβώς εννοείς;” και εγώ, με την κλασική και εικονογραφημένη μου αντίδραση θα του απαντήσω: “Εμ, δεν με αφήσατε όμως να ολοκληρώσω. Τέλος πάντων, εννοώ ότι όπως κάποιοι εδώ μέσα, μπορεί το καλοκαίρι μετράνε παγωτά ή μπάνια ή χάπια (μην ξεχνάμε και πού βρισκόμαστε) εγώ, μετράω σταυρόλεξα. Λυμένα“.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα μπορούσα να σου μεταφέρω την κατάστασή μου λίγο πιο κινηματογραφικά με ένα ‘βλέπω παντού κενά και λέξεις’ αλλά εντάξει, ο Πρέκας ήταν δυνατό χαρτί. Τέλος πάντων. Εκείνο που εδώ και τρεις παραγράφους (πώς περνάνε οι λέξεις με καλή παρέα) προσπαθώ να σου πω είναι ότι επιτέλους, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σταυρόλεξο. Και να την υπέροχη συμβολή του στις καλοκαιρινές μας διακοπές.

*Προχωρώ με μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτού του μαγικού ‘περιοδικού’ που κάνει και τους πιο χαώδεις τύπους να αγαπήσουν τα τετραγωνάκια. Προσοχή, προσοχή αν είσαι από αυτούς που δεν έχουν χάσει ώρες με το ‘τι μπορεί να είναι μωρέ αυτό’ να τους τριβελίζει το μυαλό ή αν, ακόμα χειρότερα είσαι από τους SUDOKUκοκικούς, σε παρακαλώ πήγαινε σε άλλη παραλία. Δεν μπορείς να καταλάβεις. Δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι ο Τζον Σνόου. 

Πέντε οριζοντίως: Το παθαίνεις από την πρώτη κιόλας λέξη που θα βρεις (7 γράμματα)

Μιλάμε για το απόλυτο κόλλημα. Δεν υπάρχει φορά που να έχω ξεκινήσει ένα σταυρόλεξο, δηλαδή να έχω γράψει την πρώτη λέξη, και να μην έχω κάψει από εγκεφαλικά κύτταρα μέχρι δέρμα (κάθομαι στον ήλιο, είμαι κορίτσι) μέχρι να συμπληρώσω και το τελευταίο τετράγωνο.

Η αλήθεια είναι ότι σταυρόλεξα, δεν λύνουμε ούτε εσύ ούτε εγώ μόνο στην παραλία. Σταυρόλεξα μπορείς να λύσεις και στα πιο απίθανα μέρη. Και όχι, προφανώς και δεν εννοώ την τουαλέτα. Στην διαδρομή από την θάλασσα μέχρι την ταβέρνα, στο τραπέζι μέχρι να έρθουν οι πρώτοι μεζέδες και μετά αντίο ζωή, στο σπίτι, μέχρι ‘να ζεστάνει το νερό’* για να μπούμε για μπάνιο. Γενικά, μετά το ποπ, δεν έχει στοπ είναι η φάση μας. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλοι σε θέση να καταλάβουν το μεγαλείο ενός ‘το βρήκα’.

*Πού τα πουλάμε ακόμη αυτά με το νερό, αλήθεια, πού. Και ποιος τα αγοράζει.

Δέκα οριζοντίως: Το σταυρόλεξο που αγαπάμε (12 γράμματα)

Το σκανδιναβικό βεβαίως, βεβαίως. Και το ξύλο, βγήκε από τον παράδεισο. Άσχετο, για αυτούς που συμφωνούν, ας το ψάξουν λίγο περισσότερο εκείνοι που διαφωνούν.

 

Ρε παιδιά αλήθεια, υπάρχει καλύτερη εφεύρεση από αυτή του σκανδιναβικού σταυρόλεξου; Είναι τόσο ωραίο και ευανάγνωστο. Με τα άλλα μου βγαίνουν κάθε φορά τα μάτια να μετράω κυβάκια. Πολύ μικρά ρε παιδί μου. Άσε που, δεν έχουν σχεδόν ποτέ κεντρική φωτογραφία. Εντάξει σόρι, αλλά το λες και λίγο μίζερο αυτό.

Τρία καθέτως: Ο αριθμός 528 (@#$@:#$@# γράμματα)

Πόσα νεύρα. ΠΟΣΑ ΝΕΥΡΑ. Εκεί που τα έχεις βρει όλα, μέχρι και το πώς λέγεται αυτός που μιλάει αλαμπουρνέζικα, στη μεγάλη εικόνα της σελίδας, βλέπεις μερικά κενά. Τι κενά είναι αυτά; Αυτοί οι ρημαδοαριθμοί. Αυτοί που μας έχουν φάει τη ζωή μας έχουν φάει. Καλά το τι γκρίνια μπορώ να γράψω εδώ, μην τα συζητάς. Αλλά σταματάω γιατί ευτυχώς, υπάρχουν πίσω οι λύσεις και όλα καλά.

Παρεμπιπτόντως, τώρα που το ξανασκέφτομαι, το λες και ψυχαναγκαστικό αυτό που γυρνάω πίσω για να συμπληρώσω τα γράμματα. Εντάξει, βγαίνω από το mode ψυχοθεραπείας, σόρι. Αλλά, πες μου ότι το κάνεις και εσύ! Να έχω παρέα.

Οχτώ καθέτως: Άφωνη αγάπη (2 γράμματα)

Και κοσμική. Το ΓΠ και κάθε ‘γπ’ που βρίσκουμε μπροστά μας ενώ λύνουμε το σταυρόλεξο και μας δίνει εκείνο το γράμμα που θα μας ξεκολλήσει και θα μας φέρει μία μουντζούρα πιο κοντά στο ‘το βρήκα’ που λέγαμε παραπάνω. Αξία, ανεκτίμητη.

*Αυτό το ΓΠ που παραπέμπει στον Γιωργάκη, είναι τυχαίο. Γενικά, οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα ή καταστάσεις, παρακαλώ να θεωρηθεί τυχαία. Ευχαριστώ.

Επτά οριζοντίως: Ο εικονιζόμενος της φωτογραφίας (βάλε όσα γράμματα θες, είμαι γαλαντόμος)

Αυτό που ξεφυλλίζεις μέχρι να βρεις εκείνη τη φάτσα που και κάτι σου θυμίζει αλλά (κυρίως) και έχει μεγάλο επίθετο ώστε να σε ξελασπώσει σε γράμματα, είναι τόσο φανταστικό και συγκινητικό που αλήθεια, δεν ξέρω πώς να το περιγράψω. Θα μου πεις “παιδί μου, πας καλά; Με τι κάθεσαι και συγκινείσαι;” Αλήθεια, το έχω κάνει τόσες φορές, σε τόσες διακοπές που αυτή η αναζήτηση του κατάλληλου προσώπου έχει σχεδόν ταυτιστεί με τις αναμνήσεις μου.

Άσχετο, αλλά αν είσαι από αυτούς που προτιμούν αντικείμενα από πρόσωπα, αλήθεια σε φοβάμαι λίγο. Δεν ξέρω γιατί ρωτάω, αλλά μήπως μιλάς και για τον εαυτό σου σε τρίτο ενικό;

Πέντε καθέτως: Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, όχι ρακέτες σε θάλασσες και ακτές (10 γράμματα)

Μόνο σταυρόλεξο. Εντάξει, και το βιβλίο είναι εξαιρετικά δυνατός σύμμαχος στο λιώσιμο αλλά σαν το σταυρόλεξο, δεν έχει. Και ναι, εγώ είμαι εκείνη που πέρσι τέτοια εποχή σου έγραφα ότι σαν το τάβλι δεν έχει. Δεν το παίρνω πίσω. Απλά το τάβλι είναι σαν την αγάπη, θέλει δύο. Ενώ το σταυρόλεξο;

*Εντάξει ναι, είναι ωραία να συμπληρώνετε ο ένας τον άλλον και στο σταυρόλεξο. Είναι φανταστικό για την ακρίβεια, γιατί βλέπεις πόσα πράγματα μπορεί να ξέρει ο άνθρωπός σου και να καταλήγεις στο τέλος ενός παιχνιδιού να τον εκτιμάς ένα τσικ περισσότερο. Στα έχω ξαναπεί και για το Quizdom αυτά περί εκτίμησης, οπότε δεν το τραβάω άλλο. Αλλά, σε αυτήν τη ζωή δεν υπάρχουν μόνο δεσμευμένοι. Και οι singles; Τι θα κάνουν; Θα δέσουν μία πέτρα και θα πέσουν στη θάλασσα;

Κλείνω με την πιο σοβαρή πληροφορία-άσσος στο μανίκι μου για να αγαπήσεις λίγο περισσότερο το σταυρόλεξο. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά εξαιρετικά στην καταπολέμηση της Νόσου του Αλτζχάιμερ.

*Επιβεβαιώνω. Η τραγική μου μνήμη, κάθε καλοκαίρι παίρνει δυναμωτικές ενέσεις. Αυθυποβολή; Σκασίλα μου αν είναι. Το θέμα είναι ότι πιάνει.

**Αν με πετύχεις στην παραλία και το έχω μπροστά μου και να μασάω το στυλό με νεύρα, τότε έλα να δώσεις μία βοήθεια. Μην με αφήσεις να σκάω μέσα στη ζέστη.