PREVIEWS

Έτερος Εγώ: Η Νέμεσις θα έρθει για όλους στην τελευταία σεζόν

Το Έτερος Εγώ και ο Δημήτρης Λαΐνης ετοιμάζονται να μας αποχαιρετήσουν, επτά χρόνια μετά την πρώτη μας γνωριμία μαζί τους.

Πώς θα έμοιαζε το σκηνικό της ελληνικής μυθοπλασίας αν δεν είχε συμβεί το Έτερος Εγώ; Το 2019 άλλωστε αναρωτιόμασταν εάν η σειρά θα έσωζε την ελληνική τηλεόραση. Ακουγόταν δραματικό από τότε, αλλά δεν ήταν και τόσο εάν θυμηθούμε την πνιγμένη σε ριάλιτι, ασθενική αφηγηματικά εκείνη περίοδο της εγχώριας τηλεόρασής μας. Ως παραγωγή συνδρομητικής, η σφυγμομέτρηση της επιτυχίας του θα περιοριζόταν υποτίθεται στους συνδρομητές της Cosmote TV, όμως δεν έγινε έτσι τελικά.

Το Έτερος Εγώ – Χαμένες Ψυχές είχε κάνει την πρεμιέρα του στην ανοιχτή τηλεόραση στο Star, με τηλεθέαση ύψους 25.8% στο δυναμικό κοινό και 20.5% στο γενικό σύνολο. Το ελληνικό κοινό είχε ανταποκριθεί σε μία προσεγμένη δουλειά, και μάλιστα είδους. Δεν ήταν και το πιο προφανές sell το Έτερος Εγώ, και ας είχε μέσα του την υπόσχεση που γεννάει η επιτυχία μίας προγενέστερης ταινίας.

Το Έτερος Εγώ ήταν αρχικά ταινία του 2016, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσαφούλια. Μία περιπέτεια αστυνομικού μυστηρίου που ακολουθούσε έναν Καθηγητή Εγκληματολογίας (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) στην προσπάθειά του να βοηθήσει την αστυνομία να εξιχνιάσει μία δολοφονία, που είχε τότε αποσυρθεί από τα σινεμά με την αφορμή μίας δολοφονίας και μίας απόπειρας δολοφονίας κατά οδηγών ταξί.

Εκτός της αίθουσας όμως, η ταινία είχε έναν δεύτερο κύκλο ζωής μετά την ελεύθερη, νόμιμη κυκλοφορία της μέσω του YouTube από πρωτοβουλία του δημιουργού της. Ως την πρεμιέρα της σειρά στο Star μετρούσε 2,5 εκατομμύρια views (πλέον έχει φτάσει τα 8 εκατομμύρια).

Ακόμα και αν δεν ήταν όλα τους views από μοναδικούς χρήστες, είναι αυτονόητο να υποθέσει κανείς πως ούτως ή άλλως η ταινία δεν προβαλλόταν κάθε φορά από ένα και μοναδικό άτομο απαραιτήτως. Θα το είδαν μαζί και ζευγάρια, θα το είδαν μαζί και παρέες, θα το είδαν μαζί και οικογένειες ακόμα.

Τα 2,5 εκατομμύρια views πάντως από μόνα τους είναι ένα άπιαστο νούμερο εισιτηρίων για οποιαδήποτε ελληνική ή ξένη ταινία στις αίθουσές μας. Η απόφαση του Τσαφούλια να παρέχει δωρεάν το δημιούργημά του ήταν μια σωστή κίνηση που σίγουρα έκρυβε σοβαρή αυτοπεποίθηση.

Έτερος Εγώ

Ήταν το ιδανικό σημείο εκκίνησης για μία ιστορία που θα προσφερόταν εύκολα και εξαρχής για τη γέννηση μίας αστυνομικής σειράς ταινιών, ή για τη γέννηση ενός procedural για την τηλεόραση. Οι Χαμένες Ψυχές επιβεβαίωσαν τις υποψίες μας, η Κάθαρσις που ακολούθησε διόρθωσε σε σημαντικό βαθμό την τάση της σειράς να λέει αντί να δείχνει και έληξε με ένα εκρηκτικό φινάλε, και τώρα η Νέμεσις μας προετοιμάζει για τον αποχαιρετισμό ενός χαρακτήρα που το ελληνικό κοινό τιμάει εδώ και επτά χρόνια.

Πλέον η ταυτότητα του Ερπετού είναι γνωστή σε εμάς, αλλά η αποκάλυψη ήρθε παρέα με μία τεράστια θυσία από τη σειρά.

Η Τόνια (Μελισσάνθη Μάχουτ) έχασε βίαια τη ζωή της σε μία επιχείρηση-φιάσκο της ελληνικής αστυνομίας, και έκτοτε ο Δημήτρης Λαΐνης πενθεί κλεισμένος στο σπίτι του, χωρίς να διδάσκει πια, πνιγμένος από ενοχές για τον θάνατό της που τροφοδοτούνται από τη μητέρα της, βρίσκοντας παρηγοριά μεταξύ ονείρων και παραισθήσεων γιατί μόνο εκεί μπορεί να τη συναντήσει. Ωστόσο, μία έκρηξη σε ένα γραφείο τελετών δεν αργεί να τον επαναφέρει στην ενεργό δράση, καθώς το τμήμα ανθρωποκτονιών ζητά και πάλι τη συμβολή του.

Παράλληλα, η εμφάνιση προσώπων από το παρελθόν οδηγεί σε συγκρούσεις και φέρνει τους πάντες αντιμέτωπους με τις συνέπειες των επιλογών τους. Φαίνεται πως η Νέμεσις θα έρθει για όλους, μιας που ο Σωτήρης Τσαφούλιας συνηθίζει να αποδίδει δικαιοσύνη στο τέλος των ιστοριών του.

Έτερος Εγώ

Στα δύο πρώτα επεισόδια οι εξελίξεις είναι βραδυφλεγείς, με έμφαση στο προσωπικό δράμα του Λαΐνη που είναι πια μέρος ενός ensemble και όχι ο μοναδικός φάρος μας στη σειρά, στη νέα (;) υπόθεση του Έτερος Εγώ, και στα νέα πρόσωπα που θα σχετιστούν με αυτή.

Η προσθήκη της Μαριάννας Τουμασάτου που τελικά δεν το ‘χει με τίποτα μέσα της να κάνει οτιδήποτε διεκπεραιωτικά είναι το highlight του φρέσκου καστ, έχουμε όμως επίσης Γιάννη Μπέζο σε ένα απολαυστικό reunion με τον Σπύρο Παπαδόπουλο, Κώστα Αρζόγλου, Σπύρο Μπιμπίλα, Αντίνοο Αλμπάνη, Κρατερό Κατσούλη, και Stan. Ναι, τον γνωστό, που μεγάλωσε μέσα στην αλητεία στα σοκάκια της Πάρου, σε ρόλο ντίλερ.

Τελευταία – προς το παρόν, θα πούμε και άλλα αργότερα για τη σειρά – μνεία θέλω να κάνω σίγουρα στους ατραγούδιστους ήρωες της σειράς, τους Αδερφούς Αλαχούζους που είχαμε φιλοξενήσει άλλοτε στο OneMan, καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up artists χολιγουντιανών προδιαγραφών. Θα συνεχίζουν να μας ανατριχιάζουν σίγουρα ως το φινάλε.