Tulip Entertainment
REVIEWS

Το F9 αναρωτήθηκε πόσο πιο εξωφρενικό μπορεί να γίνει ένα Fast & Furious

Ο Justin Lin στέλνει τους πρωταγωνιστές του Fast στο διάστημα και αυτό δεν είναι μέσα στα προβλήματα της ταινίας. Γιατρέ, είμαι σοβαρά;

Ποια άλλη μη-slasher σειρά ταινιών έχει φτάσει στην 9η – πρακτικά 10η – ταινία της όπως το saga των Fast & Furious; Θα περιμένω.

Το χρωστάει ξεκάθαρα στον Justin Lin. Μετά το δεύτερο Fast & Furious, το χειρότερο του franchise ίσως, ο Lin αναζωογόνησε τις ταινίες με την απλή φιλοσοφία του Tokyo Drift: “If you ain’t outta control, you ain’t in control”.

Κάπως έτσι μία σχετικά προσγειωμένη saga για παράνομους αγωνιστές δρόμων μεταμορφώθηκε σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν παρανοϊκών ταχυτήτων και σαπουνοπερικών υποπλοκών, που πλέον έχουν επισήμως στείλει τους πρωταγωνιστές του στο διάστημα. Ναι, το F9 βρίσκει δύο από τους ήρωες του Fast στο διάστημα και μάλιστα μέσα σε ένα αμάξι που έχει μετατραπεί σε πύραυλο. Και ξέρεις τι; Αυτό δεν είναι ανάμεσα στα προβλήματα της ταινίας. Το έχει κερδίσει κιόλας γιατί, με τα χρόνια, όσο πιο απερίσκεπτα και παράλογα γινόταν το θέαμα, τόσο πιο ειλικρινείς γίνονταν οι ταινίες για τους χαρακτήρες και τον πυρήνα τους. Μέρος της γοητείας είναι σίγουρα επίσης για πολλούς ο σεβασμός που έχει αναπτύξει το franchise για τις ιδιοτροπίες και το εγώ του Vin Diesel.

Fast & Furious Ο διευθυντής φωτογραφίας Stephen F. Windon μαζί με τον Justin Lin στο σετ του F9 / Tulip Entertainment
Ο διευθυντής φωτογραφίας Stephen F. Windon μαζί με τον Justin Lin στο σετ του F9

Στο F9 εμφανίζεται ως πατριάρχης του Fast, με τα πάντα να κινούνται γύρω και μέσα από αυτόν και το οικογενειακό του δράμα. Ο Dwayne Johnson έχει ανταλλαχθεί με έναν άλλον πρώην παλαιστή-νυν ηθοποιό, τον John Cena, ο οποίος υποδύεται τον μικρότερο αδερφό του Dom που δεν ήξερε κανείς ότι υπήρχε. Ο Cena φαίνεται πως είναι μπλεγμένος ως κατάσκοπος (!) σε μία υπόθεση που είχε απασχολήσει τον Mr. Nobody, και έτσι ο Dom κι η Letty που μεγαλώνουν το παιδί του πρώτου απομακρυσμένοι πλέον από τον πολιτισμό, αποφασίζουν να επιστρέψουν στη δράση. (Το πιο εξωφρενικό σημείο του F9 δεν είναι η αποστολή στο διάστημα, αλλά η επικριτική της ματιά της ταινίας στον Dom γιατί σε πρώτη φάση αρνείται το κάλεσμα της ομάδας μπας και ζήσει για να μεγαλώσει το παιδί του).

Η δράση στα χέρια του Lin είναι ξανά φρενήρης και παρανοϊκή. Δεν έχει την προσωπικότητα του Tokyo Drift ή το βάρος του Fast Five, αλλά όταν βλέπεις μετά από ένα χρόνο χωρίς σινεμά τη Michelle Rodriguez να ίπταται πάνω από ναρκοπέδια που εκρήγνυνται, ή ένα μαγνητικό (κυριολεκτικά) speed chase που απλώνεται στο Εδιμβούργο, απλά δε γίνεται να υποκριθείς πια ότι οι ταινίες μετράνε το ίδιο από τον καναπέ σου.

Στο σενάριο όπου ανακατεύεται για πρώτη φορά δεν τα πηγαίνει εξίσου καλά – τα φλάσμπακ είναι άτσαλα τοποθετημένα, η Cipher της Charlize Theron αράζει σε ένα neon κουτί, και ο χρηματοδότης του Cena θα μπορούσε να αφαιρεθεί από την ταινία χωρίς κανένα κόστος. Εδώ όμως μπαίνει ξανά η σωστή κατεύθυνση για το μέλλον του franchise κι ας παίρνει μόνο τη βάση.

To F9: The Fast Saga κυκλοφορεί σε θερινά σινεμά από την Tulip Entertainment.