ΣΙΝΕΜΑ

Free Guy: Τι θα συνέβαινε αν ένας background χαρακτήρας του Fortnite γινόταν ο κεντρικός ήρωας;

Σε αυτό το Q&A, ο Ryan Reynolds μας εξηγεί πως προέκυψε η ιδέα του Free Guy και γιατί αυτή είναι μια περιπέτεια που μπορεί να μιλήσει στο σημερινό κοινό.

Τι θα συνέβαινε αν μια μέρα συνειδητοποιούσες πως δεν έχεις τον έλεγχο της ζωής σου, της ίδιας της ιστορίας σου, αλλά ήσουν απλώς ο background χαρακτήρας ενός άλλου στόρι; Θα μου πεις, και θα έχεις δίκιο, αυτή δεν είναι εξάλλου κι η αλήθεια φίλε μου; Όλοι δεν είμαστε στο φόντο κάποιας άλλης ιστορίας;

Ενώ ξύνουμε μούσι και σκεφτόμαστε τα βαριά ζητήματα της ύπαρξης, ας το δούμε και λίγο πιο απλά -και διασκεδαστικά- το θέμα. Στο Free Guy ο Ryan Reynolds παίζει τον Guy, έναν τέτοιον ακριβώς ήρωα. Που καταλαβαίνει πως είναι απλώς στο πίσω μέρος ενός open world βιντεοπαιχνιδιού και αποφασίζει να κάνει κάτι για αυτό.

To Free Guy κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 12 Αυγούστου από την Feelgood Entertainment.

Για να μάθουμε περισσότερα για ένα από τα μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού -και σίγουρα εκείνου που μας ιντριγκάρει περισσότερο με την αρχική του ιδέα- εξασφαλίσαμε ένα αποκλειστικό Q&A με τον σταρ και παραγωγό της ταινίας. O Reynolds μιλάει σε αυτό για το πώς βρήκε εξαρχής το σενάριο, τι ήταν αυτό που τον κέρδισε στην ιδέα, πώς αναπτύχθηκε στη συνέχεια με τον σκηνοθέτη Shawn Levy, και τι είναι τελικά που κάνει το Free Guy μια ταινία που μπορεί να μιλήσει στο κοινό του σήμερα.

Ακολουθεί η απόδοση του Q&A:

Τι σου φάνηκε ενδιαφέρον στο πρωτότυπο σενάριο;

Αγάπησα την κεντρική ιδέα. Ένας ταμίας τράπεζας που ανακαλύπτει πως είναι χαρακτήρας στο φόντο ενός βίαιου open world βιντεοπαιχνιδιού. Μου φάνηκε συναρπαστικό! Ερωτεύτηκα τον χαρακτήρα του Guy, που αναζητά κάποιου είδους λέγειν στην ίδια του τη ζωή, και μια αίσθηση του ανήκειν. Θυμάμαι να το στέλνω κατευθεία στον Shawn Levy επειδή εκείνος κι εγώ θέλουμε εδώ και χρόνια να δουλέψουμε μαζί. Είμαι φαν του πολύ καιρό τώρα, όχι μόνο ως καλλιτέχνη, αλλά και ως ανθρώπου.

Τι είναι που τον κάνει ιδανικό σκηνοθέτη για το Free Guy;

Νομίζω είδε τα ίδια πράγματα που είδα κι εγώ στην ιστορία. Μου λείπει το είδος της αφήγησης που εκπληρώνει φαντασιώσεις και νομίζω ο Shawn σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Ξέραμε πως θα είναι πολλή δουλειά οπότε κάτσαμε με τον σεναριογράφο Zak Penn να δουλέψουμε κάθε σκηνή του σεναρίου και να σιγουρευτούμε πως θα χτίσουμε αυτό τον κόσμο με σωστό τρόπο. Ο Shawn είναι ακριβώς ο άνθρωπος που θες να χτίζεις κόσμους μαζί του.

Στεκόμασταν στις πλάτες γιγάντων, γιατί πολλά από αυτά στα οποία στοχεύαμε είχαν την αίσθηση του Επιστροφή στο Μέλλον, μια ταινία δηλαδή που εκπληρώνει φαντασιώσεις αλλά και που είναι αγέραστη με μια έννοια. Μπορείς να το δεις τώρα και να έχεις την ίδια εμπειρία που είχες το 1985, που δεν ισχύει για πολλές τέτοιου τύπου ταινίες. Θέλαμε να γεμίσουμε την ταινία με εκπλήξεις και λεπτομέρειες, ώστε και σε πολλαπλές θεάσεις να βλέπεις κάτι νέο.

Τι μπορείς να μας πεις για τον Guy;

Ο Guy έχει μια παιδική αθωότητα, έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα μοτίβα που ακολουθεί κάθε μέρα. Είναι τρομερά αισιόδοξος, αλλά μετά συναντά αυτή τη γυναίκα, τη Millie/MolotovGirl που τον βοηθά να ωριμάσει, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μιλήσει σε πολύ κόσμο. Τον βοηθά να ωριμάσει με ενδιαφέροντες τρόπους, και αποκτά τον έλεγχο του εαυτού του και την ικανότητα να αρχίσει να σκέφτεται αυτόνομα, ως αποτέλεσμα. Ο Guy βγαίνει από το φόντο και αυτό συνδέεται με τόσα πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Είναι σπάνιο να βρίσκεις ένα σενάριο ή να βρίσκεις έναν χαρακτήρα που έχει ένα τόσο σαφώς καθορισμένο arc, κι αυτό το λάτρεψα στο σενάριο. Επίσης, για να μιλήσω λίγο πιο παγκόσμια για την ταινία, μπορείς να πάρεις διαφορετικά στοιχεία αυτής της ιστορίας και να τα προβάλεις σε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Πώς ήταν η Jodie Comer ως Millie/MolotovGirl;

Διαβάσαμε τόσες φανταστικές ηθοποιούς, τη μία μετά την άλλη. Η Jodie ήταν από τις τελευταίες οντισιόν κι ήταν σα να βλέπεις την Meryl Streep στον πρώτο της ρόλο. Ήταν μια από αυτές τις μαγικές στιγμές που δε θα ξεχάσω ποτέ. Θυμάμαι να τα πηγαίνω χάλια στη σκηνή μαζί της επειδή με έπιασε στον ύπνο το πόσο λεπτή και πολυεπίπεδη δουλειά έκανε και πόσο καλή ήταν. Ακόμα κι όταν νόμιζα πως δεν ήταν καλή, ήταν καλύτερη από όσο καλός θα μπορούσα ποτέ να είμαι εγώ. Απλά είναι πάντα παρούσα. Όλοι αγαπάμε το Killing Eve και ξέραμε πως δεν είναι σαν άνθρωπος ομοια με τη Villanelle, οπότε αναρωτιόμασταν, για να δούμε πώς θα πάει αυτό. Και ναι, μας ξετρέλανε.

Πώς ήταν ο Taika Waititi που παίζει τον Antwan;

Ο Taika είναι, πολύ απλά, κτήνος. Θα μπορούσαμε να έχουμε φτιάξει μια ολόκληρη ταινία από τα outtakes του ή όσα δεν χρησιμοποιήσαμε. Είναι θρύλος. Τα πράγματα που κάνει και το πώς λειτουργεί το μυαλό του και το πόσο γρήγορος και ενστικτώδης είναι, είναι απλά εξωπραγματικό.

Γενικά είσαι φαν των βιντεοπαιχνιδιών;

Έπαιζα βιντεοπαιχνίδι μικρός αλλά δεν μεγάλωσα με αυτή την κουλτούρα. Είναι εθιστικά και διασκεδαστικά και έχω περάσει πολύ χρόνο παίζοντας Fortnite και Grand Theft Auto και κάποια από τα άλλα αυτά open world βίαια παιχνίδι απλά για να μάθω την κατασκευή τους. Αυτό που πήρα από αυτά τα παιχνίδια, ειδικά στη διάρκεια της πανδημίας, είναι ότι προσφέρουν μια αίσθηση προσβασιμότητας και κοινότητας, και για πολλούς ανθρώπους που είναι μόνοι τους, τους δίνει τη δυνατότητα να μπουν σε αυτό τον κόσμο, όπου έχουν ένα αίσθημα συνύπαρξης, κάτι απολύτως αναγκαίο για την ψυχική υγεία. Κοιτάζω τα βιντεοπαιχνίδι μέσα από εντελώς διαφορετικό φακό τώρα, επειδή με τον τρόπο που έχει αλλάξει ο κόσμος μας, δεν έχω τίποτα παρά σεβασμό για την κουλτούρα των gamers.

Πέραν του ότι παίζεις τον Guy, είσαι και παραγωγός της ταινίας. Τι είδους πρότζεκτ σου μιλάνε ως παραγωγό;

Οι μόνες ταινίες που έχω κάνει παραγωγή πέρα από το Free Guy είναι τα Deadpool. Μου αρέσει γιατί νιώθω πως είναι παρτενέρ στη δημιουργική διαδικασία. Δεν προσποιούμαι πως ξέρω πώς να σκηνοθετώ, οπότε αφήνω τον Shawn να κάνει τη δουλειά του και συνεργαζόμαστε κακά για αυτό το λόγο. Και υπάρχει ένας αμοιβαίος σεβασμός. Καθώς μεγαλώνω, αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό σε ένα σετ.

Ένα μεγάλο μάθημα που έχω πάρει χρόνια πριν, είναι πως δε μπορείς να είσαι καλός ή σπουδαίος αν δεν σου επιτραπεί να είσαι επίσης κακός, κι αυτό μου έχει μείνει. Όταν γυρίζω ταινίες τώρα θέλω να είμαι βέβαιος πως ιδιαίτερα οι νεαρότεροι ηθοποιοί νιώθουν άνετα να μπορούν να κάνουν και κάτι λάθος, αλλά χωρίς ντροπή- γιατί κάτι τέτοιο θα σκότωνε τη δημιουργική διαδικασία. Κάποιες από τις καλύτερες ιδέες έχουν ξεκινήσει από φρικτές ιδέες και ωριμάζουν από εκεί, οπότε αυτό είναι το σετ που θέλουμε να δημιουργούμε.

Πώς πιστεύεις πως θα αντιδράσει το κοινό στην ταινία, και γιατί πιστεύεις είναι σημαντικό να την δουν στη μεγάλη οθόνη;

Σε τελική ανάλυση, αυτή η ταινία είναι απλά μια έκρηξη χαράς. Σου επιτρέπει να βγεις από την αίθουσα με τον ίδιο τρόπο που εγώ βγήκα από το Επιστροφή στο Μέλλον όταν ήμουν παιδί, σα να ήμουν πιο ψηλά από το έδαφος. Ένιωθα μια έξαρση βλέποντας εκείνη την ταινία, προκαλώ οποιονδήποτε να το δει και μην βγει από το σινεμά με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπο.
Ετούτη η ταινία είναι μια από αυτές τις σωματικές εμπειρίες, και μου ραγίζει την καρδιά η σκέψη πως μέρος του κοινού μπορεί να μην έχει ευκαιρία να τη δει στη μεγάλη οθόνη. Με δεδομένο πως όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας είναι στη θέση τους, ανυπομονώ να βιώσουν οι άνθρωποι την ταινία στο σινεμά, στη μεγάλη οθόνη, με τον ήχο που σε κάνει να νιώθεις πως πάλλεται στο στήθος σου. Είναι τεράστιο μέρος της εμπειρίας, και είναι μια ταινία με τεράστιο εύρος, οπότε το να τη δεις έτσι είναι πολύ σημαντικό.

*To Free Guy κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 12 Αυγούστου από την Feelgood Entertainment.