GAME OF THRONES

Τι σημαίνει το τραγούδι του Podrick για τον Jon και τη Daenerys;

Η σειρά δεν έχει ξεχάσει τον Πρίγκιπα της Προφητείας.

Υπάρχει ισχυρότερο λαογραφικό στοιχείο από τη μουσική ενός τόπου; Όπως και στην αληθινή ζωή, έτσι και στο Westeros, ολόκληρες εποχές καταγράφονται μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια του λαού. Όπως συμβαίνει συχνά με τους στίχους όμως, δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσεις την πραγματικότητα από τον θρύλο ή τη μεταφορά. Ένα τέτοιο τραγούδι ακούσαμε στο επεισόδιο ‘A Knight of the Seven Kingdoms’ του ‘Game of Thrones’, από τον Podrick Payne.

Το ‘Jenny of Oldstones’ μελοποιήθηκε από τον Ramin Djawadi και ερμηνεύτηκε από τη Florence Welch και τους Florence + the Machine για τους τίτλους τέλους. Βασίζεται στο ‘Jenny’s Song’, ένα τραγούδι που παρουσιάστηκε στο τρίτο βιβλίο της σειράς, ‘A Storm of Swords’, όταν η Arya που τότε ταξίδευε με τους Brotherhood Without Banners απάντησε μια γυναίκα – την Ghost of High Heart. Η γυναίκα τους πλησίασε και τους ζήτησε να της προσφέρουν κρασί και ένα τραγούδι. Από τους στίχους του τραγουδιού διαβάσαμε μονάχα τον πρώτο, αλλά στο άκουσμά του η γυναίκα άρχισε να κλαίει.

Το τραγούδι αναφέρεται στην Jenny of Oldstones, μία – κατά τα φαινόμενα – απόγονο των First Men που παντρεύτηκε τον Duncan Targaryen. Ο Duncan είχε ταχθεί στην κόρη του Lyonel Baratheon, αλλά έσπασε τον αρραβώνα του για να μείνει με την Jenny. Όταν την παντρεύτηκε, ο πατέρας του Aegon V προσπάθησε να διαλύσει τον γάμο τους, αλλά ο Duncan αποποιήθηκε το δικαίωμά του στον θρόνο για να μην τη χωρίσει.

Η Jenny στην πορεία έγινε αποδεκτή από τη αυλή και, όταν πήγε στο κάστρο, έφερε μαζί της και μια μάγισσα του δάσους. Εκείνη όμως, όπως και ο Duncan, πέθαναν στην Τραγωδία του Summerhall. Μία ιστορική στιγμή για το Westeros, όπου ο Aegon V προσπάθησε να φέρει ξανά στη ζωή τους εξαφανισμένους δράκους εκβιάζοντας την εκκόλαψη αυγών. Η φωτιά ήταν καταστροφική και οι μάρτυρες που τη βίωσαν δεν μιλούσαν ποτέ γι’ αυτήν. Ο Rhaegar, αδερφός της Daenerys και πατέρας του Jon, γεννήθηκε μέσα στις φλόγες της και συχνά επισκεπτόταν το μέρος χωρίς τη φρουρά του. Ξάπλωνε κάτω από τα αστέρια και έφτιαχνε τραγούδια με την άρπα του. Είναι πολύ πιθανό το ‘Jenny’s Song’ μάλιστα, να είναι δική του σύνθεση.

Και εδώ είναι που περιπλέκονται τα πράγματα. Βάσει περιγραφής, η γυναίκα που συνάντησε η Arya στα βιβλία, είναι πιθανότατα η μάγισσα που είχε φέρει μαζί της η Jenny. Γι’ αυτό και κλαίει όταν ακούει το τραγούδι για τη φίλη της. Όσο ήταν μαζί με τους Targaryen, η μάγισσα είχε προφητεύσει ότι ο Prince That Was Promised θα ήταν απόγονος του Aerys και της Rhaella – του Mad King, δηλαδή, και της μητέρας της Daenerys (και αδερφής του Aerys, να τα λέμε κι αυτά). Ο Rhaegar ήταν εμμονικός με την ιδέα ότι η προφητεία αφορούσε τον ίδιο ή, έστω, τα παιδιά του. Αν υποθέσουμε πως η προφητεία της μάγισσας μπορεί να εκπληρωθεί, τότε και η Daenerys και ο Jon θα μπορούσαν να είναι ο Prince That Was Promised.

Να σημειωθεί εδώ πως αμέσως μετά τη χρήση του τραγουδιού, η σειρά μας έδειξε κατευθείαν τη σκηνή όπου ο Jon είπε την αλήθεια στη Daenerys για την ταυτότητά του. Και κυριότερα, ότι το τραγούδι, είτε το ανολοκλήρωτο στα βιβλία, είτε με τους στίχους που συμπλήρωσε το ‘Game of Thrones’ και θα βρεις παρακάτω, αφορά μια ιστορία όπου ένας νόμιμος κληρονόμος του θρόνου εγκατέλειψε το δικαίωμά του για την αγάπη του.

Η σειρά αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε με λεπτό τρόπο πως δεν έχει ξεχάσει την προφητεία, αλλά και με την πορεία που πήγε η συζήτηση του Jon και της Dany, ότι ίσως οδηγηθούν σε δύσκολες αποφάσεις για τον Σιδερένιο Θρόνο.

ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

High in the halls of the kings who are gone

Jenny would dance with her ghosts.

The ones she had lost and the ones she had found.

And the ones who had loved her the most.

The ones who’d been gone for so very long

She couldn’t remember their names

They spun her around on the damp, cold stone

Spun away her sorrow and pain

And she never wanted to leave

* Το ‘Game of Thrones’ προβάλλεται κάθε Κυριακή στη Nova ταυτόχρονα με την Αμερική, και κάθε Δευτέρα Prime Time στις 22.00 στο Novacinema1HD. Για τα πάντα γύρω από το ‘Game of Thrones’, επισκέψου την ειδικά διαμορφωμένη μας σελίδα.

ΚΙ ΑΛΛΟ GAME OF THRONES:

Το όπλο που ζήτησε η Arya έχει τις ρίζες του στο βαθύ Westeros
Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους τίτλους αρχής του ‘Game of Thrones’
Διάβασα αυτή τη θεωρία για το ‘Game of Thrones’ και συγκλονίστηκα