© 2022 / Jay Maidment / AP
ΣΙΝΕΜΑ

Γιατί όλο και περισσότεροι ηθοποιοί ξεσπούν εναντίον του method acting

Μήπως η «μέθοδος» που ακολουθούν διάσημα ονόματα όπως ο Jim Carrey και ο Jared Leto τους κάνει καλούς ηθοποιούς αλλά πολύ χειρότερους ανθρώπους;

Το method acting είναι για να το πούμε απλοϊκά, όταν ο ηθοποιός παραμπαίνει στο πετσί του ρόλου. Για παράδειγμα, o Jim Carrey συμπεριφερόταν σαν να ήταν ο ίδιος ο Andy Kaufman καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων για το βιογραφικό Man on the Moonτόσο εντός όσο και εκτός σετ.

Στο ντοκιμαντέρ Jim & Andy: The Great Beyond του 2017 στο Netflix, παρουσιάζεται ολόκληρη αυτή η τεχνική του Jim Carrey, και αν το δεις θα καταλάβεις ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάμε. Το τι είναι δηλαδή το method acting και το πόσο μ@@@@ας σου «επιτρέπει» να γίνεις.

O Will Poulter είναι ένας από τους τελευταίους ηθοποιούς, που μίλησαν εναντίον της μεθόδου, λέγοντας στον Independent ότι το method acting χρησιμοποιείται κατά κόρον ως δικαιολογία για να συμπεριφέρεται κανείς άσχημα.

Αποκαθηλώνοντας το Method Acting

Ο Jake Gyllenhaal στον μόνολογό του για το SNL αστειεύτηκε με τον εαυτό του, γιατί στο παρελθόν προσπαθούσε να κάνει method acting, χωρίς να το κάνει καν καλά.

Πίστευε, όπως είπε, ότι αυτό πρέπει να κάνεις, για να σε θεωρούν σοβαρό ηθοποιό. Πλέον όμως έχει καταλάβει ότι το να είσαι ηθοποιός είναι απλά μια χαζή δουλειά και πρέπει να το διασκεδάζεις.

Πριν λίγες μέρες, και ο Mads Mikkelsen είπε σε συνέντευξή του στο GQ ότι το method acting είναι μία βλακεία. «Να μου κάνει εντύπωση που δεν βγήκες ποτέ από τον χαρακτήρα; Έπρεπε να είχες βγει από την αρχή! Πώς θα προετοιμαστείς δηλαδή για έναν κατά συρροή δολοφόνο; Θα περάσεις δύο χρόνια δοκιμάζοντάς το»;

Είπε ακόμα ότι θα ήθελε πολύ να παίξει μαζί με τον Daniel Day-Lewis, έναν πολύ γνωστό για το method acting του ηθοποιό, μόνο και μόνο, για να προσπαθεί συνεχώς να σπάσει τον χαρακτήρα του.

Κατέληξε μάλιστα ότι τα μίντια παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην αποδοχή αυτής της μεθόδου, επειδή επαινούν και βραβεύουν τους ηθοποιούς που παίρνουν τόσο σοβαρά τον ρόλο τους. Για τον Mikkelsen όμως το method acting είναι «απλά δήθεν».

Η ερώτηση στον Mikkelsen τέθηκε, επειδή πολύ πρόσφατα η Lady Gaga και ο Jared Leto επανέφεραν στο προσκήνιο τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η Lady Gaga δεν βγήκε ποτέ εκτός χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων του House of Gucci. Ενώ για τον ρόλο της στο A Star is Born είχε δηλώσει στο Variety ότι έμεινε in-character (όπως το λένε και στα Αγγλικά) για χρόνια ολόκληρα.

Το ίδιο και ακόμα περισσότερο αφοσιωμένος στον ρόλο του παραμένει και ο Jared Leto, ο οποίος μεταμόρφωσε υπερβολικά το σώμα του για το Dallas Buyers Club, έστελνε δώρο αρουραίους και προφυλακτικά στους συναδέλφους του όσο έπαιζε τον Joker και παρίστανε ότι έχει κινητικά προβλήματα καθόλα τα γυρίσματα του Morbius, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή.

Αντίστοιχα ο Jeremy Strong, που υποδύεται τον Kendall Roy στο Succession, χρησιμοποιεί την ίδια αμφιλεγόμενη μέθοδο. Ο Brian Cox, τηλεοπτικός του πατέρας, έχει εκφράσει την ανησυχία του για τη μέθοδό του. Πιστεύει ότι πάνω από όλα ο Strong κάνει κακό στον εαυτό του, αφού μάλιστα έχει τραυματιστεί τουλάχιστον δύο φορές όντας στο πετσί του ρόλου.

To 2019 και ο Robert Pattinson σε συνέντευξή του στο Variety, μίλησε εναντίον της μεθόδου. «Πάντα λέω για τους ανθρώπους που κάνουν method acting, ότι τους βλέπεις να κάνουν τη μέθοδο μόνο όταν παίζουν έναν σκατοχαρακτήρα. Ποτέ δε βλέπεις κάποιον να είναι πολύ γλυκούλης με όλους, όταν υποτίθεται μπαίνει στον χαρακτήρα».

Έτσι, όσο όλο και περισσότεροι ηθοποιοί ξεσπούν εναντίον της πάλαι πότε αξιοσέβαστης μεθόδου, το method acting φαίνεται να έχει λίγα ψωμιά ακόμα. Στη μετά-metoo εποχή, το Χόλιγουντ αντιλαμβάνεται πως καμία υποκριτική μέθοδος δεν μπορεί να γίνεται δικαιολογία για κακή συμπεριφορά. Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.