ΑP Photos
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η μουσική του ‘Watchmen’ κρύβει τον αποχαιρετισμό σε έναν μέντορα

Η ιστορία σωτηρίας του Trent Reznor από τις εξαρτήσεις κρύβει επιτυχία, πόνο, σκοτάδι και έναν άνθρωπο που απλά δεν γίνεται να είναι από τη Γη.

Όταν ο Trent Reznor των Νine Inch Nails έμαθε για τον θάνατο του David Bowie, τέτοιες μέρες, το 2016, είπε ότι “το νιώθω σαν την απώλεια ενός μέντορα”. Η αλήθεια είναι ότι, όταν θαυμάζεις κάποιον πάρα πολύ -όπως θαύμαζε ο Trent τον David Bowie ήδη από τις αρχές του ‘90- έχεις πάντα μέσα σου έναν φόβο που είναι σαν να ενσωματώνεται μαζί με την ενηλικίωση. Και αν από κοντά δεν είναι όλο αυτό το πράγμα που είχα φτιάξει με το κεφάλι μου;

Αυτή σίγουρα δεν ήταν η περίπτωση για τον Trent. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ο Bowie βρέθηκε μπροστά από τον Reznor και του ζήτησε να κάνουν μαζί ένα tour. Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Trent “με έκπληξη κατάλαβα ότι ο Bowie ξεπερνούσε κάθε μα κάθε προσδοκία που είχα για εκείνον”. Κρατήστε αυτό το ‘με έκπληξη’ και όλη αυτή την ειλικρίνεια μέσα στην οποία γράφτηκε. Για κάποιους ανθρώπους θεωρείς ότι είναι αδύνατο να είναι καλύτεροι από αυτό το εξιδανικευμένο μείγμα από ερεθίσματα, νότες, εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από τα οποία τους έχεις κατασκευάσει στο μυαλό σου.

Ο David Bowie όμως ήταν τύπος που ξεπερνούσε τις προσδοκίες σε οτιδήποτε. Ομολογουμένως θα ήταν μια τρομερή στιγμή όταν βγήκαν μαζί στη σκηνή ερμηνεύοντας με εκπληκτικό ομολογουμένως τρόπο το ‘Hurt’: “Σκεφτόμουν ότι είμαι στη σκηνή με τον άνθρωπο που με επηρέασε όσο κανείς άλλος και εκείνος τραγουδάει ένα κομμάτι που έγραψα στην κρεβατοκάμαρά μου”.  Παραγνωρίστε λίγο την 90s σκηνοθεσία του video και ακούστε αυτό το διαμάντι.

 

Κατά τη διάρκεια εκείνου του tour όμως ο Trent ήταν χάλια περνώντας απότομα από την αφάνεια σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο συνθήκη του star. Και αυτό το θόλωμα των ορίων, αυτή η ονειρική συνθήκη όπου ο ίδιος δεν αναγνώριζε ποιος ήταν αντιμετωπίστηκε όπως συνήθως αντιμετωπίζονται τέτοιες συνθήκες. Αυτοκαταστροφικά. Σαν να χτυπάς τον εαυτό σου, ακριβώς επειδή δεν μπορείς να τον αναγνωρίσεις. Ο Reznor, λοιπόν, είχε πέσει στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ. Πολλά ναρκωτικά και πολύ αλκοόλ που συνδέθηκαν γρήγορα με άλλα προβλήματα που έσερνε από πολύ μικρή ηλικία.

Ο Bowie το είχε αντιληφθεί αυτό. Εκείνος βρισκόταν πια σε μία από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής του. Παράγοντας, μπορώντας πλήρως να διαχειριστεί τη φήμη του και έχοντας μια σχέση με τη γυναίκα του από εκείνες που δεν πιστεύεις ότι δεν είναι προϊόν κάποιο καθόλου νοσηρού εγκεφάλου που κάνει ρομαντικές κομεντί: “Δεν χρειάζεται να τελειώσει όλο αυτό με απόγνωση ή με θάνατο, δεν χρειάζεται να τελείωσει όσο είσαι στον πάτο”, ήταν τα λόγια προς τον Reznor. Το ζωντανό παράδειγμα αλλά και αυτά τα απλά λόγια παρακίνησαν τον Reznor.

Λίγα χρόνια μετά και μετά από τρομερές δυσκολίες, ο Trent ήταν πια καθαρός. Τη συνάντησή τους την αφηγείται και πάλι ο ίδιος: “είχα πάει backstage να τον βρω και να τον ευχαριστήσω, δεν θυμάμαι καν αν τελείωσα την πρότασή μου όταν με πήρε μια μεγάλη αγκαλιά και είπε: ‘το ήξερα ότι θα τα καταφέρεις, το ήξερα ότι θα βγεις από αυτό το πράγμα’. Ανατριχιάζω ακόμα και τώρα, όταν το σκέφτομαι΄”.

Στο ‘Watchmen’ του HBO ο Reznor είχε αναλάβει τη μουσική. Το τελευταίο κομμάτι του τρίτου μέρους της μουσικής για τη σειρά ο Reznor το αφιέρωσε στον νεκρό πια μέντορά του αποδίδοντας μουσικά -με τον δικό του τρόπο- ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του, το ‘Life On Mars?’ και η αλήθεια είναι ότι απ’την πρώτη στιγμή που ακούς το πιάνο είναι σαν να τον βλέπεις να κοιτάει προς τον ουρανό ψάχνοντας τον μέντορά του ή έστω ξεχνώντας για λίγο την απώλειά του μέσα από τις νότες του κομματιού που εκείνος έγραψε και αφιέρωσε σε όλα εκείνα που μας κάνουν να αποδράσουμε για λίγο από την πραγματικότητά μας.

Γιατί από τις 10 Ιανουαρίου του 2016 η πιθανότητα ζωής στον Άρη μπορεί να μην αυξήθηκε ούτε κατά ένα χιλιοστό, κατά τους μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά στη φαντασία μας στον Άρη πλέον υπάρχει ζωή.

 

– ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟΝ LEGEND 88.6 στο Facebook και στο Ιnstagram.

***

Class of ’99: Το αφιέρωμά μας στο θρυλικό σινεμά του 1999 ολοκληρώνεται στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες, με τις 35 ταινίες που διαμόρφωσαν την καλύτερη χρονιά του κινηματογράφου!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η ιστορία του ανθρώπου που είπε όχι στους Led Zeppelin
Abbey Road, η πιο διάσημη διάβαση της μουσικής