Outnow.ch
HARRY POTTER

Harry Potter: 6 ιστορίες που θα μπορούσαμε να δούμε στην επερχόμενη σειρά 

Η μεταφορά του Harry Potter στη live-action τηλεόραση είναι γεγονός. Ποιες ιστορίες του σύμπαντος θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη μικρή οθόνη;

Το άρθρο είχε δημοσιευτεί αρχικά το 2016 με αφορμή την κυκλοφορία του Fantastic Beasts and Where to Find Them, με τίτλο 7 ακόμα Χάρι Πότερ spin-offs που θέλουμε να γράψει η J.K. Rowling. Το επικαιροποιούμε με μία νέα ματιά εδώ, με αφορμή τα νέα για τη Harry Potter σειρά που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης από τη Warner Bros. και το HBO Max.

Αυτόν τον καιρό το HBO Max κάνει συναντήσεις με πιθανούς σεναριογράφους που θα μπορούσαν πιθανώς να μεταφέρουν το σύμπαν του Harry Potter στο streaming. Σύμφωνα με το Hollywood Reporter που δημοσίευσε το ρεπορτάζ, το HBO Max «έχει κάνει πολλαπλές συζητήσεις με πιθανούς σεναριογράφους για την εξερεύνηση διαφόρων ιδεών που θα έφερναν την πολυαγαπημένη αυτή ιδιοκτησία στην τηλεόραση. Πηγές λένε ότι έχουν συζητηθεί ευρείες ιδέες ως μέρος εξερευνητικών συναντήσεων πρώιμης ανάπτυξης».

Το timing είναι τουλάχιστον αμήχανο. Οι τρανσφοβικές δηλώσεις της J.K. Rowling έχουν αμαυρώσει την εικόνα της και πληγώσει τεράστιο μέρος των φαν των βιβλίων της που ως παιδιά και έφηβοι βρίσκαμε καταφύγιο σε μία σειρά βιβλίων που πάνω απ’ όλα πρέσβευε την αγάπη, ενώ το franchise του Fantastic Beasts μετράει πια μία τρανσφοβική δημιουργό, ένα μέλος του καστ με δικαστική απόφαση για κακοποίηση και ένα ακόμη μέλος που φάνηκε να επιτίθεται σε μία φαν του σε βίντεο που κυκλοφόρησε. Είναι μία ακόμη αφορμή για συζήτηση περί διαχωρισμού έργου και καλλιτέχνη, αυτή τη φορά κιόλας σε σχέση με μία δημιουργό που έχει κρατήσει τα δικαιώματα του έργου της, άρα δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσεις ή να αγοράσεις νόμιμα το προϊόν της χωρίς να φτάσουν τα χρήματα στην τσέπη της.

Παρά τη μείωση των πωλήσεων για τη Rowling όμως την ίδια στιγμή που το βιβλίο εκτοξεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Αμερική, και παρά τη χλιαρή υποδοχή του Crimes of Grindelwald στο box office, οι ιστορίες του Harry Potter είναι μία εξαιρετικά πολύτιμη ιδιοκτησία για τη Warner Bros. και ο εμπλουτισμός του σύμπαντός τους από τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη είναι θέμα χρόνου κάθε φορά.

Παρακάτω θα βρεις μερικούς μόνο από τους δρόμους που μπορεί να ακολουθήσει η επερχόμενη σειρά Harry Potter.

Η τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων Harry Potter

αγόρι διαβάζει Harry Potter

Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το Deathly Hallows: Part 2 και η απόσταση είναι αρκετή για να επανασυστηθούν οι γνωστοί χαρακτήρες από την οθόνη, με νέο καστ και πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν με λεπτομέρεια τα επτά βιβλία. Τα μέρη των βιβλίων που έμειναν έξω από τις κινηματογραφικές διασκευές είναι πάρα πολλά, μερικά κιόλας ζωτικής σημασίας για το characterization και την ψυχολογία των χαρακτήρων όπως αυτή είχε διαμορφωθεί, και η μακροσκελής δομή της σειριακής τηλεόρασης προσφέρεται για την παρουσίασή τους.

Η ιστορία των ιδρυτών του Hogwarts

Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw και Salazar Slytherin. Τέσσερις προσωπικότητες που στιγμάτισαν την εκπαίδευση στην κοινότητα των μάγων. Τόσο πολύ που 10 αιώνες μετά την ίδρυση του σχολείου τους, οι πρακτικές και οι παραδόσεις που άφησαν πίσω είναι ακόμα ζωντανές στο σύγχρονο Hogwarts. Τόσο διαφορετικοί που αποφάσισαν να μοιράσουν τους μαθητές τους σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που πίστευαν ότι ξεχώριζαν τους ίδιους, δημιουργώντας έτσι έναν μεγάλο διαχωρισμό που έχει δώσει μεν πολλή τροφή για χιούμορ και ψυχαγωγία, αλλά άφησε και χώρο για κινδύνους που απειλούν διαχρονικά την ενότητα του σχολείου.

Όσες διαφορές κι αν τους χώριζαν όμως – με την άποψη του Slytherin για την αξία του αγνού αίματος να δημιουργεί το μεγαλύτερο χάσμα και να οδηγεί τελικά στην αποχώρησή του – αυτοί οι άνθρωποι είχαν κάποτε ένα κοινό όραμα που δε θα μπορούσε να σταθεί χωρίς ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις.

Ποια ήταν η χημεία της παρέας; Ποιοι είχαν τις περισσότερες διαφωνίες και ποιοι άραζαν για με βουτυρόμπιρα στη Μαύρη Λίμνη; Πώς ήταν η εμπειρία των εγκαινίων του Hogwarts με τον ερχομό των πρώτων μαθητών του; Πώς διαμορφώθηκε το σχολείο και η διδασκαλία τους σύμφωνα με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της μεσαιωνικής Βρετανίας; Αντιμετώπισαν δυσκολίες η Helga και η Rowena ως γυναίκες σε θέση ισχύος την εποχή εκείνη; Πώς έζησαν την αποχώρηση του Salazar, πώς έφτασαν ως εκεί, και πώς άλλαξε η ζωή τους αφότου έφυγε; Επίσης, πώς στο καλό δεν πήρε κανείς τους είδηση ότι ο Salazar μεγάλωνε ένα φίδι 15 μέτρων μες στα πόδια τους;

Ο πρώτος πόλεμος εναντίον του Voldemort

james and lily potter harry potter

Ο πρώτος πόλεμος εναντίον του Voldemort θα είχε σίγουρα κάποιες ομοιότητες με αυτόν που είδαμε στον δεύτερο, τη διείσδυση κυρίως των Θανατοφάγων σε νευραλγικές θέσεις που τους επέτρεψαν να ελέγχουν και να τρομοκρατούν τον Κόσμο των Μάγων, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσαμε να δούμε την ιστορία μέσα από τη γενιά του James Potter και της Lily Evans.

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία του πρώτου Τάγματος του Φοίνικα. Την απομάκρυνση του Sirius Black από την οικογένειά του, τη σχέση που ίσως διατήρησε με το άλλο μαύρο πρόβατο της οικογένειας, Andromeda Black, και την αφύπνιση του αδερφού του, Regulus, που γύρισε την πλάτη στους Θανατοφάγους και θυσίασε τη ζωή του για να κρύψει έναν από τους Πεμπτουσιωτές του Voldemort. Την καλύτερη ματιά στους λόγους που οδήγησαν τον Wormtail στην προδοσία των αγαπημένων του φίλων. Τους Marauders, τη Lily και το υπόλοιπο Τάγμα, όχι μόνο σε δράση, αλλά και στις χαλαρές στιγμές που δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε μέχρι σήμερα. Τις κινήσεις του Snape. Όλα αυτά με φόντο την αντίστοιχη τρομοκρατική ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου στον κόσμο των Muggles. Κατασκοπευτικό ‘80s θρίλερ δηλαδή.

Η μαγεία παγκοσμίως

durmstrang harry potter

Διαφορετικές τοποθεσίες, διαφορετικές σχολές μαγείας. Ως τώρα έχουμε δει τον κόσμο της μαγείας στην Αμερική των 1920s στα Fantastic Beasts, και είχαμε πάρει μία ιδέα από το Beauxbaton και το Durmstrang, τις δύο μεγαλύτερες σχολές μαγείας μαζί με το Hogwarts, οι δυνατότητες όμως είναι ανεξάντλητες.

Η συγκεκριμένη κατεύθυνση ωστόσο θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η απόπειρα της J.K. Rowling να διευρύνει την ιστορία της μαγείας εκτός βρετανικών συνόρων είχε συμπεριλάβει αναφορές στην «κοινότητα των Αμερικανών ιθαγενών» που πολλοί ιθαγενείς είχαν βρει στερεοτυπικές, ανάμεσά τους και ακτιβιστές που είναι φαν των βιβλίων.

Η διαχείριση της Cho Chang, της νεαρής Σκωτσέζας μάγισσας κινεζικής καταγωγής, από τη Rowling έχει επίσης εδώ και χρόνια προκαλέσει αντιδράσεις από τις ασιατικές κοινότητες σε Αγγλία και Αμερική.

Εάν το HBO Max θελήσει να εξερευνήσει διαφορετικές πλευρές ενός πολύ φανταστικού κόσμου που όμως παρουσιάζεται σε ένα πολύ αληθινό κόσμο, θα πρέπει να εξασφαλίσει μία ευαισθητοποιημένη, σύγχρονη ματιά.

Το Quidditch στους αιώνες

quidditch tournament harry potter

Θα μπορούσαμε να δούμε κάποια βιογραφική ταινία γύρω από μία σημαντική προσωπικότητα του Quidditch – είτε μέσα από τη δική της οπτική γωνία, είτε μέσα από τα μάτια των αθλητικών ρεπόρτερ. Ή ίσως μία αλλόκοτη κωμωδία για την εφεύρεση του παιχνιδιού, ή μία σειρά για κάποιον ιστορικό, παγκόσμιο αγώνα και τους λόγους που σημάδεψε την κοινότητα των μάγων. Ακόμα και το παρασκήνιο των μεγάλων διοργανώσεων θα είχε ενδιαφέρον ως workplace κωμωδία/δράμα, ειδικά μέσα από την οπτική των ανθρώπων που προσπαθούν να τις συντονίσουν.

Υπουργείο “West Wing” Μαγείας

ministry of magic

Ένα West Wing σε μεταπολεμική εποχή με τη μαγική κοινότητα να προσπαθεί να ανασυνταχθεί. Η μαύρη μαγεία δεν θα εξαφανίστηκε προφανώς επειδή πέθανε ο Voldemort. Εκτός από τη σκληρή δουλειά που θα ανέλαβαν οι Χρυσούχοι, ολόκληρη η κοινότητα θα χρειάστηκε υποχρεωτικά να αντιμετωπίσει τους λόγους που την οδήγησαν σε έναν δεύτερο εσωτερικό πόλεμο, λίγα μόλις χρόνια μετά τον πρώτο. Η νομοθεσία και οι δικλείδες ασφαλείας είναι ένα τεράστιο βήμα για τους πολιτισμούς, το επόμενο όμως πρέπει να είναι η εξυγίανση των συστημάτων που αφήνουν το κακό να θεριεύει. Ένα κέντρο αποφάσεων όπως είναι το Υπουργείο Μαγείας θα ήταν ιδανική τοποθεσία για να παρακολουθήσουμε αυτή την απόπειρα (ή και την αποτυχία της).