ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ειρήνη Σκυλακάκη ζει στο ίδιο ‘σπίτι’ με τον Leonard Cohen

Σε αυτή τη συνέντευξη μεταξύ άλλων, ανακαλύψαμε το συνδετικό κρίκο της Ειρήνης Σκυλακάκη με την Phoebe Buffay από τα Φιλαράκια. Δεν είναι το 'Smelly Cat'.

Όταν άκουσα για πρώτη φορά το ‘Dreamy’, το νέο τραγούδι της Ειρήνης Σκυλακάκη, ένιωσα πως η μουσική της μοιάζει με ένα παζλ, που αν καταφέρεις να το συναρμολογήσεις, ίσως να έχεις φτάσει στον προορισμό ενός ταξιδιού. Η συνέντευξή μας γλίστρησε μακριά από τις κλασσικές φόρμες και έφερε στο προσκήνιο τίτλους τραγουδιών της Ειρήνης, τον Leonard Cohen, την Phoebe από τα ‘Φιλαράκια’ και όχι μόνο. Αυτά είναι τα κομμάτια του παζλ της Ειρήνης Σκυλακάκη, λίγο πριν την άφιξη ενός ακόμα νέου τραγουδιού, του ‘Sutherland Avenue’, μπορείς να το συναρμολογήσεις;

In The Light: Πώς ορίζει  το φως κάποιος που έχει ζήσει μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου; 

Το πώς αντιλαμβανόμαστε το φως είναι μια εσωτερική διαδικασία. Πέρασα κάποια χρόνια στο Λονδίνο σπουδάζοντας νομική και ήμουν προσανατολισμένη προς μια κατεύθυνση που δεν με γέμιζε και ο καιρός με δυσκόλευε. Αργότερα, όταν το focus μου ήταν πλέον η μουσική άρχισα να απολαμβάνω τις βροχερές μέρες”.   

Souvenir: Ποια ιστορία/ανάμνηση έχεις κρατήσει από τα πρώτα σου δισκογραφικά βήματα; 

“Θυμάμαι πως όταν τελείωσε η ηχογράφηση του πρώτου μου δίσκου, δειγματίσαμε τον δίσκο σχεδόν σε όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες της Ελλάδας, χωρίς καμία ανταπόκριση. Το άλμπουμ περιλάμβανε το τραγούδι μου ‘In the Light’. Το κυκλοφορήσαμε με μία indie εταιρεία, την Antart Productions και λίγο καιρό μετά, αρκετές από αυτές τις εταιρείες μας χτύπησαν την πόρτα. Αυτό μου δίδαξε ότι δεν πρέπει να εγκαταλείπω την προσπάθεια ανεξάρτητα από το ποιά είναι η αποδοχή του έργου μου σε μια δεδομένη στιγμή”.

Your Only One: Τι είναι αυτό στο οποίο θα μπορούσες να ορκιστείς αιώνια αφοσίωση;   

“Το μυαλό μου πάει κατευθείαν στη μουσική και στους ανθρώπους που αγαπώ”¨. 

Mary Smiles: Ποια ήταν η τελευταία εικόνα/στιγμή που σε έκανε να χαμογελάσεις; 

“Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Αλλά χαμογέλασα πικρά γνωρίζοντας ότι αυτή η εγκληματική οργάνωση ήταν τρίτο κόμμα στη βουλή πριν από λίγα χρόνια. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μπουν στη φυλακή οι εγκληματίες αλλά να ξεριζωθεί από την κοινωνία η φασιστική νοοτροπία που κρύβεται σε πολλές συμπεριφορές”.

Matterless: Πιστεύεις πως υπάρχει ζωή πέρα από την ύλη; Υπάρχουν ‘matterless matters’ εκεί έξω; 

“Υπάρχουν διαστάσεις τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να συλλάβουμε και πιστεύω πως μας επηρεάζουν περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Οι ανθρώπινες αισθήσεις μπορούν να αντιληφθούν μόνο ένα κομμάτι του σύμπαντος”.

First Days of Spring: Λέγεται πως την άνοιξη του 2021, η πανδημία θα έχει πλησιάσει προς το τέλος της. Τι σου έχει αφήσει μέχρι στιγμής αυτή η εποχή; 

“Είναι μία απίστευτα δύσκολη περίοδος για όλους και ειδικά για τους ανθρώπους που εργάζονται στις τέχνες, αλλά αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε πιστεύω πως θα βγούμε πιο δυνατοί από την άλλη πλευρά. Σίγουρα όχι οικονομικά, αλλά σε επίπεδο κοινωνικής συνείδησης και ωριμότητας που εν τέλει ίσως οδηγήσει σε πιο ταχεία οικονομική αποκατάσταση. Μας δόθηκε χρόνος να καθίσουμε μόνοι μας, κάτι που πολύς κόσμος δεν θα επιχειρούσε ποτέ να κάνει οικειοθελώς και μία ευκαιρία να παρατηρήσουμε μέσα μας και γύρω μας”.  

Lucid: Ποια ήταν η στιγμή που σου κατάλαβες ότι η μουσική θα γίνει κομμάτι της ζωής σου 

“Νομίζω όταν έγραψα τα πρώτα μου τραγούδια και βρήκα επιτέλους έναν τρόπο να υπάρχω όταν είμαι μόνη μου. Ήταν και είναι η παιδική μου χαρά, το αντίδοτο στην κατά καιρούς άχαρη πραγματικότητα. Όταν δεν βλέπω τη μουσική σαν παιδική χαρά, ξέρω ότι κάτι κάνω λάθος”.

Leonard Cohen: Υπάρχει κάτι που σε συνδέει με την μουσική του; Μπορείς να το περιγράψεις; 

“(σιγοτραδουάει) ‘I’m slowing up the tune, I never liked it fast, you want to get there soon, I want to get there last’. Κάτι μέσα σε αυτούς τους στίχους με κάνει να νιώθω πως βρίσκομαι σπίτι μου. Αυτή η αίσθηση με συνδέει κυρίως με τη μουσική του Leonard Cohen. Επίσης, όταν κλείσει ο κύκλος του επερχόμενου δίσκου μου ‘Souvenir’, θα κυκλοφορήσουμε με τον Danton Supple ένα άλμπουμ που γράψαμε μαζί, εμπνευσμένο από την Υδρα και τον Leonard Cohen σε πολλά σημεία, που θα λέγεται ‘Hydra’.”

Phoebe Buffay: Διάβασα σχόλια στο YouTube που σε παρομοιάζουν εμφανισιακά με την Phoebe από τα ‘Φιλαράκια’. Πώς το σχολιάζεις αυτό; 

“Ελπίζω να αφορούν μόνο το εμφανισιακό κομμάτι και όχι και το μουσικό! Αν και κάπου είχα διαβάσει ότι ο χαρακτήρας της Phoebe είναι βασισμένος στην Joni Mitchell την οποία λατρεύω”.

Γιατί δεν χορταίνουμε ποτέ ένα καλό comeback; Από τον Gandalf the White και τον Jon Snow μέχρι τον δεύτερο θρίαμβο του Keanu Reeves και του Robert Downey Jr., θυμόμαστε τα comebacks της ποπ κουλτούρας που μας ισοπέδωσαν στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!