φωτογράφος/Getty Images/Ideal Image
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δεν φαντάζεσαι γιατί η Phoebe είχε δίδυμη αδερφή στα ‘Φιλαράκια’

Κι όμως, ο χαρακτήρας της Ursula είχε γραφτεί πριν από τη Phoebe και υπήρξε πολύ συγκεκριμένος λόγος που εμφανίστηκε στα 'Φιλαράκια'.

Νομίζεις ότι ξέρεις τα πάντα πια για τα ‘Φιλαράκια’, αλλά όχι. Ακόμα κι αν έχεις λιώσει στα trivia για τη διάσημη σειρά, διαπιστώνω ότι θα υπάρχουν πάντα λεπτομέρειες από την παραγωγή που θα σου έχουν ξεφύγει. Ήξερες, ας πούμε, ότι ο χαρακτήρας της δίδυμης αδερφής της Phoebe, Ursula, ήταν στην πραγματικότητα γραμμένος πριν από την ίδια τη Φοίβη;

Η Lisa Kudrow, πριν πάρει τον ρόλο της Phoebe στα ‘Φιλαράκια’, είχε ήδη κλείσει τον ρόλο μιας ανώνυμης σερβιτόρας στο ‘Mad About You’, την επίσης διάσημη sitcom με τη Helen Hunt και τον Paul Reiser που μάλιστα επέστρεψε στα τέλη του 2019 με ένα revival. Ο ρόλος θα ήταν απλά σε ένα επεισόδιο, όμως η Kudrow που είχε αποφασίσει να βάλει τα δυνατά της για να μη χρειαστεί να πιάσει δεύτερη δουλειά σε γραφείο, εντυπωσίασε τους παραγωγούς που διεύρυναν τον χαρακτήρα της.

Πριν τα ‘Φιλαράκια’

mad about you lisa kudrow paul reiser helen hunt Η Kudrow με τον Paul Reiser και την Helen Hunt στο 'Mad About You' / Getty Images
Η Kudrow με τον Paul Reiser και την Helen Hunt στο ‘Mad About You’

Η βραβευμένη κωμικός έχει θυμηθεί σε συνέντευξή της, «έχω εκπαιδευτεί στον αυτοσχεδιασμό και μπορώ να σκέφτομαι άμεσα, να κάνω γρήγορες επιλογές. Θυμάμαι να οδηγώ στα γυρίσματα [του ‘Mad About You’] και να σκέφτομαι, ‘ωραία, απλά άκου, δώσε απαντήσεις και κάν’ τες αστείες’. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο [παραγωγός] Danny Jacobson μού είπε, ‘Είσαι πολύ αστεία, είναι ok να σε βάλουμε σε άλλα πέντε επεισόδια;’. Σκέφτηκα τέλεια, δεν χρειάζεται να πιάσω άλλη δουλειά! Νόμιζα ότι θα έπρεπε να βρω δουλειά σε κάποιο γραφείο γιατί είχα σταματήσει να εργάζομαι για τον πατέρα μου».

Ο ρόλος της σερβιτόρας που είχε στο μεταξύ ονομαστεί Ursula βοήθησε την Kudrow να σταθεί στα πόδια της και να πετύχει μια οντισιόν για τα ‘Φιλαράκια’ που τότε ήταν στα σκαριά. Κέρδισε τελικά τον ρόλο της Phoebe, ωστόσο δεν ήθελε να αφήσει το ‘Mad About You’ που τότε ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες στην τηλεόραση. Τα ‘Φιλαράκια’ αντιθέτως, ήταν αχαρτογράφητα νερά και μάλιστα δεν είχαν ακόμα την πλήρη στήριξη του NBC.

Όταν όμως το δίκτυο αποφάσισε να προχωρήσει με τα ‘Φιλαράκια’ και μάλιστα να τα βάλει ακριβώς μετά το ‘Mad About You’ στον προγραμματισμό, προέκυψε το εξής ζήτημα: Θα μπερδεύονταν άραγε οι θεατές με τους ρόλους της Ursula και της Phoebe;

Η λύση

«Όταν τα ‘Φιλαράκια’ πήραν τη ζώνη της Πέμπτης στις 20.30 μετά το ‘Mad About You’, όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι χρειαζόμασταν κάποια εξήγηση για το κοινό», έχει πει η Kudrow. «Γιατί βλέπουν το ίδιο κορίτσι με την ίδια φωνή στις 20.00 και μετά στις 20.30, σε δύο διαφορετικές σειρές;».

Τη λύση βρήκε τελικά ο David Crane που συν-δημιούργησε τα ‘Φιλαράκια’. Είχε μία απευθείας σύνδεση με το ‘Mad About You’ μέσω του συντρόφου του, Jeffrey Klarik, που δούλευε στο show ως σεναριογράφος, και μέσω εκείνου μπόρεσε να απευθυνθεί στους παραγωγούς της καθιερωμένης κωμωδίας. Η ιδέα ήταν να κάνουν τη Phoebe και την Ursula αδερφές ώστε να υπάρξει άμεση σχέση μεταξύ τους. «Έπρεπε να πάμε στους δημιουργούς του ‘Mad About You’, τον Danny Jacobson και τον Paul Reiser για να πάρουμε την άδειά τους», έχει περιγράψει ο Crane στο Entertainment Weekly. «Ήταν εξαιρετικά γενναιόδωροι και μας επέτρεψαν να το κάνουμε, πράγμα τρελό. Δεν θα άφηνα ποτέ κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο με χαρακτήρα του δικού μας show!».

Η Kudrow ήταν το πρώτο μέλος του καστ από τα ‘Φιλαράκια’ που κέρδισε βραβείο Emmy για την ερμηνεία της ως Phoebe. Το ‘Mad About You’ τελείωσε το 1999, ενώ τα ‘Φιλαράκια’ συνέχισαν για πέντε χρόνια ακόμη.