Cinobo
PREVIEWS

Η πιο περίεργη υπόθεση εξαφάνισης στην πόλη

Ο Πάνος Δόλογλου έχει εξαφανιστεί. Δες το Black Stone και βοήθησε μία Ελληνίδα μάνα να βρει τον γιο της.

Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σήμερα υπολογίζεται περίπου στους 602.301. Από αυτούς 48.646 αγνοούνται, καθώς έχουν προσληφθεί από άγνωστους φορείς του Δημοσίου. Κωδικό όνομα: Τα «Φαντάσματα του Δημοσίου». Ο Πάνος Δόλογλου είναι ένα από αυτά.

Η μητέρα του Χαρούλα Δόλογλου, χήρα 68 ετών, μιλώντας στην κάμερα δύο ντοκιμαντεριστών που αναζητούν αυτόν τον καιρό τον Πάνο με σκοπό την ανάδειξη των Φαντασμάτων στο νέο τους πρότζεκτ, περιγράφει: «Δύο μέρες τον ψάχνω. Τον παίρνω τηλέφωνο στο κινητό και δεν απαντάει. Κανένας δεν μου λέει τίποτα. Παίρνω και στη δουλειά του, τόσες φορές έχω πάρει, αλλά μου λένε ότι απουσιάζει. Μου λένε, πάψτε να τηλεφωνείτε. Πώς να ψάξω να τηλεφωνώ; Το παιδί μου ψάχνω».

Πριν εξαφανιστεί την περασμένη Κυριακή, ο Πάνος είχε πάει σινεμά. Μόνος του ή με παρέα; Η ίδια, μαζί με τον δεύτερο, ανάπηρο γιο της, Λευτέρη Δόλογλου, και έναν Αφροέλληνα οδηγό ταξί, τον Μιχάλη, προσπαθούν να ψάξουν και μόνοι τους τον Πάνο, γεμίζοντας την Αθήνα με αφίσες για την εξαφάνιση του γιου της.

Εάν εντοπίσεις πουθενά τον Πάνο, η κυρία Χαρούλα κάνει έκκληση να την ειδοποιήσεις τηλεφωνώντας στο 210 55 25 562. Μη χρησιμοποιήσεις το κινητό σου μόνο, συμβουλεύει, γιατί «τα μαραφέτια είναι του Σατανά, θα πάθετε καρκίνο».

Black Stone

Φεύγοντας από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 2022, το Black Stone, η πρώτη μεγάλου μήκους του Σπύρου Ιακωβίδη, πήρε μαζί του το Βραβείο Κοινού από το Ελληνικό Τμήμα, το Βραβείο Κοινού από το τμήμα Meet the Neighbours, το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη που απονείμει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, και το Βραβείο Επιτροπής Νεότητας. Αυτή τη στιγμή έχει επίσης 7 υποψηφιότητες στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα ελληνικά Όσκαρ.

Τα παραπάνω δηλαδή είναι προϊόν μυθοπλασίας, οπότε μην πάρεις τους δρόμους για να βρεις τον Πάνο.

H τραγικωμωδία του δημιουργού που θα κυκλοφορήσει στα θερινά σινεμά από το Cinobo στις 8 Ιουνίου, είναι ένα ψευδοντοκιμαντέρ που παντρεύει τα gags και τη sit-com – θα θυμηθείς πιθανώς τα mockymentaries Brian and Charles και American Vandal του Netflix – με τις γειωμένες στιγμές χαρακτήρων όπου συνειδητοποιούν το βάρος και τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Στις τελευταίες ακτινοβολεί η απολαυστική, feelgood ταινία του Ιακωβίδη που στοχεύει στο μήνυμα της αποδοχής και στην ανάδειξη των παθογενειών της ελληνικής κοινωνίας όπως διαμορφώνεται από την Ελληνίδα μάνα.

Εδώ αυτή, όπως την υποδύεται καταπληκτικά η Ελένη Κοκκίδου που κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Σαν Φρανσίσκο και κουβαλάει την ταινία σαν το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, καταπιέζει και υπερπροστατεύει όπως έχουμε συνηθίσει να κάνει – μετατρέποντας τη σε γραφική καρικατούρα – λειτουργεί όμως κιόλας και ως το αντικατάστατο ενός συστήματος πρόνοιας που, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει.

Θα αντέξει όμως την πραγματικότητα όταν έρθει αντιμέτωπη με το ποιος είναι στ’ αλήθεια ο γιος της και τι τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την οικογενειακή εστία;

Black Stone

Η κυρία Χαρούλα της Κοκκίδου είναι γλυκιά και ακούραστη, τυραννική και καλόκαρδη. Μπορεί να έχει κάποιες προκαταλήψεις – αδυνατεί να πιστέψει πως ο μαύρος Μιχάλης (ο ράπερ Νέγρος του Μοριά στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο) μπορεί ποτέ να είναι Έλληνας – όμως ο χαρακτήρας έχει δημιουργεί τόσο προσεκτικά, με τόσο σεβασμό από το σενάριο του Ιακωβίδη με τον Ziad Semaan, ώστε να φαίνεται πόσο στ’ αλήθεια γενναιόδωρη και καλοπροαίρετη είναι.

Ναι, ακόμα και όταν δένει το καροτσάκι του ανάπηρου γιου της σε ένα κιγκλίδωμα για να είναι ασφαλής όσο εκείνη επισκέπτεται ένα κτίριο του Δημοσίου.

Black Stone

Στο μεταξύ ο Ιακωβίδης και ο Semaan δεν αφήνουν την ευρύτερη ελληνική κοινωνία να τη γλιτώσει, σχολιάζοντας όχι μόνο την ξενοφοβία, αλλά δείχνοντας με το δάχτυλο τους επίδοξους συμμάχους που έχουν δημιουργήσει τους Black Panthers της Αθήνας ελπίζοντας ότι ο Μιχάλης θα γίνει το πρώτο μαύρο μέλος τους.

Το Black Stone είναι το πιο φρέσκο, καθαρόαιμα ελληνικό φιλμ που έχουμε δει φέτος, μία τέλεια ισορροπία μεταξύ προβληματισμού και χιούμορ που παραμένει τέλεια σχεδιασμένο μέχρι το τελευταίο καρέ.

BLACK STONE
BLACK STONE

Το Black Stone κυκλοφορεί στα σινεμά από το Cinobo στις 8 Ιουνίου.

Δες δωρεάν την ταινία με Cinobo Pass.