AP Images
DC

Jason Momoa εναντίον Warner Bros.: «Αυτές οι μ@λ@κίες πρέπει να σταματήσουν»

Ο ηθοποιός ξεμπροστιάζει το στούντιο για όσα βίωσε το καστ της 'Justive League' στη διάρκεια των reshoots με τον Joss Whedon και περιμένει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.

Μπορεί οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του George Floyd στην Αμερική να αφορούσαν και να αφορούν πρωτίστως την κατάχρηση εξουσίας από την αστυνομία και την άνιση μεταχείριση της μαύρης κοινότητας από το σύστημα δικαιοσύνης, είναι όμως πολλές οι βιομηχανίες που έχουν επηρεαστεί από την αφύπνιση και τις διεκδικήσεις της κοινότητας. Οι μαύροι ηθοποιοί που έχουν μιλήσει ως τώρα για την ανισότητα μπροστά και πίσω από τις κάμερες συνεχίζουν να αυξάνονται, με τον John Boyega των ‘Star Wars’ και τον Ray Fisher της ‘Justice League’ να είναι τα δύο πιο πρόσφατα παραδείγματα από τεράστιες παραγωγές. Ο δεύτερος μάλιστα έχει βρει πλέον και την υποστήριξη του συναδέλφου του, Jason Momoa, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Fisher έχει κατηγορήσει από τον περασμένο Ιούλιο τον Joss Whedon, τον σκηνοθέτη που αντικατέστησε τον Zack Snyder στα reshoots του ‘Justice League’, για «χυδαία, κακοποιητική, αντιεπαγγελματική και άκρως απαράδεκτη» συμπεριφορά στο σετ, ενώ ισχυρίζεται πως ο πρώην πρόεδρος παραγωγής της Warner Bros., Jon Berg, και ο πρώην πρόεδρος της DC Entertainment και επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος, Geoff Johns, επέτρεψαν στον Whedon να φερθεί έτσι. Ο Whedon αρνήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς, ο Berg αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, και η μαμά WarnerMedia ξεκίνησε μία εξέταση με τη βοήθεια ενός ανεξάρτητου φορέα ώστε να διαλευκάνει την υπόθεση. Στην πρώτη εκείνη φάση της υπόθεσης, ο Momoa όπως και το υπόλοιπο καστ της ‘Justice League’ δεν είχε πάρει θέση, με τον Momoa συγκεκριμένα κιόλας να ανακοινώνεται ως Άγιος Βασίλης στο επερχόμενο animation ‘Frosty’ του στούντιο.

Ενώ όμως τον Αύγουστο ο Fisher φαινόταν αισιόδοξος ως προς την εξέταση, η πρώτη του συνομιλία με τον διορισμένο ερευνητή δεν ολοκληρώθηκε. Η WarnerMedia εξέδωσε μία ανακοίνωση όπου ανέφερε πως ο ηθοποιός δεν συνεργάστηκε με τον ερευνητή, όμως ο Fisher από την πλευρά του υποστηρίζει πως έκλεισε πρόωρα τη συνέντευξη μαζί του γιατί αντιλήφθηκε πως ο επαγγελματίας είχε στη γραμμή κάποιον μάρτυρα χωρίς να του το έχει πει ενώ ο ίδιος θα μιλούσε μαζί του χωρίς τρίτους. Ο ηθοποιός, μάλιστα, τόνισε στους συνεργάτες του και στο σωματείο ηθοποιών SAG σε e-mail πως έκλεισε τη γραμμή λέγοντας στον ερευνητή ότι θα πρέπει να συμβουλευτεί την ομάδα του πριν προχωρήσουν περαιτέρω.

Στις 8 Σεπτεμβρίου, τέσσερις μέρες αφού η WarnerMedia έβγαλε τη δική της ανακοίνωση περί άρνησης συνεργασίας από τον Fisher, ο Momoa δημοσίευσε ένα story στον λογαριασμό του στο Instagram με το hashtag #IStandWithRayFisher. Ο Fisher έδειξε αμέσως την ευγνωμοσύνη του μέσω Twitter.

Χτες η στήριξη του Momoa συνέχισε ξανά από το Instagram του, αυτή τη φορά αποκαλύπτοντας κιόλας πως η ανακοίνωση για τη συμμετοχή του στο ‘Frosty’ ήταν ψεύτικη και δημοσιεύτηκε χωρίς την άδειά του.

«Αυτές οι μ@λ@κίες πρέπει να σταματήσουν και χρειάζεται να εξεταστούν», γράφει. «Ο Ray Fisher και όλοι όσοι βίωσαν όσα συνέβησαν υπό την εποπτεία της Warner Bros. χρειάζονται μία ορθή έρευνα. Είναι γ@μημένο το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι δημοσίευσαν μία ψεύτικη ανακοίνωση για το ‘Frosty’ χωρίς την άδειά μου για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν από τον Ray Fisher που μιλά ανοιχτά για τον σκατένιο τρόπο που μας συμπεριφέρθηκαν στα reshoots του ‘Justice League’. Συνέβησαν σοβαρά πράγματα. Πρέπει να ερευνηθούν και κάποιοι άνθρωποι να λογοδοτήσουν. #IStandWithRayFisher. aloha j».

Νωρίτερα χθες στο μεταξύ, ο Fisher υποστήριξε ότι οι εξεταστές «απέφυγαν βολικά να έρθουν σε επικοινωνία με μάρτυρες-κλειδιά που έδωσαν επιβαρυντικές καταθέσεις στο HR της Warner Bros. Έχουν ξεκινήσει επίσης συνεντεύξεις (και έκτοτε έχουν εξαφανιστεί) με μάρτυρες που εμπλέκουν παλαιότερα και τωρινά στελέχη σε ανώτατο επίπεδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιο από τα εμπλεκόμενα άτομα τού έχει ήδη τηλεφωνήσει για να του απολογηθεί.

Να αναφέρουμε επίσης πως σε αυτή τη φάση ο Momoa εξακολουθεί να είναι δεσμευμένος στις υποχρεώσεις του με το franchise του ‘Aquaman’, άρα μιλά ανοιχτά ενώ βρίσκεται ακόμα σε συνεργασία με τη Warner Bros.

Μπες στο νέο γκρουπ του Oneman και πολέμησε τις δύσκολες ώρες με όπλο σου την ποπ κουλτούρα.