ΣΙΝΕΜΑ

Ο Liam Neeson δεν θέλει να (ξανα)γίνει υπερήρωας

Ο Liam Neeson δεν θέλει να γίνει ντούκι για να γίνει υπερήρωας. Όχι πως του το ζήτησε κανείς.

Ο Liam Neeson ήταν υπερήρωας πριν γίνει κουλ. Στο σκοτεινό, βίαιο ‘Darkman’ του Sam Raimi (Spider-Man 1-3), μία πρωτότυπη ιδέα του σκηνοθέτη εμπνευσμένη από το ιστορικό Monster Universe της Universal Pictures, ο ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει ως ήρωας που θα μπορούσε να περάσει κανείς για πτώμα. Με τα σημερινά δεδομένα ήταν μια παλαβή, αστεία και αρκετά τρομακτική ταινία που δεν είχε να χρωστάει τίποτα σε ήδη υπάρχουσες πηγές των κόμικ.

Ο Neeson στην πορεία δοκίμασε τις δυνάμεις του και στα ‘Star Wars’ με τον ρόλο του Qui-Gon και, κάπου στην πορεία του μετά και το ‘Taken’, έγινε ο action hero που ποτέ κανείς δεν είχε προβλέψει. Τα παπούτσια του τελευταίου δεν φαίνεται να τα κρεμάει ακόμα (αν και ο Bryan Mills έχει μάλλον τελειώσει από τα ‘Taken’), πάντως σε υπερηρωική ταινία ή κάποιο παραπλήσιο μπλοκμπάστερ δεν θα τον δούμε.

«Δεν είμαι τεράστιος φαν του είδους», είπε σε συνέντευξή του στο Entertainment Tonight. «Νομίζω ότι είναι το Hollywood με όλες του τις φιοριτούρες και τα τεχνικά του επιτεύγματα – τα οποία και θαυμάζω. Αλλά δεν έχω καμία επιθυμία να πάω στο γυμναστήριο για 3 ώρες για να φουσκώσω και να χωρέσω σε κάποια στολή με κάπα από Velcro».

Ο Neeson που αυτόν τον καιρό προμοτάρει τη νέα του ταινία ‘Ordinary Love’, αναφέρθηκε με νοσταλγία στο πέρασμά του από τα ‘Star Wars’, αν και δεν θα στόχευε σε κάτι καινούριο. «Μου άρεσε εκείνο», εξήγησε, «γιατί ήταν κάτι καινοτόμο και νέο. Έπαιζα απέναντι από μπάλες του τένις που τελικά θα μετατρέπονταν σε τριχωτά πλάσματα και άλλα τέτοια. Αυτό ήταν ενδιαφέρον, από ερμηνευτικής πλευράς, να προσπαθώ να το κάνω να φαίνεται αληθινό, αλλά ήταν και η τελευταία φορά. Ήταν εξαντλητικό».

Ποιος ξέρει, βέβαια. Ίσως στο πλαίσιο της σειράς για τον Obi-Wan που ετοιμάζει η Disney+ να δεχόταν κάποια ενδεχόμενη πρόταση να παίξει ως Force Ghost, μιας που γι’ αυτό δεν απαιτούνται ούτε γυμναστήρια, ούτε μπάλες του τένις απαραίτητα.

***

Παρέα με τον Μάκη Παπασημακόπουλο, η Ιωσηφίνα Γριβέα και ο Θοδωρής Δημητρόπουλος αναλύουν τα prequels των Star Wars και αναρωτιούνται: Είναι όντως όσο χάλια τα θυμάσαι;