MASTERCHEF 5

Τι είναι η ταπιόκα που κανείς δεν μπόρεσε να μαγειρέψει στο MasterChef

Το MasterChef για ακόμη μια χρονιά αποφάσισε να μας συστήσει νέα προϊόντα, βάζοντας δύσκολα ακόμα και στους παίκτες του.

Αν μη τι άλλο, το MasterChef εκτός από το να μας ψυχαγωγεί, μάς προσφέρει και δωρεάν μαθήματα μαγειρικής. Άλλες φορές δείχνοντάς μας νέες τεχνικές, ενώ άλλες συστήνοντάς μας προϊόντα και υλικά, που ίσως δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή τους. Ποιος γίνεται να ξεχάσει άλλωστε το ανάρπαστο παστινάκι της περσινής σεζόν;

Στη δοκιμασία αποχώρησης, που παρακολουθήσαμε το βράδυ της Τρίτης (10/3), έκανε την εμφάνισή του, λοιπόν, ένα ιδιαίτερο υλικό, το οποίο αμέσως έκανε τους χρήστες του Twitter (και όχι μόνο) να αρχίσουν τις ερωτήσεις. Μιλάμε φυσικά για την «ταπιόκα», η οποία υπήρχε στο πιάτο αντιγραφής που παρουσίασε μπροστά στους τρεις υποψήφιους προς αποχώρηση ο σεφ Μιχάλης Ντουνέτας.

Η «δύσκολη» ταπιόκα

Το «μοντέρνο ελληνικό πιάτο», που παρουσίασε ο σεφ, ήταν ένα καλαμάρι με διαφορετικές υφές. Ένα αρκετά δύσκολο πιάτο, ίσως το δυσκολότερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα στο φετινό MasterChef, για το οποίο οι παίκτες είχαν στη διάθεσή τους 75 λεπτά, προκειμένου να το ολοκληρώσουν.

Ανάμεσα στις περισσότερες από δέκα διαφορετικές παρασκευές, που βρίσκονταν στο πιάτο, υπήρχαν και πέρλες από ταπιόκα. Ένα υλικό, το οποίο εξ αρχής άφησε με απορία τους παίκτες, ενώ όπως είπε και η Ηρώ μπροστά στον σεφ, δεν το είχε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή της.

Βλέποντας τη διαδικασία της παρασκευής του πιάτου, παρατηρήσαμε ότι όλοι τους είχαν θέμα με το μαγείρεμα της ταπιόκας. Συγκεκριμένα, ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να τη φτιάξει δύο φορές (και τελικά του κατέστρεψε και το πιάτο), η Λία την έκαψε και δεν πρόλαβε να ετοιμάσει δεύτερη, ενώ η Ηρώ είπε μπροστά στους κριτές ότι δεν της ψήθηκε όσο θα έπρεπε.

Τι είναι και πού χρησιμοποιείται

Αν και ο καλεσμένος σεφ είναι λάτρης των ελληνικών προϊόντων, η ταπιόκα που επέλεξε να βάλει στο πιάτο του δε θα λέγαμε ότι είναι και το «παραδοσιακό ελληνικό προϊόν». Ουσιαστικά είναι ένα άμυλο, το οποίο εξάγεται από τη ρίζα της κασάβα. Το είδος αυτό είναι ιθαγενές στη βόρεια περιοχή της Βραζιλίας και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική.

Στη συνέχεια, το φυτό μεταφέρθηκε από τους Πορτογάλους και Ισπανούς εξερευνητές στο μεγαλύτερο τμήμα των Δυτικών Ινδιών και τις ηπείρους της Αφρικής και Ασίας, συμπεριλαμβάνοντας τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν. Σήμερα, καλλιεργείται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η διατροφική της αξία είναι σχετικά χαμηλή, μιας και το βασικό της συστατικό είναι οι υδατάνθρακες, ωστόσο αποτελεί βασική τροφή για εκατομμύρια ανθρώπους. Στις δυτικές κουζίνες χρησιμοποιείται σε αρκετά πιάτα, τόσο γλυκά, όσο και αλμυρά, ενώ μπορείς να τη συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές, όπως αλεύρι, νιφάδες, στικς ή πέρλες.

Οι τελευταίες μάλιστα είναι και το πιο ευρέως διαθέσιμο σχήμα της ταπιόκα κι αυτό φυσικά, που είδαμε στο ελληνικό MasterChef.